icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

«Ζυγίζεται η δύναμη της Δημοκρατίας μας να ενσωματώνει ισότιμα τον κάθε πολίτη», επισήμανε ο πρωθυπουργός για το νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει σε 36 χώρες της Ευρώπης και του κόσμου - «Έρχεται για να ενώσει, όχι να διχάσει», «Ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και με γονείς του ίδιου φύλου», ανέφερε μεταξύ άλλων

Στη Βουλή είναι στραμμένα τα βλέμματα ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου που προβλέπει την επέκταση του πολιτικού γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια.

Με φόντο τους τριγμούς που υπάρχουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή, σημείωσε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι «να προστατεύσουμε αυτονόητα δικαιώματα παιδιών με την ασπίδα των γονιών τους και να αποδώσουμε επιτέλους δικαιοσύνη και στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ιδίου φύλου».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση κάνει τη ζωή ανθρώπων καλύτερη χωρίς να στερεί τίποτα από τους πολλούς.

«Και οι δύο γονείς των ομόφυλων ζευγαριών δεν έχουν ακόμα νομικά τις ίδιες δυνατότητες να δίνουν στα παιδιά τους. Να τα παίρνουν από το σχολείο, να συνταξιδεύουν, να τα συνοδεύουν στο νοσοκομείο», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αυτό το κενό ερχόμαστε και καλύπτουμε επιτρέποντας σε όλους αν το επιθυμούν να σφραγίσουν θεσμικά τη σχέση τους με μία τελετή στο δημαρχείο όπως το κάνουν και τα ετερόφυλα ζευγάρια. Ζυγίζεται η δύναμη της δημοκρατίας μας να ενσωματώνει ισότιμα τον κάθε πολίτη», επισήμανε σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει σε 36 χώρες της Ευρώπης και του κόσμου.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο γάμος δεν είναι τίποτα άλλο από το επιστέγασμα της αγάπης δύο ανθρώπων που επιλέγουν να συμπορευτούν. «Γι’αυτό και τα νομικά συστήματα προσαρμόζονται διεθνώς απαντώντας σε σύγχρονα πρακτικά ζητούμενα», επισήμανε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση είναι και χρήσιμη και αναγκαία, αλλά και να εξηγηθεί το περιεχόμενό της.

«Πρώτον επεκτείνουμε τα δικαιώματα των παιδιών και σε εκείνα που ζουν ήδη με ομόφυλα ζευγάρια», σημειώνοντας πως δεν αλλάζει το πλαίσιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ούτε υπάρχει γονέας 1 και γονέας 2.

Ανέφερε ότι ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί αποκλειστική υπόθεση της Εκκλησίας, τις θέσεις της οποίας η κυβέρνηση σέβεται. «Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς. Και σε άλλες υποθέσεις είχαμε διαφορετικές επιλογές. Αποδείχθηκε ότι δεν διατάραξαν την κοινωνική συνοχή , ούτε τις σχέσεις μας με την Εκκλησία», συμπλήρωσε.

«Το σύμφωνο το οποίο εγώ προσωπικά είχα ψηφίσει λίγους μήνες πριν εκλεγώ πρόεδρος της ΝΔ , αποτελεί χαλαρή σύμβαση η οποία λύνεται μονομερώς», ανέφερε, ενώ για την τεκνοθεσία είπε ότι το νομοσχέδιο δεν αναφέρεται καθόλου στην ιατρικώς υποβοηθουμένη αναπαραγωγή, ενώ το καθεστώς μένει ίδιο και για την υιοθεσία.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι οι μελέτες των επιστημόνων απαντούν σε κάθε καλοπροαίρετη ένσταση γύρω από τα παιδιά. «Κατανοώ όσους έχουν στο μυαλό τους τη παραδοσιακή έννοια της οικογένειας και μπορεί να ανησυχούν. Τις διακρίσεις ερχόμαστε να άρουμε. Σήμερα έχουμε αναμφισβήτητα εμπειρικά δεδομένα τα οποία υπερβαίνουν τις υποκειμενικές μας πεποιθήσεις. Ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και με γονείς του ίδιου φύλου», συμπλήρωσε σημειώνοντας πως αυτό κάνει τη διαφορά σε ένα σπίτι είναι η αγάπη και η στοργή.

«Και σήμερα υπάρχουν μονογονεικες, διαζευγμένες οικογένειες. Σήμερα το διαζύγιο δυστυχώς είναι μια πραγματικότητα. Η λύση δεν βρίσκεται στην τυφλή άρνηση καταστάσεων και πραγματικότητας. Διαφορετικά το μόνο που θα κάναμε είναι να διαμορφώσουμε πολίτες διαφορετικών ταχυτήτων. Δεν ταιριάζει στη Δημοκρατία και τον πολιτισμό μας», πρόσθεσε.

