icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Η διάγνωση του Βασιλιά Καρόλου με καρκίνο οδήγησε τον πρίγκιπα Χάρι πίσω στη Βρετανία, για να βρεθεί στο πλευρό του πατέρα του, δεν στάθηκε όμως αρκετή για να τον φέρει πιο κοντά με τον Ουίλιαμ. Μπορεί αυτό να αλλάξει με το χρόνο και τα δύο αδέλφια να συμφιλιωθούν;

Στους πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι είναι στραμμένα τα βλέμματα της Βρετανίας, μετά την διάγνωση του Βασιλιά Καρόλου με καρκίνο.

Ο δούκας του Σάσεξ μόλις έμαθε τα νέα για τον πατέρα του έσπευσε στο πλευρό του. Έκανε ένα υπερατλαντικό ταξίδι-αστραπή ως το Λονδίνο, για να συναντηθεί μαζί του μόλις για 45 λεπτά.

Ωστόσο στις λίγες ώρες που έμεινε στη βρετανική πρωτεύουσα, δεν συναντήθηκε ούτε λεπτό με τον αδελφό του, πρίγκιπα της Ουαλίας Ουίλιαμ και διάδοχο του θρόνου.

Φαίνεται πως ούτε μία τέτοια έκτακτη και σοβαρή περίπτωση δεν ήταν αρκετή για να αρχίσει να γεφυρώνεται το χάσμα ανάμεσά τους. Ή μήπως χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να λιώσει ο πάγος μεταξύ τους και να αποκατασταθούν οι σχέσεις τους;

Το ερώτημα αυτό φαίνεται πως ταλανίζει τη Βρετανία και το BBC απευθύνθηκε σε ειδικούς επιχειρώντας να βρει την απάντηση.

«Αν δεν είναι η ασθένεια του πατέρα του καταλυτική για μια επαναπροσέγγιση με τον Ουίλιαμ, τι θα είναι; Κάθε χρόνος που περνά, κάθε σημαντική στιγμή της ζωής που περνά, το ρήγμα θα εδραιώνεται ολοένα περισσότερο», σχολιάζει ο ιστορικός και συγγραφέας Σερ Άντονι Σέλντον.

Προειδοποιεί μάλιστα πως ο πρίγκιπας Χάρι θα είναι εκείνος που θα χάσει την υποστήριξη του κόσμου από αυτή την απομάκρυνση κι εκτιμά πως θα πρέπει να «συνέλθει» και να μην βλέπει τον εαυτό του ως «θύμα».

«Η αλήθεια είναι πως ο Χάρι είναι ιδιαίτερα ταλαντούχο και συμπονετικό άτομο, που έχει τη δυναμική να κάνει τεράστιο καλό. Παραμένω αισιόδοξος, αλλά με κάθε χρόνο που περνά, με κάθε κρίση που περνά, αυτή η αισιοδοξία δέχεται ένα χτύπημα», συμπληρώνει ο ιστορικός.

Από την πλευρά της η Πολίν Μακλάραν, ακαδημαϊκός και σχολιάστρια για ζητήματα που αφορούν στη βασιλική οικογένεια, αποδίδει το ταξίδι-αστραπή του Χάρι στη Βρετανία σε παρόρμηση. «Ένιωσε ότι πρέπει να δει από κοντά τον πατέρα του μόλις έμαθε τα νέα», λέει.

«Έχουμε ήδη ακούσει για απόπειρες συμφιλίωσης, μίλησε μαζί του στα γενέθλιά του, οπότε πιστεύω ότι ο Χάρι το είδε αυτό ως άλλο ένα σημαντικό βήμα», προσθέτει.

Γιατί όμως ο πατέρας του είδε για λιγότερο από μία ώρα το παιδί του, που είχε κάνει υπερατλαντικό ταξίδι για να βρεθεί κοντά του; «Ο βασιλιάς Κάρολος είχε ήδη σχεδιάσει να πάει στο Σάντριγχαμ για να ξεκουραστεί, κάτι που είχε μεγάλη ανάγκη μετά τη θεραπεία. Οπότε η συνάντηση ήταν σύντομη. Αλλά, καθυστέρησε (να φύγει), προκειμένου να περάσει λίγο χρόνο με τον Χάρι», σημειώνει η Μακλάραν.

