icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Στενή συνεργάτιδα του Ναβάλνι ανέφερε πως οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης βρίσκονταν στο τελευταίο στάδιο

Κοντά στην απελευθέρωσή του, στο πλαίσιο μίας ανταλλαγής κρατουμένων, οι διαπραγματεύσεις της οποίας είχα φτάσει στο τελικό στάδιο όταν πέθανε ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, φέρεται να βρισκόταν ο Αλεξέι Ναβάλνι.

Τη συγκεκριμένη πληροφορία μετέφερε η στενή συνεργάτιδα του Ναβάλνι, η οποία επανάλαβε τις κατηγορίες της οικογένειάς του και υποστηρικτών του ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν βρίσκεται πίσω από τον θάνατό του.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube, η Μαρία Πεβτσίχ ανέφερε ότι ο Ναβάλνι και δύο Αμερικανοί πολίτες που κρατούνται από τη Μόσχα, τους οποίους δεν κατονόμασε, θα ανταλλάσσονταν με Ρώσο που κρατείται στη Γερμανία.

«Έλαβα επιβεβαίωση ότι διεξάγονταν οι διαπραγματεύσεις και ότι βρίσκονταν στο τελικό τους στάδιο» σημείωσε, βεβαιώνοντας ότι ο Ναβάλνι «θα αφηνόταν ελεύθερος μέσα στις επόμενες μέρες».

«Ο Αλεξέι Ναβάλνι θα μπορούσε να κάθεται σε αυτήν την καρέκλα τώρα, σήμερα. Δεν είναι σχήμα λόγου, θα μπορούσε και θα έπρεπε να έχει γίνει» πρόσθεσε η Πεβτσίχ.

Η ομάδα υποστήριξης του Ναβάλνι εργαζόταν για δύο χρόνια για να τον βγάλει από τη φυλακή με κάθε τίμημα στη βάση ανταλλαγής «Ρώσων κατασκόπων με πολιτικούς κρατούμενους» στη Ρωσία.

Μάλιστα, όπως μετέφερε το Politico, η Πεβτσίχ ισχυρίστηκε πως για την απελευθέρωση του Ναβάλνι είχε μεσολαβήσει ο πάμπλουτος Ρώσος επιχειρηματίας, Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας είχε ενεργήσει προσωπικά μεταξύ του Πούτιν και των Δυτικών αξιωματούχων για την επίτευξη συμφωνίας. Ωστόσο, η εφημερίδα ξεκαθάρισε πως δεν έχει καταφέρει να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς αυτούς.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως η Ουάσινγκτον ήταν ενήμερη όπως και το Βερολίνο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τον ρόλο των δύο κυβερνήσεων σε αυτές τις συνομιλίες.

Ύστερα από αρκετούς μήνες χωρίς πρόοδο, η συμφωνία «τέθηκε ξανά στο τραπέζι τον Δεκέμβριο» του 2023, σημείωσε στο βίντεο στο YouTube.

Σύμφωνα με την ίδια, ο Βαντίμ Κρασίκοφ, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία το 2019 σε πάρκο του Βερολίνου ενός Τσετσένου πρώην αυτονομιστή, θα συμπεριλαμβανόταν σε αυτήν την ανταλλαγή κρατουμένων.

Σύμφωνα με τη γερμανική Δικαιοσύνη, η εντολή για τη δολοφονία αυτή είχε δοθεί απευθείας από τις ρωσικές Αρχές, οι οποίες έχουν διαψεύσει οποιαδήποτε ανάμειξή τους.

«Ο Ναβάλνι θα έβγαινε τις επόμενες μέρες επειδή εξασφαλίσαμε απόφαση για την ανταλλαγή του. Στις αρχές Φεβρουαρίου, έγινε πρόταση στον Πούτιν για την ανταλλαγή του δολοφόνου, του αξιωματικού της FSB Βαντίμ Κρασίκοφ, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή για ανθρωποκτονία στο Βερολίνο, με δυο Αμερικανούς πολίτες και τον Αλεξέι Ναβάλνι» πρόσθεσε η Πεβτσίχ.

Όπως σημείωσε, είχε επιβεβαίωση πως οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή κρατουμένων βρίσκονταν στο τελικό τους στάδιο το βράδυ της 15ης Φεβρουαρίου, την προηγουμένη του θανάτου του Ρώσου αντιπολιτευόμενου σε φυλακή στην Αρκτική.

Η συνεργάτιδα του Ναβάλνι υποστήριξε επίσης ότι ο ίδιος πέθανε μία μέρα αργότερα επειδή ο Πούτιν δεν μπορούσε να ανεχθεί τη σκέψη ότι θα αφηνόταν ελεύθερος.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι ενήμερη για τις πληροφορίες σχετικά με τη σχεδιαζόμενη ανταλλαγή κρατουμένων με τον Ναβάλνι πριν από τον θάνατό του, αλλά δεν μπορεί να τις σχολιάσει προς το παρόν.

Σημειώνεται πως αρκετοί Αμερικανοί κρατούνται στη Ρωσία, μεταξύ των οποίων ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal, Έβαν Γκέρσκοβιτς, ο οποίος φυλακίστηκε τον Μάρτιο του 2023 για «κατασκοπεία» κατηγορία που ο ίδιος, η εφημερίδα και η οικογένειά του απορρίπτουν. Φυλακισμένος βρίσκεται επίσης και ο πρώην πεζοναύτης, Πολ Γουίλαν.

Οι συνθήκες θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι, που προκάλεσε συγκίνηση σε όλον τον κόσμο, παραμένουν ασαφείς. Σύμφωνα με τις ρωσικές σωφρονιστικές υπηρεσίες, πέθανε ύστερα από ξαφνική αδιαθεσία που παρουσίασε «έπειτα από περίπατο».

Δυτικές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, κατηγόρησαν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ευθύνεται για τον θάνατο του Ναβάλνι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