icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Ο Τραμπ έχει καταφέρει να μετατρέψει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει προσωπικά, σε ένα αφήγημα πολιτικής δίωξης, το οποίο καταφέρνει να ενώσει ακόμα περισσότερο τους υποστηρικτές του.

Οι επερχόμενες δικαστικές αποφάσεις που αφορούν τον Ντόναλντ Τραμπ, στις ΗΠΑ, θα μπορούσαν να αλλάξουν ολοκληρωτικά τα δεδομένα, όχι μόνο για την προσωπική περιουσία του, αλλά για την προεκλογική κούρσα σχετικά με τον επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου.

Η επόμενη μέρα πρόκειται να διαμορφώσει τόσο τα όρια και τις εξουσίες που κατέχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, όσο και το ίδιο το αμερικανικό Σύνταγμα.

Καθώς ο Τραμπ αγωνίζεται για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, η σύγκρουση ανάμεσα στις προεδρικές εκλογές και τις δικαστικές διαμάχες του πρώην προέδρου μοιάζει μετωπική. Αρκετές υποθέσεις οδεύουν προς την ολοκλήρωσή τους με οδυνηρές οικονομικές συνέπειες για τον Τραμπ.

Ωστόσο πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η στρατηγική καθυστέρησης – που έχει σχεδιάσει προκειμένου να αναβάλει την πλήρη απόδοση ευθυνών για μετά τις εκλογές – θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ του σε διάφορα ποινικά μέτωπα.

Κορυφαίοι δικαστές των ΗΠΑ παλεύουν πλέον με τις συνέπειες των προσπαθειών του Τραμπ να τεντώσει τα κιγκλιδώματα του πολιτικού συστήματος στα όριά τους.

Οι κρίσιμες αποφάσεις που θα προκύψουν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά το τοπίο για την αμερικανική δημοκρατία.

Οι δικαστικές διαμάχες του Τραμπ

Μία από τις πολλές δικαστικές αποφάσεις που θα λειτουργήσει καταλυτικά για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, είναι αυτή του Ανώτατου Δικαστηρίου, σχετικά με την απαγόρευση του Τραμπ να μπει στα ψηφοδέλτια, εξαιτίας της εισβολής των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Ο πρώην πρόεδρος κατηγορείται ότι υποκίνησε την επίθεση με τους ψευδείς ισχυρισμούς του για απάτη και νοθεία στις εκλογές του 2020.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο αποφάσισε να θέσει τον Τραμπ εκτός ψηφοδελτίων, ωστόσο κάποιες άλλες πολιτείες κράτησαν αντίθετη στάση.

Οι διαφορετικές αποφάσεις προκαλούν ένα νομικό χάος, την ίδια ώρα που οι υποστηρικτές του Τραμπ ισχυρίζονται πως η αποπομπή του από τα ψηφοδέλτια αποτελεί ευθεία προσβολή προς τους ψηφοφόρους και δείγμα παρέμβασης στην εκλογική διαδικασία.

Ένα δεύτερο κρίσιμο συνταγματικό ζήτημα αφορά στην απόφαση του ομοσπονδιακού εφετείου για τους ισχυρισμούς του Τραμπ περί προεδρικής ασυλίας. Όπως υποστηρίζει ο Τραμπ, η προεδρική ασυλία τον προστατεύει από τις διώξεις, οι οποίες αφορούν τις προσπάθειες ανατροπής των εκλογών του 2020.

Οι ισχυρισμοί του Τραμπ περί απεριόριστης προεδρικής εξουσίας έχουν τεράστιες επιπτώσεις για το πώς θα μπορούσε να συμπεριφερθεί σε μία δεύτερη θητεία, μεταμορφώνοντας την εμβέλεια της ίδιας της προεδρίας.

Ο Τραμπ περιμένει επίσης την απόφαση σε μία αστική δίκη για απάτη στη Νέα Υόρκη, με στόχο τον ίδιο, τους ενήλικους γιους του και τον Οργανισμό Τραμπ. Ο δικαστής Άρθουρ Ένγκορον έχει ήδη δηλώσει, μάλιστα, ότι δεν υπάρχει καμία αφμιβολία για τα περί απάτης.

Η τελική του απόφαση, αναμένεται έτσι να επικεντρωθεί σε ζητήματα όπως το πόσο που θα πρέπει να πληρώσει ο Τραμπ για τα παράνομα κέρδη του και αν θα του απαγορευτεί να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην πολιτεία όπου έχτισε την αυτοκρατορία του. Μία απόφαση για αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό πλήγμα στον πλούτο του Τραμπ.

Παράλληλα, ο Τραμπ βρίσκεται ακόμη σε διαμάχη με τη συγγραφέα Ε. Τζιν Κάρολ, η οποία τον έχει κατηγορήσει για δυσφήμιση. Τον προηγούμενο μήνα, αποφασίστηκε να πληρώσει 83 εκατομμύρια δολαρία, ωστόσο άσκησε έφεση.

Αρκετοί νομικοί θεωρούν πάντως πως οι πιθανότητες του Τραμπ να ανατρέψει την ετυμηγορία είναι πολύ μικρές και ως εκ τούτου θα μπορούσε να αποτελέσει άλλο ένα ισχυρό οικονομικό χαστούκι για τον Τραμπ.

Στο μεταξύ, η πρώτη από τις τέσσερεις ακόμα ποινικές δίκες που πρόκειται να αντιμετωπίσει ο Τραμπ, πιθανόν να είναι αυτή που αφορά τη φερόμενη προσπάθειά του να αποπλανήσει τους ψηφοφόρους στις εκλογές του 2016.

