icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Ο καθηγητής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο σεισμός να επηρεάσει και την Ελλάδα.

Υπό τον φόβο ενός ισχυρού σεισμού ζει η Κωνσταντινούπολη, καθώς βρίσκεται πάνω στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι θέμα χρόνου να δώσει κάποιον μεγάλο σεισμό.

Προετοιμαζόμενη για το χειρότερο σενάριο, η Τουρκία έχει ξεκινήσει ήδη να παίρνει τα μέτρα της, τοποθετώντας προειδοποιητικές πινακίδες ακόμα και για τσουνάμι.

Οι συγκεκριμένες πινακίδες τοποθετούνται κυρίως στις παράκτιες περιοχές της πόλης, όπως είναι το Büyükçekmece στην ευρωπαϊκή πλευρά, καλώντας τον κόσμο να μεταβεί σε υψηλότερα σημεία, μακριά από τις ακτές του Βοσπόρου.

«Δρόμος εκκένωσης από τσουνάμι»  γράφει η πινακίδα
«Δρόμος εκκένωσης από τσουνάμι» γράφει η πινακίδα / Πηγή: DHA

Η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται κοντά στη γραμμή ρήγματος που διατρέχει τη Θάλασσα του Μαρμαρά. Πρόκειται για ένα ρήγμα που αναμένεται να δώσει σεισμό μεγέθους επτά βαθμών Ρίχτερ ή ακόμα και μεγαλύτερου.

«Δρόμος εκκένωσης από τσουνάμι» γράφει η πινακίδα
Η πινακίδα είναι τοποθετημένη στο Büyükçekmece / Πηγή: DHA

Αν και είναι αδύνατο να προβλεφθεί μία ακριβής ημερομηνία, πολλοί γεωφυσικοί συμφωνούν στην πιθανότητα μιας ισχυρής δόνησης στον Βόσπορο εντός του επόμενου μισού αιώνα. Την ίδια στιγμή, αρκετοί σεισμολόγοι επιβεβαιώνουν το σενάριο για έναν μελλοντικό καταστροφικό σεισμό που απειλεί την Κωνσταντινούπολη.

«Και τα δύο ρήγματα έχουν μία προβολή στο Αιγαίο»

Ανάμεσα στους ειδικούς βρίσκεται και ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

«Το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας που αρχίζει από την Κασπία και τελειώνει στο Αιγαίο με 1.300 χιλιόμετρα μήκος. Το μόνο τμήμα που δεν έχει σπάσει και δεν έχει δώσει μεγάλο σεισμό και είναι αυτό που βρίσκεται στον υποθαλάσσιο χώρο νότια της Κωνσταντινούπολης» ανέφερε στην ΕΡΤ ο Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως διευκρίνισε, ο συγκεκριμένο ρήγμα δεν είναι νέο, αλλά μία μεγάλη τεκτονική δομή που αποτελεί έναν κλάδο του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας. Ένας δεύτερος κλάδος είναι αυτός από τη Νικομήδεια που περνάει από την Προύσα και διαχέεται σε δύο κλάδους, 50 χιλιόμετρα νοτιότερα.

Ο κ. Λέκκας, απάντησε επίσης και στο ερώτημα αν αυτό το ρήγμα θα επηρεάσει και την Ελλάδα. «Ναι, και τα δύο ρήγματα αυτά έχουν μία διεύθυνση Ανατολή, Δύση. Άρα και τα δύο ρήγματα έχουν μία προβολή στο Αιγαίο, όχι στον ηπειρωτικό χώρο της Ελλάδας».

Ωστόσο, ο καθηγητής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σεισμού και στην Ελλάδα, λέγοντας πως «το 1999 είχαμε την άμεση επίδραση του σεισμού και έγινε στον ελληνικό χώρο στην Αθήνα, 20 ημέρες μετά της Τουρκίας, αλλά τώρα δεν είναι πλήρης η αντιστοίχιση και αμφίδρομη γιατί πρέπει να δούμε πότε θα γίνει σεισμός, τι χαρακτηριστικά δυναμικά, γεωμετρικά θα έχει, ώστε να δούμε αν θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο. Μπορεί και να μην τον επηρεάσει, αλλά αυτό θα το δούμε με βάση τον σεισμό».

«Οι εκτιμήσεις δεν είναι μόνο Τούρκων σεισμολόγων, αλλά αντιστοιχούν σε εκτιμήσεις ομάδων από όλο τον κόσμο. Συνεπώς, υπάρχει αυτή τη στιγμή σαν δεδομένο ότι περιμένουμε ένα μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη» πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

«Ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν κάνει προεκλογική εκστρατεία με βάση τον σεισμό και λέει ότι ο δικός του υποψήφιος είναι πιο ικανός να διαχειριστεί μία ενδεχόμενη σεισμική καταστροφή στην Κωνσταντινούπολη. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι στην Κωνσταντινούπολη, επειδή είναι μία πόλη των 20 εκατομμυρίων ανθρώπων, υπάρχει πολύ μεγάλη έκθεση του πληθυσμού» συμπλήρωσε.

«Θεωρώ ότι η έκθεση λόγω πληθυσμιακής συσσώρευσης και πυκνότητας είναι πάρα πολύ μεγάλη. Το ένα τρίτο των κατοικιών στην Κωνσταντινούπολη είναι παλιές κατασκευές πριν από κάθε αντισεισμικό κανονισμό. Το ένα τρίτο είναι σύγχρονες κατασκευές με αντισεισμικού κανονισμούς».

«Αλλά αυτό δεν μας λέει και πολλά πράγματα. Γιατί είδαμε ακριβώς πέρυσι ότι στην Αντιόχεια και στην ευρύτερη περιοχή τι έχει συμβεί ακόμα και σε καινούργιες κατασκευές. Εκεί είχαν το μεγαλύτερο πρόβλημα, εκείνες οι κατασκευές πέρυσι ανατινάχτηκαν στη διάρκεια της νύχτας. Επισφαλείς αποδείχτηκαν και κατασκευές στην καινούργια πόλη της Κωνσταντινούπολης προς το αεροδρόμιο» τόνισε ο κ Λέκκας.

Καταστροφικός σεισμός Μαρόκο

Παράλληλα, ο καθηγητής αναφέρθηκε και στις αντοχές της Αγίας Σοφίας, κάνοντας λόγο για μεγάλη τρωτότητα και με στατική φόρτιση.

Τέλος ο κ. Λέκκας συνέκρινε τις αντοχές των κτηριακών υποδομών σε Τουρκία και Ελλάδα αναφέροντας πως «δεν υπάρχει καμία σύγκριση μεταξύ των κατασκευών στον ελληνικό χώρο και τον τουρκικών.

Στην Ελλάδα, τα δημόσια κτήρια είναι σε πολύ καλή κατάσταση και εξελίσσεται ο πρωτοβάθμιος θεσμικός υποχρεωτικός έλεγχος. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε μία μερική εικόνα και στη συνέχεια στο τέλος του χρόνου θα έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα».