icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Οι στέγες έχουν διαρροές, ο κλιματισμός δεν λειτουργεί σωστά, το χρώμα ξεφλουδίζει και τα πλακάκια του δαπέδου είναι ραγισμένα.

Τις έντονες αντιδράσεις και την κατακραυγή εναντίον του έχουν αναζωπυρώσει οι ενέργειες του Βρετανικού Μουσείου, μετά τις νέες αναφορές για προβλήματα στις υποδομές και τις αίθουσες, αφήνοντας στο έλεος των καιρικών φαινομένων έργα ανεκτίμητης αξίας.

Σημαντικές συλλογές, στις οποίες περιλαμβάνονται αρχαία ελληνικά, ρωμαϊκά και ασσυριακά έργα, βρίσκονται πλήρως εκτεθειμένες, καθώς οι απαρχαιωμένες υποδομές στις αίθουσες που φιλοξενούνται, φέρεται να βρίσκονται υπό κατάρρευση. Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα από το Artnet News, οι στέγες έχουν διαρροές, ο κλιματισμός δεν λειτουργεί σωστά, το χρώμα ξεφλουδίζει και τα πλακάκια του δαπέδου είναι ραγισμένα.

Δύο παρακείμενες αίθουσες, όπου η μία εκθέτει ελληνικά και ρωμαϊκά γλυπτά (Πινακοθήκη 23) και η άλλη αριστουργήματα της ασσυριακής τέχνης (Πινακοθήκη 8), καλύπτονται μόνο από ένα λεπτό φύλλο που έχει απλωθεί πάνω από τους μεγάλους φεγγίτες της οροφής.

Φωτογραφία από το Βρετανικό Μουσείο
Μια θερμάστρα στη Μεγάλη Αίθουσα του μουσείου που στεγάζει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα / Πηγή: Artnet / Cristina Ruiz

Όπως παρατήρησε το Artnet κατά την επίσκεψή του στο μουσείο, στις 23 Ιανουαρίου, οι υαλοπίνακες, οι οποίοι θα έπρεπε να καλύπτουν τα έργα, απουσίαζαν. Διαδοχικές καταιγίδες είχαν χτυπήσει τη Βρετανία εκείνη την εβδομάδα, με αποτέλεσμα το υλικό που κάλυπτε τους φεγγίτες να μαστιγώνεται από τους ισχυρούς ανέμους και τη βροχή.

Στην Πινακοθήκη 8, η οποία φιλοξενεί ογκώδη γλυπτά και σκαλισμένα πέτρινα έργα από το παλάτι του Ασσύριου βασιλιά στο Νιμρούντ, (σημερινό Ιράκ), το υλικό που καλύπτει τον φεγγίτη είναι σκισμένο και ο ουρανός διακρίνεται καθαρά μέσα από τα κενά.

Για να αντιμετωπιστεί ο ψυχρός αέρας που εισέρχεται στη γκαλερί και ο αποτυχημένος κλιματισμός, ένα σώμα θέρμανσης έχει τοποθετηθεί στο δάπεδο, στα πόδια ενός επιβλητικού φτερωτού ταύρου με ανθρώπινο κεφάλι, που χρονολογείται από το 865-860 π.Χ.

Τέτοια σώματα έχουν τοποθετηθεί και στην αίθουσα που φιλοξενεί τα μάρμαρα του Παρθενώνα, καθώς και σε άλλες γκαλερί Ασσυριακών αρχαίων έργων.

Εικόνα από το Βρετανικό Μουσείο
Μία θερμάστρα έχει τοποθετηθεί στα πόδια ενός φτερωτού ταύρου / Πηγή: Artnet / Cristina Ruiz

Τι απαντά το Βρετανικό Μουσείο

Όλες αυτές οι αίθουσες βρίσκονται στο δυτικό τμήμα του μουσείου, το παλαιότερο τμήμα του κτηρίου, το οποίο χρονολογείται κυρίως από τον 19ο αιώνα.

Πρόκειται να ανακαινιστεί ως μέρος του γενικού σχεδίου του μουσείου. Το ποσό που θα δαπανηθεί για την αναμόρφωση όλων των γκαλερί και την εκ νέου προβολή τους ανέρχεται στις 1 δισεκατομμύριο λίρες. Την άνοιξη θα προκηρυχθεί διαγωνισμός επιλογής του αρχιτέκτονα για τον εκσυγχρονισμό του δυτικού μπλοκ. Ωστόσο το μουσείο αρνείται να πει πότε ακριβώς αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Το Artnet, τρεις εβδομάδες μετά την επίσκεψη, επικοινώνησε με το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο απάντησε πως υαλοπίνακες δεν θα αντικατασταθούν μέχρι να ξεκινήσει η ανανέωση ολόκληρου του χώρου.

«Έχουμε ξεκαθαρίσει επανειλημμένα ότι η οροφή απαιτεί συνολική αντικατάσταση και ανανέωση, την οποία θα ξεκινήσουμε στο πλαίσιο του γενικού σχεδίου αναμόρφωσης του μουσείου. Επί του παρόντος υπάρχουν προσωρινά μέτρα σε ορισμένες αίθουσες για την προστασία της συλλογής, των επισκεπτών μας και του προσωπικού από την εισροή νερού μέχρι να ξεκινήσουν αυτές οι εργασίες» ανέφερε εκπρόσωπος του μουσείου σε ηλεκτρονικό μήνυμα.

Οι αντιδράσεις

Η άθλια κατάσταση αυτών των δωματίων έχει επισημανθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Το 2018, πλάνα από τη διαρροή νερού στην αίθουσα που στεγάζει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα μεταδόθηκαν από την ελληνική τηλεόραση. Η Αθήνα είχε απαντήσει τότε πως αυτό «ενισχύει το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για τη μόνιμη επιστροφή των γλυπτών στην Αθήνα».

Στις 17 Φεβρουαρίου, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε ξανά στο ζήτημα της φροντίδας της αρχαίας ελληνικής συλλογής, ύστερα από τη διοργάνωση επίδειξης μόδας ακριβώς μπροστά από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του Βρετανικού Μουσείου ότι η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, BP, θα διέθετε 50 εκατομμύρια στερλίνες σε διάστημα 10 ετών για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση του γενικού σχεδίου αναμόρφωσης.

Την ίδια στιγμή που άλλα υψηλού προφίλ ιδρύματα τέχνης, όπως το Tate και το Royal Shakespeare Company, υπέκυψαν στις δημόσιες πιέσεις και τις διαμαρτυρίες περιβαλλοντικών ακτιβιστών και τερμάτισαν τις συνεργασίες τους με την BP, το Βρετανικό Μουσείο ανέφερε σε δελτίο Τύπου ότι είναι «πολύ ευγνώμων για την υποστήριξη της BP σε αυτό το πρώιμο στάδιο του μεγάλου σχεδίου».

Απαντώντας στην ανακοίνωση, διαδηλωτές της ομάδας Energy Embargo for Palestine κατέλαβαν το Great Court του μουσείου για αρκετές ώρες στις 11 Φεβρουαρίου, ζητώντας το «διεθνές ενεργειακό εμπάργκο στο Ισραήλ»

Η ομάδα περιγράφει τη BP ως «επωφελούμενη από την αποικιοκρατική γενοκτονία του Ισραήλ» και απαιτεί από το Βρετανικό Μουσείο να διακόψει τους δεσμούς του με την εταιρεία.

Με πληροφορίες από Artnet