icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Στο στόχαστρο των κυρώσεων μπαίνουν και άτομα που ευθύνονται για την παράνομη απέλαση παιδιών από την Ουκρανία, καθώς και εταιρείες από τρίτες χώρες.

Το 13ο πακέτο κυρώσεων προς το Κρεμλίνο ενέκριναν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δύο χρόνια ύστερα από την έναρξη του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας.

Το νέο πακέτο κυρώσεων επιβάλλει περιοριστικά μέτρα σε πρόσωπα και εταιρείες που σχετίζονται με τη μεταφορά όπλων από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία. Επιπλέον, στο στόχαστρο των κυρώσεων μπαίνουν και άτομα που ευθύνονται για την παράνομη απέλαση παιδιών από την Ουκρανία, καθώς και εταιρείες από τρίτες χώρες, μεταξύ των οποίων είναι και μία τουρκική, οι οποίες θεωρούνται ότι συμβάλλουν στην παράκαμψη κυρώσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου της ΕΕ, το πακέτο περιλαμβάνει τα ακόλουθα μέτρα.

Μεμονωμένες καταχωρίσεις

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ αποφάσισαν την επιβολή περιοριστικών μέτρων σε επιπλέον 106 άτομα και 88 οντότητες που είναι υπεύθυνες για τις ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Οι νέες καταχωρίσεις στοχεύουν κυρίως τον στρατιωτικό και αμυντικό τομέα και τα άτομα που συνδέονται με αυτόν. Συμπεριλαμβάνονται επίσης όσοι εμπλέκονται στην προμήθεια όπλων από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία, καθώς και μέλη του δικαστικού σώματος, τοπικοί πολιτικοί και άτομα που είναι υπεύθυνα για την παράνομη απέλαση και τη στρατιωτική επανεκπαίδευση παιδιών από την Ουκρανία.

Συνολικά, η ΕΕ έχει επιβάλει περιοριστικά μέτρα σε περισσότερα από 2000 άτομα και οντότητες, που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Τα ονόματα ή οι εταιρείες που καταχωρούνται στη μαύρη λίστα υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων. Τα φυσικά πρόσωπα υπόκεινται επιπλέον σε ταξιδιωτική απαγόρευση, η οποία τους εμποδίζει να εισέλθουν ή να διέλθουν από τα εδάφη της ΕΕ.

Έλεγχοι και περιορισμοί εισαγωγών-εξαγωγών

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ αποφάσισαν να καταχωρήσουν 27 νέες οντότητες στον κατάλογο εκείνων που υποστηρίζουν άμεσα το στρατιωτικό και βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας. Οι οντότητες αυτές θα υπόκεινται σε αυστηρότερους περιορισμούς εξαγωγών όσον αφορά αγαθά και τεχνολογίες διπλής χρήσης, καθώς και αγαθά και τεχνολογίες που ενδέχεται να συμβάλουν στη βελτίωση της άμυνας και ασφάλειας της Ρωσίας.

Ορισμένες από αυτές τις οντότητες βρίσκονται σε τρίτες χώρες όπως είναι η Ινδία, η Σρι Λάνκα, η Κίνα, η Σερβία, το Καζακστάν, η Ταϊλάνδη και η Τουρκία και έχουν εμπλακεί στην παράκαμψη των εμπορικών περιορισμών, άλλες είναι ρωσικές οντότητες που εμπλέκονται στην ανάπτυξη, παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρονικά εξαρτήματα για το στρατιωτικό και βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας.

Επιπλέον, στον κατάλογο των ειδών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην τεχνολογική βελτίωση του τομέα άμυνας και ασφάλειας της Ρωσίας προστίθεται και η ανάπτυξη και παραγωγή μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV).

Τέλος, η ΕΕ εισήγαγε περαιτέρω περιορισμούς στις εξαγωγές αγαθών που συμβάλλουν ιδίως στην ενίσχυση των ρωσικών βιομηχανικών δυνατοτήτων, όπως οι ηλεκτρικοί μετασχηματιστές.

Σίδερο και ατσάλι

Η απόφαση προσθέτει το Ηνωμένο Βασίλειο στον κατάλογο των χωρών εταίρων που εφαρμόζουν μία σειρά περιοριστικών μέτρων στις εισαγωγές σιδήρου και χάλυβα από τη Ρωσία και μία σειρά μέτρων ελέγχου των εισαγωγών που είναι ουσιαστικά ισοδύναμα με εκείνα της ΕΕ.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε πως «καθώς φτάνουμε στο θλιβερό σημείο των δύο ετών από τότε που ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει την πίεση στη Ρωσία.

