icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Αποκαλυπτική έρευνα του Guardian δίνει απαντήσεις για τη σωτηρία του πλανήτη.

Είναι πρόθυμοι να κάνουν μικρότερες οικογένειες, να σταματήσουν να χρησιμοποιούν αυτοκίνητα και -σε μικρότερο βαθμό- να γίνουν χορτοφάγοι για να σώσουν τον πλανήτη από την κλιματική κρίση, αλλά εμφανίζονται πιο διστακτικοί σε ό,τι αφορά πιο μικρά-αλλά σημαντικά-βήματα, όπως η εγκατάλειψη των πλαστικών μίας χρήσης.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε επτά χώρες, φαίνεται ότι οι νέοι είναι πιο πρόθυμοι από τις παλαιότερες γενιές να κάνουν μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, που θα βοηθούσαν στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης – αλλά πείθονται σπανιότερα να κάνουν μικρότερες ενέργειες.

Η δημοσκόπηση της YouGov για λογαριασμό του Guardian έδειξε επίσης, ότι η οικονομική ύφεση πλήττει τις ελπίδες των νέων για το μέλλον, με περισσότερους από τους μισούς να δηλώνουν ότι ανησυχούν, ότι δεν θα μπορέσουν να αποκτήσουν σπίτι την επόμενη δεκαετία.

Το ένα τέταρτο των Γερμανών πιστεύει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν οφείλεται στον άνθρωπο

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη τον Αύγουστο στη Βρετανία, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Σουηδία, έδειξε επίσης ότι μία μεγάλη μειοψηφία των νέων 18 έως 24 ετών, θεωρεί ότι οι οικονομικές ανησυχίες θα μπορούσαν να τους αποτρέψουν από το να δημιουργήσουν οικογένεια μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Στην ερώτηση σχετικά με το ποιες θυσίες θα ήταν διατεθειμένοι να κάνουν για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, το 28% των νέων ηλικίας 18-24 ετών και το 30% των νέων ηλικίας 25-34 ετών, δήλωσαν ότι θα ήταν πρόθυμοι – ή ότι ήδη σχεδιάζουν – να κάνουν λιγότερα παιδιά από όσα θα ήθελαν.

Αυτό συγκρίνεται με ποσοστά μεταξύ 19% και 13% για τις μεγαλύτερες γενιές – οι περισσότερες από τις οποίες, ωστόσο, είναι πιθανό να είναι ήδη γονείς. Αλλά οι νεότερες γενιές είναι πιο πιθανό να προτιμήσουν άλλες σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής από ό,τι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ερωτηθέντες.

Τι είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν οι νέοι

Οι νέοι εμφανίζονται πιο πρόθυμοι να εγκαταλείψουν το αυτοκίνητο, με το 54% των 18 έως 24 ετών να δηλώνουν ότι θα μετακινούνταν-ή το κάνουν ήδη- με τα πόδια, με ποδήλατο ή με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, έναντι 45% των ατόμων άνω των 65 ετών. Ομοίως, το 41% θα επέλεγε να στραφεί σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο έναντι 21% των ατόμων άνω των 65 ετών.

Αν και μόνο το 21% των 18-24 ετών δήλωσε ότι ήταν πρόθυμο να κόψει – ή είχε ήδη κόψει – εντελώς το κρέας και τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή του, το ποσοστό αυτό ήταν σημαντικά υψηλότερο από ό,τι στις μεγαλύτερες ηλικίες (17% των 55-64 ετών και 13% των ατόμων άνω των 65 ετών).

Σκηνή από την ταινία Charlie and the Chocolate Factory, με τον Τζόνι Ντεπ μπροστά από ένα ποτάμι σοκολάτας

Οι νεότερες γενιές ήταν επίσης πολύ πιο πρόθυμες να πληρώσουν (ή έχουν ήδη πληρώσει) περισσότερα για αεροπορικά ταξίδια (30% των 18 έως 24 ετών έναντι περίπου 22% των ατόμων άνω των 55 ετών) και να αγοράζουν μόνο μεταχειρισμένα ρούχα (35% των 18 έως 24 ετών και 38% των 24 έως 34 ετών έναντι 26% των ατόμων άνω των 65 ετών).

Για μικρότερες αλλαγές, όπως η δημιουργία πράσινου χώρου στο σπίτι τους, η κατανάλωση μόνο εποχιακών προϊόντων ή η μη αγορά πλαστικών μιας χρήσης, οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες δήλωσαν ότι θα ήταν ευτυχείς να κάνουν (ή ότι έχουν ήδη κάνει) την αλλαγή.

Παρομοίως, οι νεότερες γενιές φάνηκε ότι ήταν πιο πιθανό να υποστηρίξουν ριζοσπαστικά κυβερνητικά μέτρα σε βασικούς τομείς πολιτικής, από ό,τι οι μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά ήταν λιγότερο ευνοϊκές από τους μεγαλύτερους, σε σχέση με πολιτικές κινήσεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν σταδιακές.

Μία απαγόρευση της παραγωγής και της πώλησης βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων, για παράδειγμα, θα είχε την υποστήριξη του 46% των 18 έως 24 ετών και του 42% των 25 έως 24 ετών, έναντι του 28% των 55 έως 64 ετών και μόλις του 22% των ερωτηθέντων άνω των 65 ετών.

Η κλιματική κρίση αλλάζει και τις διατροφικές συνήθειες

Ένας περιορισμός της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, που θα επιβαλλόταν από την κυβέρνηση, θα είχε επίσης σημαντικά μεγαλύτερη υποστήριξη μεταξύ των νεότερων από ό,τι των μεγαλύτερων γενεών (43% των 18-24 ετών έναντι 25% των ατόμων άνω των 65 ετών), όπως και ένας σημαντικά υψηλότερος φόρος στα καύσιμα.

Οι κυβερνητικοί περιορισμοί στις συσκευασίες, τα προγράμματα για τη φύτευση περισσότερων δέντρων, η εισφορά για τους επιβάτες συχνών πτήσεων και τα αυστηρά μέτρα για την επιβολή ενεργειακά αποδοτικών κατοικιών, έτειναν να υποστηρίζονται περισσότερο ή σχεδόν εξίσου από τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Η δημοσκόπηση έδειξε μικρές ηλικιακές διαφορές όσον αφορά την ανησυχία για την κλιματική κρίση και τις πιθανές συνέπειές της, με πάνω από το 70% όλων των ηλικιών από 18-24 έως και άνω των 65 ετών να δηλώνουν ότι ανησυχούν πολύ ή αρκετά.

Μεγάλες πλειοψηφίες μεταξύ 64% και 72% σε κάθε ηλικιακή ομάδα συμφώνησαν ότι το παγκόσμιο κλίμα αλλάζει ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας, αν και η ομάδα των 18-24 ετών ήταν οριακά πιο πιθανό να πει ότι τα αίτια δεν είναι ανθρωπογενή.

Περίπου το 43% των νέων 18 έως 24 ετών σε όλη την ήπειρο δήλωσαν ότι ανησυχούν, ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση θα επηρεάσει την ικανότητά τους να μετακομίσουν από το σπίτι της οικογένειας. 56% δήλωσαν ότι μπορεί να σημαίνει ότι δεν θα μπορέσουν να αγοράσουν σπίτι και 38% να κάνουν παιδιά.

Painted planet earth lies in the garden. Earth day concept. Protection and love of earth

Ανεξάρτητα από την ηλικία ή τη χώρα, η έρευνα έδειξε ότι οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η ΕΕ θα πρέπει να λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης για λογαριασμό των κρατών μελών της, παρά οι μεμονωμένες χώρες να λαμβάνουν αποφάσεις ανεξάρτητα.

Οι Ιταλοί, οι Ισπανοί και οι Βρετανοί εμφανίζονται πρόθυμοι να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, ενώ για τους Γερμανούς -το ένα τέταρτο των οποίων πιστεύει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν οφείλεται στον άνθρωπο– αυτό το σενάριο ήταν λιγότερο πιθανό.

Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, οι πιο δημοφιλείς αλλαγές στον τρόπο ζωής ήταν οι μικρότερες. Η δημιουργία χώρου πρασίνου στο σπίτι είχε την ευρύτερη υποστήριξη, με το 79% των Βρετανών – έως και το 66% των Γερμανών – να δηλώνουν ότι το κάνουν ήδη ή ότι θα ήταν πρόθυμοι να το κάνουν.

Περίπου τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα ήταν πρόθυμοι να τρώνε λαχανικά και φρούτα που είναι στην εποχή τους (ή το έκαναν ήδη), ενώ η παραίτηση από όλα τα κρέατα και τα γαλακτοκομικά ήταν η λιγότερο δημοφιλής αλλαγή, με τους Ιταλούς να είναι οι πιο πρόθυμοι να το κάνουν με 27%.

Οι Ευρωπαίοι ήταν διχασμένοι όσον αφορά την εγκατάλειψη της οδήγησης. Περίπου το 58% των Γάλλων, το 57% των Ιταλών και το 56% των Γερμανών δήλωσαν ότι θα ήταν πρόθυμοι να περπατούν, να κάνουν ποδήλατο ή να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς – αλλά μόνο το 40% των Βρετανών, το 39% των Σουηδών και το 35% των Δανών εμφανίστηκε πρόθυμο να υιοθετήσει αυτές τις συμπεριφορές σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις τους.

Με πληροφορίες από: Guardian