icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Η αιτία θανάτου δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί επίσημα, όμως οι φωνές που κάνουν λόγο για καθημερινά περιστατικά βίας ενάντια στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα όλο και δυναμώνουν - Η αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο δολοφονίας

Σοκαρισμένη παραμένει η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ από τον θάνατο του Nex Benedict, ενός 16χρονου non-binary ατόμου, μία ημέρα μετά από επίθεση που δέχθηκε από συμμαθητές του σε τουαλέτες σχολείου στην Οκλαχόμα.

Και ενώ αγρυπνίες πραγματοποιούνται στη μνήμη του σε όλες τις ΗΠΑ, η αιτία θανάτου δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί επίσημα. Αυτό ωστόσο δεν μπορεί να σιγήσει τις φωνές που κάνουν λόγο για καθημερινά περιστατικά βίας εναντίον ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Αντιθέτως, αυτές όλο και δυναμώνουν.

Η Οκλαχόμα εξάλλου είναι μία από τις πολιτείες των ΗΠΑ όπου η νομοθεσία και οι επικίνδυνες ρητορικές μίσους – ειδικά τα τελευταία χρόνια – δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας και διαρκούς φόβου για τα ΛΟΑΤΚΙΑ.

Η επίθεση στις τουαλέτες

Το Nex Benedict ενεπλάκη σε αυτό που οι αρχές αποκάλεσαν «σωματική διαμάχη» στις τουαλέτες του γυμνασίου του Owasso στις 7 Φεβρουαρίου. Μαθητές που ήταν παρόντες στο περιστατικό επενέβησαν για να σταματήσουν τον καβγά, με τη βοήθεια ενός μέλους του προσωπικού του σχολείου.

Λίγο αργότερα, η διεύθυνση του σχολείου με ανακοίνωσή της, δήλωσε πως το περιστατικό στις τουαλέτες δεν διήρκησε πάνω από δύο λεπτά.

Οι κάμερες ασφαλείας έδειξαν ότι το Nex ήταν σε θέση να περπατήσει κανονικά μετά την επίθεση. Μάλιστα αποφασίστηκε ότι το έφηβο άτομο δεν χρειαζόταν καν ασθενοφόρο. Η νοσοκόμα, ωστόσο, συνέστησε να υποβληθεί σε περαιτέρω ιατρικούς ελέγχους.

Η μητέρα του Nex κάλεσε την ίδια μέρα την αστυνομία στο νοσοκομείο και εξέφρασε την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι το σχολείο δεν είχε ειδοποιήσει τις Αρχές για το περιστατικό.

Το βίντεο από την bodycam

Στο υλικό από την bodycam που δόθηκε στη δημοσιότητα, μετά την επίσκεψη των αστυνομικών στο νοσοκομείο, το Nex είναι ξύπνιο και ξαπλωμένο σε ένα κρεβάτι με διπλωμένα χέρια, παρέχοντας διευκρινίσεις σχετικά με το περιστατικό.

Στο βίντεο, το Nex ανέφερε πως τρία κορίτσια στράφηκαν εναντίον του και της παρέας του εξαιτίας του τρόπου που ντύνονταν.

Ο εμπαιγμός συνεχίστηκε και στις τουαλέτες. Το Nex απάντησε στα ειρωνικά σχόλια που δέχτηκε ρίχνοντας νερό στα κορίτσια, σύμφωνα με την περιγραφή που δόθηκε στην αστυνομία.

«Και οι τρεις τους ήρθαν εναντίον μου», ανέφερε το Nex, συμπληρώνοντας πως, στη συνέχεια, τα κορίτσια άρχισαν να το χτυπούν ρίχνοντάς το στο έδαφος, μέχρι που έχασε τις αισθήσεις του.