Η συγκεκριμένη υπόθεση θεωρείται από νομικούς εμπειρογνώμονες ως η λιγότερο σοβαρή από τις ποινικές απειλές που αντιμετωπίζει ο Τραμπ, ενώ θα μπορούσε να ενισχύσει το αφήγημα πως οι διώξεις εναντίον του είναι πολιτικές.

Κάτι που θα μπορούσε επίσης να διαμορφώσει την έκβαση άλλων ποινικών δικών.

Στην Τζόρτζια, μία αρκετά κρίσιμη πολιτεία, ο Τραμπ κατηγορείται ότι προσπάθησε να νοθεύσει τις εκλογές. Ωστόσο, η υπόθεση έχει επισκιαστεί από τις αποκαλύψεις γύρω από τις προσωπικές σχέσεις της εισαγγελέα.

Ο Τραμπ εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση, κάνοντας λόγο για διαφθορά και απαιτώντας την απόρριψη της υπόθεσης. Σε περίπτωση που η υπάρχουσα εισαγγελέας απομακρυνθεί, τότε ένας νέος εισαγγελέας ίσως ανατρέψει πλήρως την υπόθεση ή ακόμα και να απορρίψει τις διώξεις.

Μία άλλη ομοσπονδιακή δίκη, η οποία έχει οριστεί για τον Μάιο και αφορά τον Τραμπ, σχετίζεται με τις κατηγορίες περί λανθασμένου χειρισμού διαβαθμισμένων εγγράφων και παρακώλυσης της διαδικασίας. Πρόκειται για την υπόθεση μεταφοράς σημαντικών εγγράφων από τον Τραμπ στο προσωπικό του θέρετρο στο Μαρ-α-Λάγκο.

Ωστόσο παραμένει ασαφή η έκβαση της συγκεκριμένης διαμάχης, καθώς οι δικηγόροι του Τραμπ διαφωνούν σχετικά με τον χαρακτηρισμό διαβαθμισμένου υλικού στην υπόθεση, αλλά και για το αν το υπουργείο Δικαιοσύνης ακολούθησε σωστά τις διαδικασίες για την ανάκτηση του υλικού.

Ο Τραμπ σηκώνει τη γροθιά του έπειτα από μία δικαστική διαμάχη
Ο Τραμπ απαιτεί την απόλυτη εξουσία ως πρόεδρος, τόσο για προσωπικούς όσο και για πολιτικούς λόγους / Πηγή: Reuters

Μία άνευ προηγουμένου εθνική κρίση

Οι ταυτόχρονες υποθέσεις που αντιμετωπίζει ο Τραμπ σε συνδυασμό με το ότι βαδίζει για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, καθιστούν το επερχόμενο διάστημα αρκετά κρίσιμο για τις ΗΠΑ.

Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, το γεγονός ότι ο Τραμπ επιβιώνει, μαρτυρά τα εξαιρετικά αντανακλαστικά του.

Ο πρώην πρόεδρος έχει καταφέρει να μετατρέψει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει προσωπικά, σε ένα αφήγημα πολιτικής δίωξης, το οποίο καταφέρνει να ενώσει ακόμα περισσότερο τους υποστηρικτές του. Η αποτελεσματικότητα του Τραμπ να αναβάλει τη λογοδοσία του με τακτικές νομικών καθυστερήσεων θα φανεί από το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου.

Η τελευταία αντίπαλος του Τραμπ για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χέιλι, υποστηρίζει ότι οι νομικές εμπλοκές του πρώην προέδρου τον καθιστούν καταστροφική επιλογή για το κόμμα της.

Η Χέιλι, εκμεταλλεύτηκε την είδηση ότι ο Τραμπ ξόδεψε περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια από επιτροπές πολιτικής δράσης για νομικές αμοιβές.

Η επόμενη ημέρα

Υπάρχει ένα κοινό νήμα σε όλες τις συγκρούσεις του Τραμπ με τον νόμο που αφορά τη συμπεριφορά του και την πολιτική του φιλοδοξία. Πρόκειται για την απροθυμία του να υποταχθεί στους κανόνες που περιορίζουν κάθε άλλον Αμερικανό.

Στην αστική δίκη για απάτη και στην υπόθεση δυσφήμισης της Κάρολ, ο Τραμπ στέκεται πολλές φορές απέναντι από τα δικαστήρια και τους λειτουργούς τους με περιφρόνηση. Έστησε ξεσπάσματα και αποχωρήσεις που αποδεικνύουν τον τρόπο αντιμετώπισης του νομικού συστήματος.

Στην υπόθεση της ασυλίας του, ο Τραμπ απαιτεί την απόλυτη εξουσία ως πρόεδρος, τόσο για προσωπικούς, όσο και για πολιτικούς λόγους. Σε προσωπικό επίπεδο επιδιώκει να απαλλαγεί από τις κατηγορίες περί προσπάθειας να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020. Σε πολιτικό επίπεδο, η ασυλία τού δίνει τη δυνατότητα να κάνει πράξη την υπόσχεσή του για μια δεύτερη θητεία, αφιερωμένη στην «τιμωρία» και μακριά από τους περιορισμούς του συντάγματος και του νόμου.

Όπως και να έχει, η επιθυμία του Τραμπ για απόλυτη εξουσία, είναι κάτι που αποτελεί άμεση πρόκληση για τα ιδρυτικά ιδεώδη της Αμερικής, καθώς η χώρα γεννήθηκε με την απόρριψη μιας αδιαμφισβήτητης και ανεξέλεγκτης εκτελεστικής εξουσίας.

Με πληροφορίες από CNN