Νεογέννητα μωρά πεθαίνουν απλώς επειδή έχουν πολύ χαμηλό βάρος γέννησης, ανέφερε η εκπρόσωπος του Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας

Σε μια νέα αυστηρή προειδοποίηση για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής και επισιτιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας, προχώρησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Σύμφωνα με την Μάργκαρετ Χάρις, εκπρόσωπο του Οργανισμού, μέρα με τη μέρα αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των βρεφών που βρίσκεται «στα πρόθυρα του θανάτου» εξαιτίας της οξείας πείνας.

«Αυτό που μας λένε οι γιατροί και το ιατρικό προσωπικό είναι ότι έρχονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της πείνας: βλέπουν νεογέννητα μωρά να πεθαίνουν απλώς επειδή έχουν πολύ χαμηλό βάρος γέννησης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, ο ΠΟΥ προειδοποιεί πως αυξάνεται συνεχώς και ο αριθμός των εγκύων που είναι επικίνδυνα λιποβαρείς.

«Αυτή η κατάσταση είναι εξ ολοκλήρου αποτέλεσμα του ανθρώπινου παράγοντα. Το βλέπουμε να αποτυπώνεται ιατρικά, εκεί που υποτίθεται ότι το σύστημα υγείας λειτουργούσε επαρκώς» πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι ο ΠΟΥ είχε ως στόχο να δημιουργήσει κέντρα έκτακτης ανάγκης για τη σταθεροποίηση του υποσιτισμού στη Γάζα, αλλά δυστυχώς το έλλειμμα ασφάλειας στην περιοχή παραμένει μεγάλο, οπότε δεν έχει καταγραφεί καμία πρόοδος με την υλοποίηση του σχεδιασμού.

Το ένα κέντρο έχει δημιουργηθεί στη νότια Γάζα, με τον ΠΟΥ να σχεδιάζει τη δημιουργία ενός ακόμα κέντρου στη βόρεια Γάζα.

Δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος και είναι αδύνατον να μεταφερθούν άνθρωποι με ασφάλεια εκεί, μέχρι να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, διαπιστώνει η εκπρόσωπος του Οργανισμού.

Πάνω από 31.800 νεκροί

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 31.819 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 73.934 έχουν τραυματιστεί από ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Τις τελευταίες 24 ώρες, 93 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 142 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το υπουργείο.

Με πληροφορίες από CNN