icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Οι συμφωνίες με τον Ινδό πρωθυπουργό και τι συζητά με τον Εμίρη του Κατάρ

Με ενδιάμεσο σταθμό την Ντόχα, όπου συναντάται με τον Εμίρη του Κατάρ, επιστρέφει στην Αθήνα ο πρωθυπουργός από το ταξίδι του στην Ινδία, φέρνοντας στην Αθήνα συμφωνίες για τη μετανάστευση, τον τουρισμό και το εμπόριο.

Το Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε δεκτός από τον Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι. Στη συνάντησή τους επαναβεβαίωσαν την αμοιβαία βούλησή τους για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στην οικονομία και σε τομείς όπως ο τουρισμός και ο πολιτισμός.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις, όπως ενεργειακά, οικονομία και ζητήματα ασφαλείας και Άμυνας, όπως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την Ερυθρά Θάλασσα και τη Γάζα.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση στον Εμίρη του Κατάρ να επισκεφθεί την Αθήνα, την οποία ο Σεΐχης αποδέχθηκε.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κατάρ, γεγονός που υποδηλώνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των δύο πλευρών για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε περίοδο περιφερειακής αστάθειας και ενεργειακής κρίσης.

Οι δυο πλευρές έχουν ήδη διατυπώσει κοινή βούληση για εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, καθώς και στους τομείς του τουρισμού, των υποδομών, της γεωργίας, του πολιτισμού, του αθλητισμού και επιστημών.

Τα deals με την Ινδία

Κατά την παραμονή του στην Ινδία ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε τον Ναρέντρα Μόντι, ενώ απηύθυνε κάλεσμα στους Ινδούς επιχειρηματίες, προαναγγέλλοντας ότι σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τη μετανάστευση και την κινητικότητα.

Σε συνέντευξή του είπε πως «θέσαμε στόχο με τον Ινδό Πρωθυπουργό Μόντι να διπλασιάσουμε το εμπόριο μας μέχρι το 2030, προσωπικά πιστεύω ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί νωρίτερα. Αφορά επίσης τις επενδύσεις. Επενδύσεις από ελληνικές εταιρείες στην Ινδία, επενδύσεις από ινδικές εταιρείες στην Ελλάδα», επισήμανε.

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν αναφορικά με την επίσκεψη στην Ινδία πως το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη βοήθησε στο να ενισχυθεί η στρατηγική σχέση, καθώς τόσο η ινδική όσο και η ελληνική οικονομία αναπτύσσονται με πολύ υψηλούς ρυθμούς.

Όπως αναφέρουν οι στόχοι που τίθενται κινούνται σε δύο άξονες, με τον πρώτο να περιλαμβάνει την προσπάθεια να διπλασιαστεί το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών μέχρι το 2030 και τον δεύτερο να αφορά την ενίσχυση των επενδύσεων των ελληνικών εταιρειών στην Ινδία και αντιστρόφως. Στόχος είναι η Ελλάδα να αποτελέσει σημείο εισόδου της Ινδίας στην ευρωπαϊκή αγορά.

Σε συνέντευξη του σε ινδικό τηλεοπτικό σταθμό ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη αμοιβαίων επενδύσεων στις δυο χώρες.

«Πιστεύω ότι είναι η θεμελιώδης δυναμική δύο χωρών και δύο οικονομιών που αναπτύσσονται και τώρα ανακαλύπτουν εκ νέου τη συμπληρωματικότητα μεταξύ τους. Αυτό δεν πρέπει να αφορά μόνο το εμπόριο. Θέσαμε στόχο με τον Πρωθυπουργό Μόντι να διπλασιάσουμε το εμπόριο μας μέχρι το 2030, προσωπικά πιστεύω ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί νωρίτερα. Αφορά επίσης τις επενδύσεις. Επενδύσεις από ελληνικές εταιρείες στην Ινδία, επενδύσεις από ινδικές εταιρείες στην Ελλάδα», είπε.

Απηύθυνε ένα ακόμη κάλεσμα στους Ινδούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας, λέγοντας ότι είναι καθήκον του να ενημερώσει την ινδική επιχειρηματική κοινότητα για τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα και για την πρόοδο που έχουμε σημειώσει.

Αναφέρθηκε μάλιστα και στο Bollywood, επισημαίνοντας πως «προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε την κινηματογραφική σας βιομηχανία να γυρίζει περισσότερες ταινίες στην Ελλάδα, για να κάνουμε την Ελλάδα πιο αναγνωρίσιμη. Οι δυνατότητες για τους Ινδούς να ανακαλύψουν την Ελλάδα σε αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο είναι τεράστιες».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στην συνεργασία που μπορεί να έχουν οι δύο χώρες σε μία σειρά από τομείς. Μίλησε για την επένδυση των Ινδών επιχειρηματιών στο αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης, αναφέρθηκε όμως και σε άλλους τομείς όπως αυτούς της άμυνας, της παραγωγής ενέργειας, των οικονομικών συναλλαγών, της γεωργίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