Οι δύο μασκότ για τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, πιστεύουν πως ο αθλητισμός μπορεί να αλλάξει τα πάντα

Λίγο πριν ανάψει η Φλόγα για την κορυφαία αθλητική διοργάνωση του πλανήτη, που θα διεξαχθεί στο Παρίσι το καλοκαίρι, η γαλλική πρωτεύουσα έχει «πλημμυρίσει» από μικρά, κόκκινα φρυγικά καπέλα, τη μαρκότ των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2024.

Το Παρίσι πρωτοτύπησε, αφού δεν επέλεξε κάποιο ζώο για μασκότ, όπως έχει συμβεί με το 65% των διοργανώσεων. Αποφάσισε να αναδείξει τον φρυγικό σκούφο, που είναι σύμβολο ελευθερίας για τους Γάλλους.

Οι Ολυμπιακοί κύκλοι με φόντο τον Πύργο του Άιφελ / Πηγή: REUTERS/Christian Hartmann/File Photo

Τι συμβολίζουν οι Φρύγες

Οι Φρύγες έχουν σταθεί δίπλα στον γαλλικό λαό σε όλες τις καίριες στιγμές της Ιστορίας, έχουν γίνει μέρος αυτής και, σήμερα, είναι πεπεισμένοι ότι ο αθλητισμός μπορεί να αλλάξει τα πάντα!

Γι’ αυτό και οι διοργανωτές πιστεύουν πως με τους Φρύγες πάλι στο πλευρό τους, θα ηγηθούν μας επανάστασης μέσω του αθλητισμού.

Οι Φρύγες βασίζονται σε στοιχείο ένδυσης, που αποτελεί σύμβολο της ελευθερίας, είναι μέρος της γαλλικής Ιστορίας εδώ και αιώνες και χρονολογείται από την αρχαιότητα.

Αφού εμφανίστηκε σε ορισμένες σημαίες στη Λατινική Αμερική, πριν γίνει ευρέως δημοφιλές από τους Γάλλους επαναστάτες, το φρυγικό καπέλο έχει γίνει πλέον γνωστό σύμβολο στη Γαλλία.

Σύμβολο των επαναστάσεων, της Γαλλικής Δημοκρατίας και της ελευθερίας, το φρυγικό καπέλο στολίζει το κεφάλι της Marianne, της αλληγορικής μορφής της Γαλλικής Δημοκρατίας. Μπορεί ακόμα κανείς να το δει σε προτομές, σε δημαρχεία σε όλη τη χώρα, καθώς και σε γραμματόσημα.

Η καταγωγή τους είναι πολύ μακρά: Το φρυγικό καπέλο ήταν κομμάτι όλων των μεγάλων γεγονότων της γαλλικής Ιστορίας. Στα γαλλικά Εθνικά Αρχεία υπάρχουν αρχεία με φρυγικά καπέλα που φορέθηκαν κατά την κατασκευή του καθεδρικού ναού Notre-Dame του Παρισιού το 1163. Τα συναντάμε στην επανάσταση του 1789, στις εργασίες για την κατασκευή του Πύργου του Άιφελ και στους Αγώνες του 1924.

Με εμπειρία χιλιετιών, οι Φρύγες γνωρίζουν ότι κάθε επανάσταση χρειάζεται προετοιμασία.

Επανάσταση μέσω του αθλητισμού

Οι δύο μασκότ για τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, πιστεύουν πως ο αθλητισμός μπορεί να αλλάξει τα πάντα! Τη ζωή μας, την υγεία μας, τις σχέσεις μας με τους άλλους, τον τρόπο που σχετιζόμαστε με τη φύση… Και στόχος τους είναι να συμβάλλουν στο να μπει περισσότερο στη ζωή των ανθρώπων ο αθλητισμός.

Στην Ολυμπιακή του εκδοχή, ο λούτρινος σκούφος είναι κοντόχοντρος και μικρότερος από τον… Παραολυμπιακό δίδυμο του, που φέρει μία προσθετική λεπίδα στο δεξί του πόδι και είναι πιο ψηλός και λεπτός.

Με πληροφορίες από: Παρίσι 2024