icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Μήνυμα στο εσωτερικό της ΝΔ και απάντηση στην Εκκλησία για τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το υπουργικό συμβούλιο

Σαφές μήνυμα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης για το σχέδιο νόμου για τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη (24/1).

«Η χώρα μας ανήκει πολιτικά, αμυντικά, κοινωνικά, πολιτισμικά εις την Δύση, όπως τόνισε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Και οι αξίες μας είναι η μήτρα του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού. Για αυτό το όραμα μας είναι, η Ελλάδα να ανήκει στα κράτη εκείνα που αποδίδουν σημασία σε ατομικά δικαιώματα, ελευθερίες και κράτος δικαίου», είπε με νόημα ο πρωθυπουργός.

Στη Δημοκρατία μας δεν επιτρέπεται να υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών

Πριν παραδώσει τη σκυτάλη στον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο για την παρουσίαση της ρύθμισης για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, έκανε λόγο για «ένα σημαντικό βήμα, με το οποίο επιδιώκεται η ισοτιμία όλων των πολιτών. Κυρίως, όμως, επιδιώκεται η προστασία των παιδιών των ομόφυλων γονέων που ήδη υπάρχουν. Τα παιδιά αυτά πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλα τα άλλα παιδιά».

Υπενθύμισε πως πρόκειται για κάτι το οποίο «ισχύει ήδη σε 36 χώρες, σε πέντε ηπείρους, χωρίς πουθενά να φαίνεται ότι έβλαψε την κοινωνική συνοχή και την κυβερνητική αρμονία. Και θέλω να εκφράσω και την ικανοποίησή μου, ότι όλο αυτό το διάστημα αυτή η μεταρρύθμιση συζητήθηκε νηφάλια και χωρίς ακρότητες μέσα στην ελληνική κοινωνία. Συζητήθηκε και στο εσωτερικό των κομμάτων και είμαι πολύ ικανοποιημένος, γιατί και η παράταξή μας κατέκτησε αυτή τη διαδικασία της ώριμης διαβούλευσης, αντί του ισοπεδωτικού μέτρου της κομματικής πειθαρχίας».

«Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου Θεού»

Όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «σε αυτόν τον διάλογο ακούστηκαν όλες οι απόψεις και σέβομαι όλες τις απόψεις. Ακούστηκαν οι απόψεις της παράδοσης, της εξέλιξης, αλλά και της δικής μας πλευράς, που πιστεύω ότι εντάσσει την παράδοση στην εξέλιξη. Ακούστηκαν όμως και φωνές που δεν είχαν ακουστεί μέχρι σήμερα, κυρίως των ομόφυλων γονέων, που θα μπορούν επιτέλους να κοιμούνται ήσυχοι το βράδυ, απαλλαγμένοι από το φόβο ότι αν τους συμβεί κάτι, το παιδί τους δεν θα καταλήξει στον άλλο γονέα, αλλά θα βρεθεί σε κάποιο ίδρυμα».

Επιδιώκεται η ισοτιμία όλων των πολιτών

Στη συνέχεια ξεκαθάρισε πως το νομοσχέδιο δεν μεταβάλλει το ισχύον πλαίσιο της παρένθετης κύησης, δεν το επεκτείνει ουσιαστικά στα ομόφυλα ζευγάρια και αποκλείει τους χαρακτηρισμούς «Γονέας 1» και «Γονέας 2». «Γιατί η Ελλάδα δεν θα γίνει ένα εργαστήρι πολιτικών που δεν εφαρμόζονται, παρά μόνο σε ελάχιστες χώρες του κόσμου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η νέα ρύθμιση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, προσθέτει δικαιώματα σε μερικούς, χωρίς, όμως, να αφαιρεί κανένα δικαίωμα από τους πολλούς, καθώς, όπως είπε «είναι κάτι που απαιτεί, άλλωστε, και η ευαισθησία της Δημοκρατίας μας, στην οποία δεν επιτρέπεται να υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών και σίγουρα δεν επιτρέπεται να υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου θεού».

Η απάντηση στην Εκκλησία

Ένα θέμα ισότητας, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν προσφέρεται για διχαστικές προκλήσεις και σίγουρα δεν προσφέρεται και για υπερβολικές μεγεθύνσεις. Κι έτσι υποδέχομαι και τις θέσεις της Εκκλησίας, τις οποίες σέβομαι απόλυτα. Άλλωστε, αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει πολλές πρακτικές λύσεις σε ανάγκες του κλήρου που εκκρεμούσαν εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, εδώ θέλω να είμαι σαφής: Αναφερόμαστε σε επιλογές της Πολιτείας. Όχι σε θεολογικές πεποιθήσεις. Και παλαιότερα, άλλωστε, με την Εκκλησία είχαμε διαφορετικές οπτικές για τον πολιτικό γάμο, για την καύση των νεκρών, για το θέμα των ταυτοτήτων. Η ζωή, ωστόσο, απέδειξε ότι οι αλλαγές αυτές ήταν ώριμες. Δεν έβλαψαν ούτε την κοινωνία, δεν έβλαψαν ούτε τελικά τη συνεργασία Πολιτείας και Εκκλησίας και είμαι σίγουρος ότι έτσι θα γίνει και τώρα».

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