icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

«Ανοιχτοί δρόμοι, σημαίνει συνέχιση του διαλόγου», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - Εκπρόσωποι από κάθε περιοχή θα είναι στη συνάντηση λένε οι αγρότες που συνεχίζουν τις ακινητοποιήσεις

Συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών αναμένεται να έχει τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αρχικά, κληθείς, στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, την Πέμπτη (08/02), να σχολιάσει την επιστολή των αγροτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απάντησε:

«Ελήφθη, πράγματι, η επιστολή από εκπροσώπους των μπλόκων, ο πρωθυπουργός, προφανώς όπως έχουμε πει πολλές φορές, είναι διατεθειμένος να τους συναντήσει τη Δευτέρα. Από εκεί και πέρα περιμένουμε να ενημερωθούμε ποιους θα συναντήσει και ποιους εκπροσωπούν αυτοί που θα συναντήσει. Ποιοι θα είναι οι εκπρόσωποι και αυτοί οι εκπρόσωποι ποιους θα εκπροσωπούν».
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «έχουμε επαναλάβει, το είπε και ο πρωθυπουργός χθες από το Χαϊδάρι, ότι προϋπόθεση για να συνεχιστεί ο διάλογος με τους αγρότες είναι να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι», καθώς «η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει έναν διάλογο με τους αγρότες σε καλό κλίμα».

Σε άλλη ερώτηση για τους αγρότες, ο Παύλος Μαρινάκης υπενθύμισε ότι πολλά από τα αιτήματα των αγροτών έχουν ήδη υλοποιηθεί, αποκαλύπτοντας πως η κυβέρνηση εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θα δοθεί πριν από το τέλος του χρόνου.

Λίγες ώρες ωστόσο αργότερα, μιλώντας στο δελτίο της ΕΡΤ, ο Μάκης Βορίδης ανέφερε πως η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες θα γίνει, αλλά όχι τη Δευτέρα.

«Η συνάντηση θα γίνει αλλά ο ακριβής χρόνος θα προσδιορισθεί» τόνισε, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διεξαχθεί την Τρίτη.

Εξηγώντας, δε, τη μετάθεση της συνάντησης, ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι πρέπει να προσδιορισθεί από την πλευρά των αγροτών η σύνθεση της αντιπροσωπείας τους, αλλά και από την πλευρά της κυβέρνησης να ωριμάσουν αυτά που σκέφτεται και τι έχει να συζητήσει μαζί τους.

Οι αγρότες ξεκαθαρίζουν πάντως πως στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα υπάρχουν εκπρόσωποι από κάθε περιοχή της Ελλάδος και ότι προσδοκούν μέσα από τη συζήτηση να βρεθεί λύση στα προβλήματά τους. 

Το καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου

Σχετικά με το χθεσινό ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο σε βάρος της Ελλάδος, για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου, ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε ότι «πρόκειται ξεκάθαρα για ένα ακόμα πολιτικό παιχνίδι. Τα κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς προχώρησαν σε αυτό το ψήφισμα, στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου που για αυτά φαίνεται πως έχει ξεκινήσει ήδη ένα ακόμη πολιτικό παιχνίδι κατά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του ισχυρότερου κόμματος εντός αυτού, της Νέας Δημοκρατίας με στόχο να πληγεί. Μιλάμε για την Ελλάδα και το Κράτος Δικαίου, όταν εξελέγη ομόφωνα στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ο Θόδωρος Ρουσσόπουλος».

