Τα παιδιά που πάτησαν τη σκανδάλη ήταν συνήθως έφηβοι ηλικίας 14 έως 17 ετών ή παιδιά ηλικίας 5 ετών και κάτω

Τουλάχιστον 157 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 270 τραυματίστηκαν το 2023 από πυροβολισμούς παιδιών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Everytown, την ομάδα υπεράσπισης για την ασφάλεια των πυροβόλων όπλων.

Τα παιδιά που πάτησαν τη σκανδάλη ήταν συνήθως έφηβοι ηλικίας 14 έως 17 ετών ή παιδιά ηλικίας 5 ετών και κάτω, σύμφωνα με τα στοιχεία του Everytown, τα οποία συγκεντρώθηκαν από δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης. Περίπου τα μισά από τα περιστατικά αυτά αφορούσαν παιδιά που αυτοπυροβολήθηκαν. Τα άλλα μισά περιστατικά αφορούσαν τραυματισμό ή θάνατο από πυροβολισμούς παιδιών.

«Το θύμα είναι συχνά ένας συγγενής» δήλωσε η Sarah Burd-Sharps, διευθύντρια έρευνας στο Everytown. «Αφήνει πολλές οικογένειες αντιμέτωπες με τη θλίψη και τη λύπη».

Η Everytown ανέφερε ότι οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές αρχές θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να παρακολουθούν και να παρέχουν δεδομένα και πληροφορίες δημόσια, ώστε να βρεθούν οι τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου.

«Σχεδόν μία φορά κάθε μέρα, ένα παιδί πιάνει ένα γεμάτο όπλο και πυροβολεί τον εαυτό του ή κάποιον άλλο» σύμφωνα με την Burd-Sharps.

Το 2023, καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός ακούσιων πυροβολισμών από παιδιά κάτω των 18 ετών που έχει καταγράψει το Everytown από το 2015: 411 περιστατικά είχαν ως αποτέλεσμα τραυματισμούς ή θανάτους.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων παρέχουν εκτενή στοιχεία για τραυματισμούς και θανάτους από ακούσιους πυροβολισμούς, αλλά τα δεδομένα είναι περιορισμένα και μπορεί να καθυστερήσουν για χρόνια ολόκληρα. Ορισμένες πολιτείες μόλις πρόσφατα άρχισαν να υποβάλλουν λεπτομερείς αναφορές για περιστατικά στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Και οι πληροφορίες για τους τραυματισμούς είναι λιγότερο πλήρεις από ό,τι για τους θανάτους, επειδή υπάρχει λιγότερη τεκμηρίωση.

Ελλιπής καταγραφή

«Δεν υπάρχει σύστημα που να έχει καταγράφει και να ελέγχει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες επήλθαν οι τραυματισμοί από πυροβόλα όπλα» δήλωσε ο David Hemenway, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Ελέγχου Τραυματισμών του Χάρβαρντ, το οποίο εστιάζει στην πρόληψη τραυματισμών. «Κανείς δεν είναι καν κοντά στο να το κάνει αυτό».

Παρά το γεγονός ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συλλέγει λεπτομερείς πληροφορίες για τους φονικούς πυροβολισμούς, η πρόσβαση σε τέτοια δεδομένα περιορίζεται σε πανεπιστήμια και άλλα ερευνητικά ιδρύματα.

Σε ανακοίνωσή του, το CDC ανέφερε ότι παρακολουθεί και αναφέρει την ηλικία των δραστών σε όλους τους θανάτους από πυροβόλα όπλα, αλλά όχι σε όλους τους τραυματισμούς, καθώς αυτές οι πληροφορίες συνήθως δεν είναι διαθέσιμες.

Το συνολικό ποσοστό των ακούσιων θανάτων από πυροβολισμούς τόσο παιδιών όσο και ενηλίκων έχει μειωθεί από τη δεκαετία του 1990, σύμφωνα με τα περιορισμένα στοιχεία του CDC.

Παρόλα αυτά τα πυροβόλα όπλα παραμένουν η κύρια αιτία τυχαίου παιδικού θανάτου. Σύμφωνα με έρευνα του 2015, εκτιμάται ότι 4,6 εκατομμύρια παιδιά στην Αμερική ζούσαν σε σπίτια με τουλάχιστον ένα γεμάτο και ξεκλείδωτο πυροβόλο όπλο και οι πωλήσεις όπλων έχουν αυξηθεί από τότε.

Με πληροφορίες από NBC News