icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Στους δρόμους φοιτητικοί σύλλογοι ενάντια στο νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων - Στο πλευρό τους καθηγητές και εργαζόμενοι στα ΑΕΙ

Ένταση επικράτησε στη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου που πραγματοποιείται στα Προπύλαια ενάντια στην ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, όταν φοιτητές διαπληκτίστηκαν μεταξύ τους για το ποιος θα βρίσκεται στην κεφαλή της πορείας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν τουλάχιστον οκτώ άτομα, ενώ στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, τα οποία μετέφεραν τους τραυματίες στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Με κεντρικό σύνθημα «θα βουλιάξει η Αθήνα» από νωρίς το πρωί, φοιτητές προσέρχονταν στο κέντρο της πρωτεύουσας προκειμένου να δώσουν το «παρών» στην μεγάλη κινητοποίηση για την «υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου», όπως υπογραμμίζουν.

Ασθενοφόρο φτάνει στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά τη διάρκεια έντασης μεταξύ φοιτητών
Ασθενοφόρο φτάνει στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά τη διάρκεια έντασης μεταξύ φοιτητών / Πηγή: ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, το οποίο έρχεται μια μέρα μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Παιδείας για το επίμαχο νομοσχέδιο, εκτός από τους φοιτητικούς συλλόγους, συμμετέχουν μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό) και εργαζόμενοι στα ΑΕΙ. Στάση εργασίας αποφάσισαν για σήμερα η ΟΛΜΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Φοιτητές και φοιτήτριες διαδηλώνουν στο κέντρο της Αθήνας κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων
«Θα βουλιάξει η Αθήνα» το κεντρικό σύνθημα των φοιτητών και των φοιτητριών στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο / Πηγή: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διευκρινίσεις για την εισαγωγή στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Με φόντο την κλιμάκωση των φοιτητικών κινητοποιήσεων, ο Κυριάκος Πιερρακάκης προχώρησε σήμερα σε διευκρινίσεις αναφορικά με την διαδικασία και τα κριτήρια εισαγωγής των υποψηφίων στα ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα ιδρυθούν το 2025.

«Όπως κάποιος μέσω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) δεν μπορεί να μπει στα δημόσια πανεπιστήμια, το ίδιο να μην μπορεί να κάνει και για την εισαγωγή του στα μη κρατικά. Αυτός είναι ο κόφτης» ανέφερε ο υπουργός Παιδείας μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Πρόσθεσε επίσης πως πέραν της επιθυμητής «ισότητας της διαδικασίας εισαγωγής», προκύπτει σαφής συνταγματική «υποχρέωση», καθώς «υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρήσουμε σχετικά με τη συνταγματική αποτύπωση του πώς λειτουργεί η ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας».

Φοιτητές διαδηλώνουν στο κέντρο της Αθήνας κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων
Φοιτητές και μαθητές συμμετέχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στη θεσμοθέτηση ιδιωτικών πανεπιστημίων, στα Προπύλαια / Πηγή: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά με τις εγγραφές και την περιβόητη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, μίλησε «για μια ειδική ελάχιστη βάση, η οποία θα προκύπτει από τον μέσο όρο των επιδόσεων στο κάθε επιστημονικό πεδίο (και όχι στο Τμήμα), η μικρότερη τιμή του οποίου θα πολλαπλασιάζεται επί 0,8 και προκύπτει ένας βαθμός. Αυτός ο βαθμός είναι το πλαφόν κάτω από το οποίο κανείς δεν μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στα μη κρατικά πανεπιστήμια. Συνεπώς, κάποιος που δεν έχει πρόσβαση στο δημόσιο πανεπιστήμιο κάτω από ένα όριο δεν μπορεί να εισαχθεί ούτε στα μη κρατικά».

«Έχουμε ένα κεκτημένο κι ένα υφιστάμενο εθνικό σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κρίναμε πως αυτή η διασύνδεση πρέπει να γίνει, αλλά δεν αποτελεί το μόνο κριτήριο για την πρόσβαση στα μη κρατικά πανεπιστήμια. Ο συντελεστής που εμείς αποφασίσαμε και καταθέτουμε με το νομοσχέδιο είναι το ελάχιστο κριτήριο, όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα του νόμου. Κάθε σχολή που θα ιδρυθεί έχει το δικαίωμα να θέτει δικά της κριτήρια, τα ποια θα πρέπει να είναι τα ίδια που ισχύουν στο μητρικό πανεπιστήμιο, τα οποία θα τα κρίνει όμως και η ελληνική ανεξάρτητη αρχή, η ΕΘΑΑΕ».

Ο υπουργός τοποθετήθηκε και στην κριτική πως όποιος θα μπει στο μη κρατικό πανεπιστήμιο με χαμηλότερη βαθμολογία από αυτή με την οποία εισάγεται στο δημόσιο πανεπιστήμιο δεν θα είναι το ίδιο επαγγελματικά καταρτισμένος.

«Σήμερα, στο εξωτερικό, έχουμε 40.000 Έλληνες φοιτητές με κριτήρια αποκλειστικά των ξένων πανεπιστημίων. Από τη στιγμή που υπάρχει αναγνώριση του πτυχίου τους μέσω ΔΟΑΤΑΠ, αναγνωρίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα. Έχουμε πάνω από 30 κολέγια στην Ελλάδα και η χώρα έχει συρθεί με νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην αναγνώριση τους, άρα στην αναγνώριση και των επαγγελματικών δικαιωμάτων που παρέχουν, χωρίς ισχυρούς κανόνες. Τι λέμε εμείς: Εκτός από το επαγγελματικό, υπάρχει και το ακαδημαϊκό δικαίωμα και για το δεύτερο ορίζουμε τα πιο αυστηρά κριτήρια στην Ευρώπη».

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Αναφερόμενος στο θέμα των διδάκτρων και στο πόσο ψηλά θα είναι, απέρριψε τις κυκλοφορούσες αιτιάσεις και τόνισε: «Κάτι τέτοιο δεν θα πετύχαινε στην Ελλάδα. Τα κριτήρια θα είναι τμήμα του προς έγκριση φακέλου από την ΕΘΑΑΕ. Είμαι μεγάλος οπαδός της κοινής λογικής και πολλά σημεία της ασκούμενης κριτικής την παραβιάζουν». Παράλληλα διευκρίνισε πως «τα προπτυχιακά προγράμματα των δημοσίων ΑΕΙ θα είναι δωρεάν» και υπενθύμισε πως «σε μεταπτυχιακά, υπάρχουν δίδακτρα με ερμηνεία του ΣτΕ».

Ο υπουργός επανέλαβε τις πρόνοιες του νομοσχεδίου υπέρ του δημόσιου πανεπιστημίου, επαναβεβαίωσε πως «η κυβέρνηση θέλει να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος» ενώ, αναφερόμενος στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δήλωσε: «Δεν είναι ώρα να ανοίξουμε συζητήσεις για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Έχω ζητήσει να ξεκινήσει η συζήτηση για το εθνικό απολυτήριο, αλλά μιλάμε με το δεδομένο τη αντικειμενικής διόρθωσης των πανελλαδικών εξετάσεων».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