@dailymail Nex Benedict, the non-binary Oklahoma teenager who died after a fight at school, did not die from injuries sustained in the fight, police have said. 'I got jumped at school. 3 on 1, had to go to the ER,' Nex wrote in a text to family, adding: 'They had been bullying me and my friends and I got tired of it so I poured some water on them and all 3 came after me. School did not report to police.' The teen went to the ER and was discharged a short while later, but rushed back in the next day after reportedly collapsing at home and later died. #breakingnews #news #oklahoma ♬ A mysterious scene of the near future like Blade Runner(994826) – The Structures

Τα αναπάντητα ερωτήματα

Η δήλωση της αστυνομίας αναφέρει ότι οι γιατροί στάλθηκαν σε «επείγον ιατρικό περιστατικό» στο σπίτι του Nex την επομένη του καβγά, στις 8 Φεβρουαρίου.

Σε μία κλήση έκτακτης ανάγκης, η οποία δόθηκε επίσης στη δημοσιότητα, η Sue Benedict, μητέρα του Nex, είπε ότι η αναπνοή του παιδιού της ήταν ρηχή και τα μάτια του γυρνούσαν προς τα πίσω.

Οι τραυματιοφορείς έκαναν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) πριν μεταφέρουν το Nex στο νοσοκομείο, όπου τελικά κατέληξε, παρά τις προσπάθειες των γιατρών.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο δολοφονίας

Η αστυνομία του Owasso φαίνεται να ανακαλεί πάντως τους ισχυρισμούς ότι ο θάνατος του Nex Benedict δεν ήταν «αποτέλεσμα τραύματος», καθώς τουλάχιστον ένας ερευνητής της οικογένειας δήλωσε ότι εξετάζει την επίθεση στην τουαλέτα του σχολείου ως πιθανή δολοφονία.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του τοπικού αστυνομικού τμήματος, υπαστυνόμος Nick Boatman, δήλωσε στον ερευνητικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Popular Information ότι ο ιατροδικαστής δεν είπε ποτέ συγκεκριμένα ότι το Benedict «δεν πέθανε από κάτι ως αποτέλεσμα εκείνης της διαμάχης». Στην πραγματικότητα, θα χρειαστούν εβδομάδες μέχρι να προσδιορίσει την επίσημη αιτία θανάτου, εν αναμονή της τοξολογικής έκθεσης από το κρατικό Γραφείο Ερευνών.

Παράλληλα, ο Boatman δήλωσε ότι οι κατηγορίες για φόνο εξακολουθούν να «βρίσκονται στο τραπέζι». Μια «υπεύθυνη δήλωση για ένταλμα έρευνας» της 9ης Φεβρουαρίου από την ντετέκτιβ Penny Hamrick ανέφερε ρητά ότι οι ερευνητές εξέταζαν τον θάνατο του εφήβου ως «δολοφονία».

Από την πλευρά του, ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί τους Benedict δήλωσε ότι η οικογένεια θα διεξάγει τη δική της έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της «ανεξάρτητης συνέντευξης μαρτύρων και της συλλογής όλων των διαθέσιμων στοιχείων».

Στο μεταξύ ο gay βουλευτής Ritchie Torres (D-NY) έχει ζητήσει τη διεξαγωγή ομοσπονδιακής έρευνας για το θάνατο του Benedict.

«Ο θάνατος του Nex Benedict είναι μια φρικτή τραγωδία και δεν μπορεί να επιτραπεί να περάσει απαρατήρητος. Στέκομαι στο πλευρό της @HRC [της Εκστρατείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων] ζητώντας ομοσπονδιακή έρευνα για το τι συνέβη», έγραψε ο Torres σε ανάρτηση στις 23 Φεβρουαρίου στο X. «Φοβάμαι ότι το επικίνδυνο κλίμα δεξιάς αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ ρητορικής έπαιξε ρόλο στο άδικο τέλος μιας νεαρής πολλά υποσχόμενης ζωής».

Μια τραγωδία που θα μπορούσε να αποφευχθεί

Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την οικογένεια του Nex, σε δηλώσεις του, έκανε λόγο για «τις καταστροφικές συνέπειες του εκφοβισμού και της σχολικής βίας».

Χαρακτήρισε μάλιστα τον θάνατο «τραγωδία που θα μπορούσε να αποφευχθεί», προσθέτοντας: «Η οικογένεια Benedict καλεί όλους τους σχολικούς, τοπικούς, πολιτειακούς και εθνικούς αξιωματούχους να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να διαπιστώσουν γιατί συνέβη αυτό, να θέσουν τους υπεύθυνους προ των ευθυνών τους και να διασφαλίσουν ότι δεν θα ξανασυμβεί ποτέ».