Σήμερα, εντείνουμε περαιτέρω τα περιοριστικά μέτρα κατά του στρατιωτικού και αμυντικού τομέα της Ρωσίας, στοχεύοντας περαιτέρω οντότητες σε τρίτες χώρες που προμηθεύουν εξοπλισμό, καθώς και εκείνοι που ευθύνονται για την παράνομη απέλαση και τη στρατιωτική επανεκπαίδευση παιδιών της Ουκρανίας.

Παραμένουμε ενωμένοι στην αποφασιστικότητά μας να χτυπήσουμε την πολεμική μηχανή της Ρωσίας και να βοηθήσουμε την Ουκρανία να κερδίσει τον νόμιμο αγώνα της για αυτοάμυνα και να αποκαταστήσει ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία».

Κυρώσεις και από τις ΗΠΑ

Με τη σειρά του ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως η Ουάσινγκτον επιβάλλει περισσότερες από 500 νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αυξήσουν την πίεση επί της Μόσχας στη δεύτερη επέτειο του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ θα επιβάλουν επίσης νέους περιορισμούς στις εξαγωγές σε σχεδόν 100 οντότητες που παρέχουν υποστήριξη στη Ρωσία, ενώ θα αναλάβουν δράση για να μειώσουν περαιτέρω τα έσοδα της Ρωσίας από την ενέργεια, ανέφερε σε δήλωσή του ο Μπάιντεν.

Με τα μέτρα επιδιώκεται να βρεθεί η Ρωσία αντιμέτωπη με συνέπειες για τον πόλεμο που διεξάγει, καθώς και για το θάνατο του αντιπολιτευόμενου ηγέτη Αλεξέι Ναβάλνι, ανέφερε ο Μπάιντεν.

«Θα εξασφαλίσουν ότι ο Πούτιν θα πληρώσει ακόμα μεγαλύτερο τίμημα για την επίθεσή του στο εξωτερικό και για την καταπίεση στη χώρα του» ανέφερε ο Μπάιντεν για τις κυρώσεις.

Τα σημερινά μέτρα έχουν στόχο άτομα που συνδέονται με τη φυλάκιση του Ναβάλνι, καθώς και με τον οικονομικό τομέα της Ρωσίας, την αμυντική βιομηχανία και τα δίκτυα προμηθειών της σε πολλές ηπείρους, πρόσθεσε.

«Στα δύο χρόνια που διαρκεί αυτός ο πόλεμος, ο λαός της Ουκρανίας συνεχίζει να μάχεται με τεράστιο θάρρος. Όμως εξαντλούνται τα πυρομαχικά τους. Η Ουκρανία έχει ανάγκη περισσότερες προμήθειες από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπίσει τις αδιάκοπες επιθέσεις της Ρωσίας, οι οποίες γίνονται δυνατές από όπλα και πυρομαχικά του Ιράν και της Βόρειας Κορέας» δήλωσε ο Μπάιντεν.

«Γι’ αυτό η Βουλή των Αντιπροσώπων πρέπει να περάσει το διακομματικό συμπληρωματικό νομοσχέδιο για την εθνική ασφάλεια πριν να είναι πολύ αργά».

Τι απαντά η Ρωσία

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την επέκταση της λίστας αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολιτικών στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στην Ρωσία, απαντώντας στο τελευταίο πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει τις άκαρπες απόπειρες να πιέσει την Ρωσία μέσω μονομερών και περιοριστικών μέτρων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Σε απάντηση σε αυτές τις μη φιλικές ενέργειες, η ρωσική πλευρά επέκτεινε σημαντικά την λίστα των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών και των κρατών μελών της ΕΕ στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στο έδαφος της χώρας μας».

Στην λίστα περιλαμβάνονται εκπρόσωποι υπηρεσιών επιβολής του νόμου και εμπορικών οργανισμών που προμήθευσαν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, εκπρόσωποι ευρωπαϊκών θεσμών που συμμετείχαν στην δίωξη Ρώσων αξιωματούχων και εκείνοι που συγκέντρωσαν υλικό για να υποστηρίξουν την ιδέα της κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Στην ρωσική λίστα περιλαμβάνονται εκπρόσωποι του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που προβαίνουν σε επιθετικές δηλώσεις κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