icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Την παραπομπή του 43χρονου ηθοποιού Λάμπρου Φιλίππου σε δίκη για βιασμό κατά συρροή κατ΄εξακολούθηση και μη, τετελεσμένο και σε απόπειρα ζήτησε η αρμόδια εισαγγελέας από το Δικαστικό Συμβούλιο

Στο ακροατήριο του ποινικού δικαστηρίου, μετά τις πολύκροτες δίκες του Πέτρου Φιλιππίδη και του Δημήτρη Λιγνάδη, οδηγείται μία ακόμα υπόθεση που έχει ταυτιστεί με το ελληνικό #metoo. Πρωταγωνιστής, ο 43χρονος ηθοποιός και σκηνοθέτης με καριέρα στις ΗΠΑ, Λάμπρος Φιλίππου, ο οποίος παραπέμπεται να δικαστεί με τελεσίδικο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας για τα αδικήματα της απόπειρας βιασμού κατ’ εξακολούθηση, αλλά και του βιασμού, τα οποία φέρεται να τέλεσε σε βάρος δύο γυναικών τον Δεκέμβριο του 2012 και τον Αύγουστο του 2013.

Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», ο ηθοποιός είχε κατηγορηθεί αρχικά για τη σεξουαλική κακοποίηση τεσσάρων γυναικών, δύο εκ των οποίων μάλιστα είναι αδελφές. Αν και τελικά απαλλάχθηκε από τις δύο κατηγορίες, παραπέμπεται σε δίκη για τις άλλες δύο.

Από την πλευρά του, ο Λάμπρος Φιλίππου αρνείται τις κατηγορίες, ενώ άσκησε έφεση κατά του βουλεύματος του πρωτοβάθμιου συμβουλίου, η οποία όμως απορρίφθηκε.

Το δευτεροβάθμιο Δικαστικό Συμβούλιο επικύρωσε, έτσι, την παραπομπή του σε δίκη για τις δύο καταγγελίες σε βάρος του και για ισάριθμα κακουργήματα, τα οποία αφορούν τη σεξουαλική κακοποίηση των δύο γυναικών.

Η πρώτη αφορά απόπειρα βιασμού κατ’ εξακολούθηση τα Χριστούγεννα του 2012 σε βάρος μίας 19χρονης τότε γυναίκας, ενώ η δεύτερη αφορά τον βιασμό μίας άλλης γυναίκας, το καλοκαίρι του 2013.

Απόπειρα βιασμού

Σχετικά με το πρώτο αδίκημα, αυτό της απόπειρας βιασμού και μάλιστα κατ’ εξακολούθηση, η 19χρονη τότε γυναίκα κατηγορεί τον ηθοποιό πως προσπάθησε να τη βιάσει δύο φορές μέσα στο διαμέρισμά της στο κέντρο της Αθήνας.

«Εισήλθε αιφνίδια στο υπνοδωμάτιό της και αφού κατέβασε το παντελόνι του και το εσώρουχό του άρχισε να αυνανίζεται ενώπιόν της», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι δικαστές, ενώ δέχονται πως παρά τη ρητή άρνηση της νεαρής, ο κατηγορούμενος χρησιμοποιώντας τις «υπέρτερες σωματικές του δυνάμεις» έπιασε και με τα δύο του χέρια με δύναμη το κεφάλι της και επιχείρησε να την εξαναγκάσει σε συγκεκριμένη πράξη για να ικανοποιήσει τη γενετήσια ορμή του.

Ένας ανώνυμος χάκερ με κουκούλα μπροστά από υπολογιστή σε σκοτεινό δωμάτιο

«Η καταγγέλλουσα αντιστάθηκε, κρατώντας το στόμα της κλειστό…..», αναφέρουν οι δικαστές, αλλά παρ’ όλα αυτά ο 43χρονος κατάφερε να ικανοποιήσει τη γενετήσια ορμή του πιέζοντας συνεχώς το κεφάλι της προς την περιοχή των γεννητικών του οργάνων.

Μία ημέρα μετά, στις 26 Δεκεμβρίου του 2012, ο 43χρονος, σύμφωνα πάντα με το βούλευμα, ενώ βρισκόταν στο διαμέρισμα της νεαρής γυναίκας, η οποία αντιμετώπιζε διάφορα προβλήματα ψυχικής φύσεως, μπήκε αιφνιδιαστικά στο δωμάτιό της «και αφού κλείδωσε την πόρτα κατέβασε το παντελόνι του και το εσώρουχό του και άρχισε να αυνανίζεται ενώπιόν της», ικανοποιώντας, παρά την αντίσταση της κοπέλας, με τον ίδιο τρόπο τη γενετήσια ορμή του.

Ο ηθοποιός, το διάστημα εκείνο, φέρεται να διατηρούσε σταθερή ερωτική σχέση με την αδελφή της 19χρονης.

«Ο κατηγορούμενος εκμεταλλευόμενος την ψυχικά, ιδιαιτέρως, ευάλωτη κατάσταση της 19χρονης, η οποία ζούσε υπό μόνιμο καθεστώς εσωτερικής ανασφάλειας και υπό τη σκιά της μεγαλύτερης αδερφής της, που φέρεται ως λαμπερή προσωπικότητα με αποτέλεσμα να αναφύεται μεταξύ τους μία -έστω και λανθάνουσα- ανταγωνιστικότητα, επωφελήθηκε τον οικείων συνθηκών και προέβη στις παραπάνω πράξεις σεξουαλικής κακοποίησης κατά τα 19χρονης», αναφέρεται επίσης.

Ο βιασμός

Σχετικά με την κατηγορία του βιασμού που φέρεται να τέλεσε σε βάρος άλλης γυναίκας τον Αύγουστο του 2013 μέσα στο διαμέρισμά του, αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Ο κατηγορούμενος, ευρισκόμενος βραδινές ώρες με την παθούσα εντός της οικίας του, κατά τη διάρκεια της απαγγελίας εκ μέρους της ενός μονολόγου στο πλαίσιο μαθημάτων υποκριτικής πού της παρέδιδε και ενώ αυτή ήταν καθισμένη έμπροσθεν ενός γραφείου τη σήκωσε όρθια, χρησιμοποιώντας τις υπέρτερες σωματικές του δυνάμεις, την έγειρε πάνω στο γραφείο όπου την ακινητοποίησε, ασκώντας δύναμη στην πλάτη της με τα χέρια του και ασκώντας πίεση με το σώμα του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να απομακρυνθεί, της κατέβασε το παντελόνι και το εσώρουχο και εισχώρησε βίαια τα δάχτυλα του χεριού του στο αιδοίο της…».

Και αυτό, σύμφωνα με τους δικαστές, παρά την εκπεφρασμένη αντίθετη θέληση της 20χρονης τότε παθούσας, «η οποία εξωτερικεύτηκε με λυγμούς εκ μέρους της καθ’ όλη τη διάρκεια της ως άνω πράξης».