Να τεθούν οι υπέθυνοι προ των ευθυνών τους, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα συμβούν ποτέ ξανά παρόμοια περιστατικά

Η τελευταία ανακοίνωση της αστυνομίας, ωστόσο, αναφέρει ότι οι προκαταρκτικά πορίσματα της αυτοψίας δείχνουν ότι το Nex δεν πέθανε εξαιτίας των τραυμάτων που είχε υποστεί.

Το σχολείο δεν έχει επιβεβαιώσει αν το Nex δέχτηκε επίθεση εξαιτίας της ταυτότητας φύλου του, αλλά σε δήλωση σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε ότι «ο εκφοβισμός σε οποιαδήποτε μορφή είναι απαράδεκτος».

«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τις αναφορές εκφοβισμού και έχουμε πολιτικές και διαδικασίες για την αντιμετώπιση τέτοιων συμπεριφορών», συμπλήρωσε ο υπεύθυνος του σχολείου.

Αγρυπνίες στη μνήμη του Nex

Δύο αγρυπνίες στη μνήμη του Nex πραγματοποιήθηκαν στην Οκλαχόμα και πολλές ακόμα έχουν προγραμματιστεί σε πόλεις των ΗΠΑ μέσα στην εβδομάδα.

Παράλληλα, ένας διαδικτυακός έρανος που ξεκίνησε για την κάλυψη των εξόδων κηδείας συγκέντρωσε περισσότερα από 150.000 δολάρια. Το ευχαριστήριο μήνυμα της Sue Benedict ανέφερε ότι δεν περίμενε τόση «αγάπη από όλους».

Το θέμα έφθασε μέχρι τον Λευκό Οίκο, η εκπρόσωπος του οποίου, Karen Jean-Pierre, χαρακτήρισε τον θάνατο του Nex «τραγωδία», τονίζοντας πως «Κάθε παιδί πρέπει να αισθάνεται ασφαλές και προστατευμένο όταν πηγαίνει στο σχολείο».

Σε διαρκή κίνδυνο τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας

Η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση (ΜΚΟ) Freedom Oklahoma δήλωσε ότι οι συνθήκες θανάτου του Nex εξακολουθούν να ερευνώνται. Ωστόσο, αναφέρθηκε στην αυξημένη εχθρότητα και τις επιθέσεις που δέχονται τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, οι οποίες τροφοδοτούνται από «τον πολιτειακό νόμο και τη ρητορική γύρω από αυτόν», καθώς και από τα λόγια και τις πράξεις των εκλεγμένων αξιωματούχων της πολιτείας.

Ακτιβιστές έχουν επικρίνει πολλές φορές τους νόμους της Οκλαχόμα που απαγορεύουν στους μαθητές να χρησιμοποιούν σχολικές τουαλέτες και αποδυτήρια επιλογής τους και όχι εκείνες που αντιστοιχούν στο φύλο που τους έχει αποδοθεί κατά τη γέννησή τους.

Ο Ryan Walters, επιθεωρητής των δημόσιων σχολείων της Οκλαχόμα, δήλωσε στους New York Times ότι ο θάνατος του Nex ήταν μεν τραγωδία, σημειώνοντας ωστόσο πως «δεν υπάρχουν πολλαπλά φύλα. Υπάρχουν δύο. Έτσι μας δημιούργησε ο Θεός».

Η παραπάνω άποψη, και δη από τον επιθεωρητή των δημόσιων σχολείων, είναι ενδεικτική για το κλίμα ανσφάλειας που νιώθουν οι ΛΟΑΤΚΙ+ μαθητές στα σχολεία της Οκλαχόμα και όχι μόνο: Το Rainbow Youth Project USA – μία τηλεφωνική γραμμή αντιμετώπισης κρίσεων για τα νεαρά άτομα της κοινότητας, ανέφερε ότι οι κλήσεις από κατοίκους της πολιτείας έχουν αυξηθεί πάνω από 500%.

Με πληροφορίες από BBC