Οκτώ ιπτάμενοι «σούπερ ήρωες» θα διαγωνιστούν σε λίγες ημέρες στον πρώτο αγώνα jet suit πάνω από το νερό, στο Ντουμπάι

Με εξαίρεση όσους έχουν υψοφοβία, ελάχιστοι είναι εκείνοι που δεν έχουν ευχηθεί να μπορούσαν να πετάξουν. Και αν η σκέψη – με την αίσθηση ελευθερίας που τη συνοδεύει – φαντάζει συναρπαστική, οι ελάχιστοι που έχουν δοκιμάσει την ειδική ιπτάμενη στολή (jet suit), αναφέρουν πως χρειάζονται πολύωρες προπονήσεις για να καταφέρει κάποιος να πετάξει.

Με λίγα λόγια, όχι μόνο δεν είναι εύκολο μετατραπέις μέσα σε λίγα λεπτα σε Iron Man, αλλά και ένας λάθος χειρισμός μπορεί να αποβεί μοιραίος.

Μία startup για το πιο τρελό μας όνειρο

Η Gravity Industries, ιδρύθηκε το 2017 από τον Βρετανό εφευρέτη Richard Browning: Η εταιρεία σχεδίασε και κατασκεύασε μία ειδική στολή τζετ που επιτρέπει σε όποιον τη φοράει να πετάει στα ουράνια.

Η Gravity συμμετέχει κατά καιρούς σε στρατιωτικές πολεμικές επιδείξεις και ασκήσεις, παρουσιάζοντας τη στολή που κάνει εκέινον που τη φορά να ίπταται, χάρη στους πέντε μίνι κινητήρες τζετ που διαθέτει. Το jet suit ζυγίζει περίπου 75 κιλά και μπορεί να λειτουργήσει με καύσιμο αεριωθούμενου αεροσκάφους, ντίζελ ή κηροζίνη.

Οι χρήστες μπορούν να κατευθύνουν το jet suit μετακινώντας τα χέρια τους. Η τελική του ταχύτητα φτάνει τα 80 μίλια την ώρα (128 χλμ. περίπου) και είναι τεχνικά ικανό να φτάσει σε ύψος 12.000 ποδιών – αν και ο Browning δεν το έχει φτάσει ποτέ τόσο ψηλά γιατί το θεωρεί επικίνδυνο.

Η εταιρεία ευελπιστεί κάποια στιγμή στο μέλλον, το jet suit να γίνει χρήσιμο εργαλείο για τις αποστολές έρευνας και τις ομάδες διάσωσης, ώστε να έχουν πρόσβαση σε δυσπρόσιτα μέρη και να προσφέρουν εύκολα και γρήγορα τις υπηρεσίες τους.

Η εμπειρία πτήσης ωστόσο, φαίνεται ήδη ιδιαίτερα ελκυστική και σε ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν 3.500 δολάρια – περίπου 3.250 ευρώ – για να πετάξουν για λίγα λεπτά.

Ο αγώνας jet suit στο Ντουμπάι

Φέτος, η Gravity συνεργάζεται με κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Ντουμπάι για τη διοργάνωση του πρώτου αγώνα jet suit στον κόσμο. Το event θα διεξαχθεί στις 28 Φεβρουαρίου 2024, κατά τη διάρκεια της ετήσιας έκθεσης σκαφών του Ντουμπάι, και θα περιλαμβάνει διαγωνιζόμενους από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

«Ο αγώνας αυτός θα αποτελέσει μία νέα και μοναδική προσθήκη στον κατάλογο τέτοιων επιδείξεων, όχι μόνο στο Ντουμπάι αλλά και παγκοσμίως», δήλωσε ο Saeed Hareb, γενικός γραμματέας του Αθλητικού Συμβουλίου του Ντουμπάι.  Η διαδρομή πτήσης, σύμφωνα με τον Browning, θα περιλαμβάνει διάφορες προκλήσεις για τους διαγωνιζόμενους που έχουν να κάνουν με την ευελιξία, την ακρίβεια και την ταχύτητα πτήσης.

Οι οκτώ διαγωνιζόμενοι θα φορούν Gravity jet suits που έχουν τροποποιηθεί, έτσι ώστε να είναι ακόμα πιο ασφαλή. Σε πρώτη φάση θα ξεχωρίσουν οι τέσσερις καλύτεροι και, στη συνέχεια, ο νικητής θα πάρει τη θέση του στο βάθρο.

Δεν έχει γίνει σαφές ακόμη εάν οι διαγωνιζόμενοι θα βρίσκονται ταυτόχρονα στην αέρινη πίστα, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει πιθανή σύγκρουση μεταξύ τους, ή αν θα διαγωνισθεί ο καθένας μόνος του.

Επιπλέον, δεν έχει ακόμα καθορισθεί εάν πέρα από τη δόξα, θα υπάρχει και κάποιο βραβείο για τον νικητή. Ωστόσο, το ενδιαφέρον για το κοινό είναι ήδη μεγάλο: Εκατομμύρια θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τον αγώνα στην τηλεόραση αλλά και μέσω των social media.

Όσο για το Gravity, στόχος του είναι να διεξάγονται όλο και περισσότεροι διαγωνισμοί ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε διαφορετικές – ιδανικά με εμβληματικά κτήρια και μνημεία – παραθαλάσσιες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο.

Με πληροφορίες από Freethink, CNN