Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από την κυβέρνησή του να μελετήσει πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να χρησιμοποιηθεί στην έρευνα για την υγεία των γυναικών

Ψηλά στην ατζέντα του απερχόμενου και εκ νέου υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, το έμφυλο ζήτημα. Ο ίδιος πρόκειται να εκδώσει εκτελεστικό διάταγμα για την επέκταση της έρευνας της αμερικανικής κυβέρνησης για την υγεία των γυναικών ενώ θα δαπανήσει 200 εκατ. δολάρια για την κατανόηση θεμάτων όπως οι σεξουαλικές και αναπαραγωγικές παθήσεις.

Ταυτόχρονα, έδωσε εντολή στην διοίκηση του να υποβάλει έκθεση αναφορικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί για την εξάλειψη των ανισοτήτων ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες.

Φαίνεται δε, ότι κάλεσε την κυβέρνηση να μελετήσει πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη στις υπηρεσίες της έρευνας για την υγεία των γυναικών, σύμφωνα με έγγραφο που συνοψίζει την σχετική εντολή.

«Αυτές οι οδηγίες θα διασφαλίσουν ότι η υγεία των γυναικών θα ενσωματωθεί και θα δοθεί προτεραιότητα σε όλο το ομοσπονδιακό ερευνητικό χαρτοφυλάκιο και τον προϋπολογισμό και θα κινητοποιήσουν τη νέα έρευνα σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της υγείας των γυναικών στη μέση ηλικία», ενέφερε ο Λευκός Οίκος.

Οι γυναίκες παγκοσμίως ζουν κατά μέσο όρο 5 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες, αλλά περνούν 25% περισσότερο χρόνο της ζωής τους σε δυσμενείς καταστάσεις για την υγεία, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και τη McKinsey.

Παράλληλα, παραμένουν υποεκπροσωπούμενες στις κλινικές δοκιμές, με τις παθήσεις που επηρεάζουν τις γυναίκες να ερευνώνται λιγότερο από εκείνες που επηρεάζουν τους άνδρες.

Ο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο 12 δισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί νέα έρευνα για την γυναικεία υγεία, αν και οι νέες οικονομικές δεσμεύσεις είναι δύσκολο να υπάρξουν εν μέσω εκλογικού διχασμού του νομοθετικού σώματος.

Η επένδυση ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα (18/3) θα πραγματοποιηθεί κατά το οικονομικό έτος 2025, το οποίο αρχίζει τον Οκτώβριο.

Με πληροφορίες από Reuters