icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι θα ενθάρρυνε τη Ρωσία να επιτεθεί στους συμμάχους του ΝΑΤΟ που δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους. Ανισόρροπη χαρακτήρισε τη δήλωση ο Λευκός Οίκος, «χλιαρή» η αντίδραση από τον Στόλτενμπεργκ

«Βόμβα» στα θεμέλια της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας έβαλε η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ, ότι θα ενθάρρυνε τη Ρωσία να επιτεθεί σε οποιοδήποτε μέλος του ΝΑΤΟ που δεν πληρώνει τους λογαριασμούς του ως μέλος της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας.

Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση το Σάββατο, ο επικρατέστερος υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, διηγήθηκε μια συνάντηση με ηγέτες του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον Τραμπ, ο πρόεδρος μιας «μεγάλης χώρας», που δεν κατονόμασε, τον ρώτησε: «Λοιπόν κύριε εάν δεν πληρώσουμε, και δεχθούμε επίθεση από τη Ρωσία –θα μας προστατεύσετε;».

Και τότε ο Τραμπ του απάντησε: «Δεν πληρώσατε; Είστε αμελής; Όχι, δεν θα σας προστάτευα. Στην πραγματικότητα θα τους ενθάρρυνα να κάνουν ό,τι στο διάβολο θέλουν. Πρέπει να πληρώσετε».

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τα σχόλια «φρικτά και ανισόρροπα», για απερίσκεπτες δηλώσεις έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ η αντίδραση από πλευράς ΝΑΤΟ ήταν μάλλον αμήχανη και «χλιαρή».

Η συνθήκη του ΝΑΤΟ περιλαμβάνει πρόβλεψη που εγγυάται την αμοιβαία άμυνα των κρατών μελών στην περίπτωση που ένα από αυτά δεχθεί επίθεση.

Ο Τραμπ, ο επικρατέστερος υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, υπήρξε σφοδρός επικριτής του ΝΑΤΟ όταν ήταν πρόεδρος, απειλώντας κατ’ επανάληψη με αποχώρηση από τη συμμαχία.

Περιέκοψε την αμυντική χρηματοδότη στο ΝΑΤΟ και πολλές φορές κατήγγειλε ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν περισσότερα από όσα τους αναλογούν.

Φρικτή και ανισόρροπη δήλωση, λέει ο Λευκός Οίκος

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άντριου Μπέιτς, ερωτηθείς για τα σχόλια του Τραμπ δήλωσε ότι «η ενθάρρυνση εισβολών στους πιο στενούς συμμάχους μας από δολοφονικά καθεστώτα είναι φρικτή και ανισόρροπη και θέτει σε κίνδυνο την αμερικανική εθνική ασφάλεια, την παγκόσμια σταθερότητα και την εγχώρια οικονομία μας».

Ο Μπέιτς δήλωσε ακόμη ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που επιδιώκει την επανεκλογή του τον Νοέμβριο, αποκατέστησε τις συμμαχίες των ΗΠΑ από τότε που ανήλθε στην προεδρία το 2021 διασφαλίζοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι τώρα «μεγαλύτερο και πιο ζωντανό απ’ ό,τι έχει υπάρξει ποτέ».

«Αντί να ζητά πολέμους και να προωθεί διαταραγμένο χάος, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συνεχίσει να ενισχύει την αμερικανική ηγεσία και να υπερασπίζεται τα συμφέροντά μας στην εθνική ασφάλεια – όχι να είναι αντίθετος σε αυτά», αναφέρεται σε δήλωση του Λευκού Οίκου.

Αμηχανία από το ΝΑΤΟ

«Χλιαρή» ήταν η πρώτη αντίδραση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ στις δηλώσεις Τραμπ.

«Οποιαδήποτε υπόνοια ότι οι σύμμαχοι δεν θα υπερασπιστούν ο ένας τον άλλον, υπονομεύει την ασφάλεια όλων μας, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας των ΗΠΑ, και θέτει τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους στρατιώτες σε αυξημένο κίνδυνο», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

«Αναμένω ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ένας ισχυρός και αφοσιωμένος σύμμαχος του ΝΑΤΟ», είπε ο γγ του ΝΑΤΟ, ενώ τόνισε επίσης, ότι οποιαδήποτε επίθεση σε χώρα του ΝΑΤΟ θα αντιμετωπιστεί «με μια ενιαία και σθεναρή απάντηση».

