icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Ομόφωνη απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων να υλοποιηθούν -όπου χρειάζεται- εξ αποστάσεως εξετάσεις για να μην χαθεί το εξάμηνο

Την απόφαση να πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως οι εξεταστικές στα Πανεπιστήμια, όπου δεν είναι εφικτό διά ζώσης, αποφάσισε η Σύνοδος των Πρυτάνεων που συνεδρίασε εκτάκτως το μεσημέρι της Δευτέρας, υπό τη σκιά των φοιτητικών καταλήψεων και των μαζικών αντιδράσεων ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Το επίμαχο νομοσχέδιο θα τεθεί άμεσα σε διαβούλευση -εκτός απροόπτου εντός της επόμενης εβδομάδας- και αναμένεται να ψηφιστεί έως το τέλος Φεβρουαρίου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Pride.gr, στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παρείχε διευκρινιστικές οδηγίες αναφορικά με τη διαδικασία των ψηφιακών εξετάσεων, ενώ ενημέρωσε ότι περίπου 164 τμήματα από τα 430 τελούν αυτή τη στιγμή υπό κατάληψη. 

Υπενθυμίζεται ότι με σχετική εγκύκλιο την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο κάλεσε τα ΑΕΙ να προχωρήσουν στην κατ’ εξαίρεση διοργάνωση εξετάσεων με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, επικαλούμενο τη διάταξη περί αντιμετώπισης εκτάκτων συνθηκών. Οι ηλεκτρονικές εξετάσεις προβλέπονται ρητά, όπου δεν καθίσταται δυνατή η διά ζώσης διεξαγωγή της αξιολόγησης των φοιτητών ή η χρήση των υποδομών του ΑΕΙ για τη διεξαγωγή της εξεταστικής διαδικασίας.

Η ιστορία της Huskins και του συζύγου της παρουσιάζεται στο νέο ντοκιμαντέρ του Netflix

Από την πλευρά τους, οι πρυτανικές αρχές εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το γεγονός ότι μπαίνουν στο στόχαστρο οι ίδιες για τις καταλήψεις που λαμβάνουν χώρα στα πανεπιστήμια. Σημειώνεται ότι μόλις δύο ημέρες πριν τη Σύνοδο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση ώστε να διερευνηθούν οι ευθύνες όχι μόνο των προσώπων που συμμετέχουν σε καταλήψεις αλλά και των προσώπων στις διοικήσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, η Σύνοδος των Πρυτάνεων, απευθυνόμενη στον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, επανέλαβε ότι μέλημα όλων είναι να λήξει ομαλά το ακαδημαϊκό εξάμηνο και να διεξαχθούν με ηρεμία οι εξετάσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το επίμαχο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει συνολικά 200 άρθρα, εκ των οποίων τα 170 θα αφορούν ζητήματα των δημόσιων ΑΕΙ (όπως την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που έχουν ζητήσει τα ίδια τα ΑΕΙ), ενώ τα 30 άρθρα θα αφορούν τις διατάξεις για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. 

Αναλυτικά η απόφαση της Συνόδου

Σήμερα Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων με θέμα «Διεξαγωγή εκπαιδευτικής διαδικασίας στα Πανεπιστήμια» με τη συμμετοχή του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, και του Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Καθηγητή Οδυσσέα Ζώρα.

Συζητήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα το πλαίσιο διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας όσον αφορά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση για υλοποίηση του διδακτικού εξαμήνου και την εξ αποστάσεως αξιολόγηση για τη διενέργεια των εξετάσεων. Προτεραιότητα για τη Σύνοδο των Πρυτάνεων αποτελεί η ομαλή ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών διαδικασιών με την αξιοποίηση και των εξ αποστάσεως μεθόδων, εφόσον αυτές απαιτηθούν. Για τον σκοπό αυτό τα ΑΕΙ με αποφάσεις των Συγκλήτων τους θα καθορίσουν τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα και το βέλτιστο χρονικό πλαίσιο.

Οι πρυτανικές αρχές των ελληνικών ΑΕΙ υπηρετούν με αίσθημα ευθύνης τα πανεπιστήμια σε όφελος της ακαδημαϊκής κοινότητας και της ελληνικής κοινωνίας. Η Σύνοδος εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για τη στοχοποίηση των πρυτανικών αρχών, με αποκορύφωση την εισαγγελική παρέμβαση.

Η Σύνοδος επαναδιατύπωσε για μια ακόμη φορά την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου Πανεπιστημίου.