Αυτή είναι σίγουρα μια ανθρώπινη ερμηνεία, σχολιάζει το BBC, εκτιμώντας πως ο βασιλιάς Κάρολος, που είναι 75 ετών, θα ήταν κουρασμένος έπειτα από την πρώτη θεραπεία για τον καρκίνο, στην οποία υποβλήθηκε μετά την πρόσφατη επέμβαση στον προστάτη.

Οι άνθρωποι συχνά αναστατώνονται και αποπροσανατολίζονται από τέτοια ανησυχητικά νέα για την υγεία. Όποιος έχει λάβει τέτοιου είδους νέα για καρκίνο ή ασθένεια γνωρίζει ότι οι αντιδράσεις σε ένα τέτοιο σοκ μπορεί να είναι απρόβλεπτες.

Είναι επίσης γεγονός ότι οι εντάσεις στη βασιλική οικογένεια είναι πολύ πιο έντονες μεταξύ του πρίγκιπα Ουίλιαμ και του πρίγκιπα Χάρι, παρά με τον πατέρα τους. Σε κάθε ευκαιρία υπάρχουν ενδείξεις ότι ο βασιλιάς θέλει να αφήσει την πόρτα ανοιχτή για μια συμφιλίωση.

Αλλά ο πρίγκιπας Χάρι δεν συναντήθηκε με τον αδελφό του. Και στον ορίζοντα δεν φαίνεται προς το παρόν κάποιο σημάδι για επανένωση.

Η ψυχολόγος δρ Sandra Wheatley λέει ότι η αδελφική αντιπαλότητα δεν υπολογίζει την κοινωνική θέση. «Δείχνει πως όλοι είναι άνθρωποι. Είναι σπάνιο να συναντήσει κανείς ανθρώπους που πιστεύουν ότι οι γονείς τους τους φέρθηκαν ισότιμα», λέει η ίδια.

Τα μεγάλα γεγονότα στην οικογενειακή ζωή, όπως η ασθένεια, ο θάνατος και ο γάμος, μπορεί επίσης να είναι στιγμές κατά τις οποίες οι άνθρωποι αισθάνονται ευάλωτοι, αυξάνοντας τις εντάσεις μεταξύ αδελφών.

«Οι ιδιαίτερα συναισθηματικές στιγμές μπορούν να προκαλέσουν ιδιαίτερα συναισθηματικές αντιδράσεις», λέει η Wheatley, προσθέτοντας ότι όταν οι οικογένειες έρχονται σε ρήξη, αυτή μπορεί να είναι μακροχρόνια κι έντονη.

«Είναι εκπληκτικό το πώς οι άνθρωποι μπορούν να βάλουν τόσο πολύ βιτριόλι και ενέργεια στο να περιφρονήσουν κάποιον. Είναι εξαιρετικά επιζήμιο», λέει για την πιο πικρή αδελφική αντιπαλότητα.

Κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά τι μπορεί να συμβαίνει ιδιωτικά στη βασιλική οικογένεια. Μήπως είναι απλά αδέρφια που κονταροχτυπιούνται;

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι ακόμη και καθώς ο βασιλιάς Κάρολος αναρρώνει, οι δύο γιοι του ακολουθούν πολύ διαφορετικές και αποκλίνουσες πορείες.

Με τον τρόπο που κάποτε ο Κάρολος έπρεπε να αναλάβει περισσότερα βασιλικά καθήκοντα, καθώς η μητέρα του μεγάλωνε, έτσι και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ θα πρέπει αναπόφευκτα να αναλάβει περισσότερα καθήκοντα υψηλού προφίλ ως ο επόμενος στη σειρά διαδοχής.

Με πληροφορίες από BBC