Απερίσκεπτες δηλώσεις, λέει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Απερίσκεπτες χαρακτήρισε τις δηλώσεις Τραμπ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σημειώνοντας πως εξυπηρετούν μόνο το συμφέρον του Πούτιν.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) ο Μισέλ αναφέρει ότι «η Διατλαντική Συμμαχία υποστήριξε την ασφάλεια και την ευημερία των Αμερικανών, των Καναδών και των Ευρωπαίων για 75 χρόνια. Οι απερίσκεπτες δηλώσεις για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και την αλληλεγγύη του άρθρου 5 εξυπηρετούν μόνο το συμφέρον του Πούτιν. Δεν φέρνουν περισσότερη ασφάλεια ή ειρήνη στον κόσμο. Αντίθετα, τονίζουν εκ νέου την ανάγκη για την ΕΕ να αναπτύξει επειγόντως περαιτέρω τη στρατηγική της αυτονομία και να επενδύσει στην άμυνά της. Και να διατηρήσουμε τη Συμμαχία μας ισχυρή».

Επικρίσεις από την Ευρώπη

Το ΝΑΤΟ δεν είναι μία στρατιωτική συμμαχία α λα καρτ που λειτουργεί ανάλογα με τη διάθεση που μπορεί να έχει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών ανάπτυξης στις Βρυξέλλες.

«Επιτρέψτε μου να είμαι σαρκαστικός. Θα ακούσουμε πολλά στη διάρκεια αυτής της εκστρατείας. Ας είμαστε σοβαροί. Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να είναι μία στρατιωτική συμμαχία α λα καρτ. Δεν μπορεί να είναι μία συμμαχία που λειτουργεί ανάλογα με τη διάθεση του Προέδρου των ΗΠΑ εκείνες τις ημέρες» ανέφερε ο κ. Μπορέλ.

Όπως υπογράμμισε το ΝΑΤΟ «δεν μπορεί να είναι σήμερα ναι και αύριο όχι, να εξαρτάται από το ποιος είσαι εσύ. Ας είμαστε σοβαροί. Το ΝΑΤΟ ή υπάρχει ή δεν υπάρχει. Δεν θα ξοδέψω τον χρόνο μου σχολιάζονται κάθε ανόητη ιδέα που έρχεται σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ».

Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εσωτερική Αγορά Τιερί Μπρετόν ρωτήθηκε, σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε χθες ο Τραμπ, ο οποίος είναι πιθανόν να λάβει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ φέτος.

«Δεν μπορούμε να ρίχνουμε κορόνα-γράμματα σχετικά με την ασφάλειά μας κάθε τέσσερα χρόνια ανάλογα με αυτήν ή την άλλη εκλογική αναμέτρηση, ειδικότερα τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές», είπε ο Μπρετόν, προσθέτοντας πως οι ηγέτες της ΕΕ κατανοούν πως η Ένωση πρέπει να ενισχύσει τις δικές της στρατιωτικές δαπάνες και δυνατότητες.

Ο Μπρετόν πήγε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα και σχολιάζοντας την ιστορία που αφηγήθηκε ο Τραμπ για τον Ευρωπαίο ηγέτη που ρώτησε αν θα είχε την προστασία του ΝΑΤΟ, είπε: «Ίσως έχει θέματα με τη μνήμη του, στην πραγματικότητα ήταν μια γυναίκα πρόεδρος, όχι μιας χώρας, αλλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφερόμενος στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και μια συνομιλία που είχε με τον Τραμπ το 2020.

Θέση για το θέμα πήρε και ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας Βλάντισλαβ Κοσίνιακ-Καμίζ.

«Το σύνθημα του ΝΑΤΟ “ένας για όλους, όλοι για έναν” αποτελεί μια ξεκάθαρη δέσμευση. Το να υπονομεύει κανείς την αξιοπιστία των συμμαχικών χωρών σημαίνει ότι αποδυναμώνει ολόκληρο το ΝΑΤΟ», έγραψε σε μήνυμά του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ.

«Καμία προεκλογική εκστρατεία δεν αποτελεί δικαιολογία για να παίζουμε με την ασφάλεια του Συμφώνου».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΜΠΕ, CNN, BBC