Πρόσθεσε, δε, πως «πρόκειται για συκοφαντίες κατά της Ελλάδος, δεν είναι η πρώτη φορά, θυμόμαστε τις καταγγελίες για τη δήθεν νεκρή Μαρία ή τις προσπάθειες να μπλοκαριστεί η χρηματοδότηση της επέκτασης του φράχτη στον Έβρο. Είναι, πάντως, λυπηρό ότι ανάμεσα στους Ευρωβουλευτές που υπερψήφισαν το συγκεκριμένο αίτημα, υπάρχουν και Έλληνες ευρωβουλευτές, πολλώ μάλλον, όταν αυτό εισηγείται τη διακοπή ή ακόμα και την αναστολή της χρηματοδότησης της χώρας. Δεν πείραξαν τους συγκεκριμένους οι αναφορές του Παύλου Πολάκη για τη Δικαιοσύνη, ούτε ο 13 – 0 καταδικασθείς Νίκος Παππάς, ούτε και η προαναγγελία του δήθεν μεγαλύτερου σκανδάλου στη χώρα, αλλά φαίνεται ότι τους ενοχλεί η επιτυχία της χώρας».

Συμβολικοί αποκλεισμοί σε κομβικά σημεία των εθνικών οδών

Στο μεταξύ, σε συμβολικούς αποκλεισμούς μισής ώρας, από τη μία το μεσημέρι, προχώρησαν και σήμερα αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι που έχουν στήσει μπλόκα σε διάφορα κομβικά σημεία της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ειδικότερα, σε συμβολικό αποκλεισμό μισής ώρας προχώρησαν τα αγροτικά μπλόκα στους κόμβους Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας και Στρυμονικού επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης – Σερρών καθώς και σε άλλα σημεία στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Πιερία, όπως μεταξύ άλλων στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, τα Γιαννιτσά και την Χαλκηδόνα.

Επίσης, οι συμμετέχοντες στα αγροτικά μπλόκα των Μαλγάρων, επί της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης θα προχωρήσουν σε δίωρο αποκλεισμό το απόγευμα από τις έξι, στο ένα ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, ενώ στον κόμβο Μουδανιών αντίστοιχη κινητοποίηση, και ακριβώς την ίδια ώρα, θα πραγματοποιηθεί επί της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Μουδανιών και στα δύο ρεύματα.

Παρόμοια είναι η κατάσταση με το αγροτικό μπλόκο που στήθηκε στον κόμβο της Γαλάτιστας επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου, όπου οι αγρότες και κτηνοτρόφοι αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να προβούν και σήμερα σε τρίωρο αποκλεισμό από τις 19.00, όπως έπραξαν και χθες. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αργά το μεσημέρι.

Σε αποκλεισμούς σε κομβικά σημεία επί των εθνικών οδών, αλλά και της Εγνατίας οδού, προχωρούν και αγρότες στη Δυτική Μακεδονία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι έχει ήδη ανακοινωθεί το κλείσιμο του δρόμου από τις 3.30 ως τις 4.30 στα Γρεβενά στον κόμβο της Μυρσίνης και της επαρχιακής οδού Κοζάνης – Φλώρινας στον κόμβο Φιλώτα, από τις 4 ως τις 5.

Όπως έγινε γνωστό, αύριο οι αγρότες προτίθενται να προχωρήσουν στο κλείσιμο των συνόρων Φλώρινας – Βόρειας Μακεδονίας για τέσσερεις ώρες, με παύση της κυκλοφορίας κυρίως των διερχομένων φορτηγών. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται εντός της ημέρας.

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες, στη συνάντηση που είχαν στη Νίκαια της Λάρισας, αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και διοργάνωση Πανεργατικού Συλλαλητηρίου στην Αθήνα, εντός της επόμενης εβδομάδας με τρακτέρ. Διεμήνυσαν παράλληλα ότι αν μέχρι και σήμερα ο πρωθυπουργός ικανοποιήσει αιτήματά τους, τότε θα παύσουν και τις κινητοποιήσεις τους.

Στο μεταξύ, για το ερχόμενο Σάββατο στις 7.30 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των εκπροσώπων των αγροτικών μπλόκων της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τον συμβολικό αποκλεισμό των συνόρων της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία.

«Όλα είναι ανοιχτά και εφόσον ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν ανταποκριθεί στα όσα δικαίως ζητάμε για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε στον πρωτογενή τομέα, τότε δεν αποκλείεται να ακολουθήσουμε σκληρότερη στάση», τονίζει ο αγρότης Παιονίας, Θωμάς Καρυπίδης.