«Να μην συγχέουμε τη συντήρηση με την οπισθοδρόμηση», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και υπενθύμισε ότι αυτό το νομοσχέδιο έρχεται και κάνει πράξη πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Ο γρίφος της αριθμητικής

Μέχρι τώρα, τα δεδομένα δείχνουν ότι περίπου 51 από τους 158 βουλευτές της ΝΔ είτε θα πουν «όχι» στην ονομαστική ψηφοφορία είτε θα απέχουν, με τις προσπάθειες να συνεχίζονται μέχρι την τελευταία στιγμή, ώστε ορισμένοι να μετακινηθούν από το «όχι» στην αποχή, και άλλοι από την αποχή στην υπερψήφιση.

Συνολικά 19 βουλευτές, τάσσονται κατά του νομοσχεδίου. Οι βουλευτές της ΝΔ που αναμένεται να το καταψηφίσουν είναι οι: Μίλτος Χρυσομάλλης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Κώστας Καραγκούνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Άννα Καραμανλή, Κώστας Γκιουλέκας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Φωτεινή Αραμπατζή, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Θανάσης Δαβάκης, Μάριος Σαλμάς, Θόδωρος Καράογλου, Βασίλης Γιόγιακας, Γιώργος Καρασμάνης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Φώντας Μπαραλιάκος, Γιάννης Πασχαλίδης και Στέφανος Γκίκας.

Μεγάλος θεωρείται και ο αριθμός των βουλευτών της ΝΔ που προσανατολίζονται στην αποχή. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και 4 κυβερνητικά στελέχη, με τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, να έχει συζητήσει το θέμα με τον κ. Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή. Υπενθυμίζεται πως το Μέγαρο Μαξίμου είχε καλύψει απόλυτα τον υπουργό Επικρατείας.

Ωστόσο, η στάση της υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρίας Κεφάλα, του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρου Κελέτση και του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Γιάννη Μπούγα, αν και δεν έχει δημιουργήσει αντιδράσεις προς το παρόν, μπορεί να φέρει εξελίξεις στο μέλλον.

Από το «όχι» προς την αποχή μετακινήθηκε ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος εξήγησε στη Βουλή πως, παρότι διαφωνεί, δεν θέλει με τη στάση του «να δώσει το δικαίωμα σε κανέναν να εκμεταλλευτεί τη διαφωνία του για μικροπολιτικούς λόγους».

Από την ψηφοφορία θα απέχουν, επίσης, οι Νότης Μηταράκης, Στέλιος Πέτσας, Γιάννης Ανδριανός, Γιάννης Οικονόμου, Χρήστος Μπουκώρος, Θανάσης Μπούρας, Γιώργος Γεωργαντάς, Άγγελος Συρίγος, Δημήτρης Κυριαζίδης, Χρήστος Κέλλας, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Γιάννης Τραγάκης, Γιώργος Βλάχος, Μάνος Κόνσολας, Τάσος Δημοσχάκης, Σταύρος Παπασωτηρίου, Μιχάλης Λιβανός, Μάρκος Καφούρος, Κώστας Κατσαφάδος, Δημήτρης Κούβελας, Γιάννης Καλλιάνος, Διονύσης Ακτύπης, Σπύρος Κουλκουδίνας, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Θανάσης Καββαδάς και Γιάννης Γιάτσιος.

Μεταξύ αποχής και υπερψήφισης φέρονται ως ώρας οι Λάκης Βασιλειάδης, Νίκος Βλαχάκος, Δημήτρης Καλογερόπουλος και Θανάσης Λιούτας.

Η αντιπολίτευση

Προβλήματα συνοχής πιθανότατα θα αντιμετωπίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη μεγαλύτερη αντίδραση να προέρχεται από τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος διαφωνεί με την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε πως θα υπάρξουν συνέπειες για όσους βουλευτές καταψηφίσουν η απέχουν από την ψηφοφορία. Σκεπτικοί παραμένουν μέχρι τώρα και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Νίνα Κασσιμάτη και Μίλτος Ζαμπάρας.

Προβληματισμός επικρατεί και στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ: Οι βουλευτές έχουν ήδη συνεδριάσει αρκετές φορές ώστε, με την συμβολή νομικών και ειδικών, να μπορέσουν να καμφθούν οι ενστάσεις που υπάρχουν.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ζητήσει από την Κ.Ο να επιδείξει ενιαία στάση, ενώ εκτιμάται πώς από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ δεν θα υπάρξει καταψήφιση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