icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Τα γήπεδα προβλέπεται να ανοίξουν ξανά για τους φιλάθλους, στις 13 Φεβρουαρίου.

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο σχετικά με τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας, που είχε κατατεθεί από το Υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Ειδικότερα το σχέδιο νόμου υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της Πλεύσης Ελευθερίας, ενώ «παρών» ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Ελληνικής Λύσης και των Σπαρτιατών Το νομοσχέδιο καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Νέα Αριστέρα και η Νίκη, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Ύστερα από τις νομοθετικές ρυθμίσεις, τα γήπεδα προβλέπεται να ανοίξουν ξανά για τους φιλάθλους, στις 13 Φεβρουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας συζήτησης του νομοσχεδίου αποφασίστηκε η καθιέρωση της 1ης Φεβρουαρίου ως «Πανελλήνια Ημέρα Φιλάθλου». Η τροπολογία η οποία είχε κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα εκτός από τη Νίκη, η οποία καταψήφισε.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα «έκτακτα μέτρα απαγόρευσης διάθεσης εισιτηρίων και παρουσίας θεατών σε αγώνες ποδοσφαίρου για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας», ψήφιστηκε και η τροπολογία για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και την 2ετή αναστολή πληρωμής του αγροτικού ρεύματος από το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων, εκτός του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς, οι οποίες καταψήφισαν.

«Ο αθλητισμός δεν διχάζει αλλά ενώνει»

Ολοκληρώνοντας την συζήτηση για το νομοσχέδιο, ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για τον Αθλητισμό, Γιάννης Βρούτσης, ανέφερε ότι η εποικοδομητική συζήτηση που έγινε όλες αυτές τις ημέρες στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια «στέλνει το ισχυρό μήνυμα ότι σε μεγάλα θέματα και προκλήσεις το πολιτικό σύστημα μπορεί να πηγαίνει ενωμένο».

Ο κ. Βρούτσης τόνισε «ότι ο αθλητισμός δεν διχάζει αλλά ενώνει, δεν έχει χρώμα και δεν είναι προνομιακός χώρος για κανένα κόμμα».

Αναφέρθηκε στη συμβολή που είχαν για τον αθλητισμό όλοι οι προκάτοχοί του και επανέλαβε ότι αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία «έρχεται να προσθέσει ένα λιθαράκι, όχι να γκρεμίσει το αθλητικό μας οικοδόμημα για να το βελτιώσουμε και να καλύψουμε κενά και παραλείψεις με όσα ισχύουν και σε άλλες χώρες».

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε και να κλείσουμε τα κενά του παρελθόντος με ενότητα», υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης ενώ επισήμανε ότι η αποδοχή της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση για την Ημέρα Φιλάθλου δείχνει και «τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θέλουμε να έχουμε και θα αναπτύξουμε στο μέλλον».

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι «φιλοδοξία μας είναι μέσα στο 2024, να φέρουμε μετά από 25 χρόνια τον νέο Αθλητικό Νόμο και αυτός να χτιστεί από τα κάτω προς τα πάνω γιατί έχουμε πλέον την τεχνική δυνατότητα να συνομιλούμε με όλο το οικοσύστημα του Αθλητισμού».

Προανήγγειλε επίσης παράταση της προσθεσμίας που έχει δοθεί στους φορείς για να καταθέσουν προτάσεις κατά την πρόσκληση που τους έχει αποσταλεί από τον Δεκέμβριο.

Παράλληλα, ανέδειξε το μεταρρυθμιστικό σύστημα e-kouros, λέγοντας ότι στις 21 Φεβρουαρίου όλοι θα έχουμε την πρώτη έκθεση με τα στοιχεία μέτρησης και χαρτογράφησης του αθλητισμού στη χώρα μας. Σε ένα χρόνο τον Φεβρουάριο του 2025, αυτά τα στοιχεία θα είναι και στο κινητό του κάθε πολίτη για να βλέπει ποια σωματεία της γειτονιάς του είναι πιστοποιημένα, σύμφωνα με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό.

Ο κ. Βρούτσης, ανέφερε επίσης ότι έχει αναθέσει μία συγκριτική μελέτη για την ποιότητα του αθλητισμού σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσο.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, σε περίπου δύο με τρεις μήνες, η μελέτη δείξει εάν ο μεγάλος αριθμός των σωματείων και η συνεχόμενη διεύρυνσή τους οδηγεί σε μία υγιή ανάπτυξη ή αν θα πρέπει να ισχυροποιήθούν τα κύτταρα του σωματειακού αθλητισμού με παρεμβάσεις για συνεννοήσεις ή για τις αναπτύξεις μονοθεματικών αθλημάτων.

Σχετικά με την ανάπτυξη των αθλητικών υποδομών, ο κ. Βρούτσης είπε ότι σε συνεργασία με το ΕΜΠ και το ΤΕΕ θα υπάρξει καταγραφή με ακρίβεια τοπογραφικού όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων, ανεξαρτήτου επιπέδου λειτουργίας τους και πλέον από εδώ και πέρα όπου αποφασίζεται στη χώρα να γίνει μία αθλητική εγκατάσταση θα υπάρχουν κριτήρια ανθρωπογεωγραφικά, αθλητικά, βιωσιμότητας, κόστους και συντήρησης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΕΡΤ