icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

«Θα απέχω από τη διαχείριση της Κοινωνικής Κουζίνας», γράφει σε ανάρτησή του, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει τίποτα το επιλήψιμο που να μην μπορεί να εξηγηθεί»

Μετά τις αποκαλύψεις ότι ελέγχεται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ο «Άλλος Άνθρωπος», Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, με ανάρτησή του στα social media υποστηρίζει πως για να διευκολύνει το έργο της κοινωνικής κουζίνας θεωρεί αυτονόητο ότι πρέπει να απέχει από τη διαχείρισή της έως ότου λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη.

Παράλληλα, σημειώνει πως τόσο ο ίδιος, όσο και η μητέρα του, Παναγούλα, αλλά και ο γαμπρός του, Παύλος Τζίτζης, είναι σε θέση να εξηγήσουν τις θέσεις τους και τη δράση τους ενώπιον των αρμόδιων Αρχών.

Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος δηλώνει ακόμα ότι κατανοεί τις εύλογες απορίες που έχουν δημιουργηθεί, προσθέτοντας ότι τη δεδομένη στιγμή έχει προτεραιότητα η Δικαιοσύνη. Αφού συμπληρώνει, δε, ότι «δεν υπάρχει τίποτα το επιλήψιμο που να μην μπορεί να εξηγηθεί», καταλήγει υπογραμμίζοντας πως «εκ μέρους όλων μας, θέλω να σας ζητήσω συγγνώμη αν σας προκαλέσαμε αναστάτωση, ίσως απογοήτευση η ακόμα και θυμό και Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι το μεγαλύτερο διακύβευμα τη δεδομένη στιγμή είναι η αλληλεγγύη και η πίστη στον συνάνθρωπο».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου:

Δελτίο Τύπου κοινωνικής κουζίνας ο «Άλλος Άνθρωπος»

Έχοντας λάβει γνώση των σοβαρών κατηγοριών που αποδίδονται από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, τόσο σε έμενα, Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο, όσο και στη μητέρα μου Παναγούλα Πολυχρονοπούλου, άλλα και στον γαμπρό μου, Παύλο Τζίτζη, θέλω να δηλώσω ότι άπαντες είμαστε σε θέση να εξηγήσουμε τη θέση μας και τη δράση μας μας ενώπιον των αρμοδίων Αρχών.

Κατανοώ ότι όλοι σας έχετε εύλογες απορίες και θα θέλατε λεπτομερείς απαντήσεις, άλλα τη δεδομένη στιγμή θεωρώ ότι προτεραιότητα έχει η Δικαιοσύνη. Το επόμενο διάστημα, όταν και θα κληθούμε να απαντήσουμε ενώπιον της, να είστε σίγουροι ότι θα διαλευκανθούν τα πάντα.

Παράλληλα, θέλω να δηλώσω ότι προκειμένου να διευκολύνω το έργο της «Κοινωνικής Κουζίνας ο Άλλος Άνθρωπος», θεωρώ αυτονόητο να απέχω το επόμενο διάστημα από τη διαχείρισή της μέχρι να λογοδοτήσω στην Δικαιοσύνη.

Το μεγαλύτερο πλήγμα που μπορεί να δεχθεί η κοινωνική κουζίνα είναι να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στον σκοπό της όλοι όσοι τη στηρίζουν καθημερινά και κυρίως οι εθελοντές της. Όσοι στηρίζετε την Κοινωνική Κουζίνα ο Άλλος Άνθρωπος όλα αυτά τα χρόνια, γνωρίζετε τόσο τη δράση μας, όσο και τον τρόπο που τελείται αυτή καθημερινά. Δεν υπάρχει τίποτα το επιλήψιμο που να μην μπορεί να εξηγηθεί. Εκ μέρους όλων μας, θέλω να σας ζητήσω συγγνώμη αν σας προκαλέσαμε αναστάτωση, ίσως απογοήτευση η ακόμα και θυμό και Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι το μεγαλύτερο διακύβευμα τη δεδομένη στιγμή είναι η αλληλεγγύη και η πίστη στον συνάνθρωπο.

Υπενθυμίζεται πως «Ο άλλος άνθρωπος», ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς της χώρας, έχει μπει στο στόχαστρο των Αρχών, καθώς ο ιδρυτής της κοινωνικής κουζίνας, Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, ελέγχεται για απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ποιος είναι ο άλλος άνθρωπος

Η αυτοδιαχειριζόμενη ομάδα Ο άλλος άνθρωπος είναι μια πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης που ξεκίνησε το 2011 στην Αθήνα, με σκοπό να μαγειρεύει φαγητό σε δημόσιους χώρους αποκλειστικά για άπορους. Μέχρι σήμερα έχει προσφέρει εκατομμύρια μερίδες φαγητού σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η δράση της ομάδας είχε αγκαλιαστεί πολύ θερμά από τον κόσμο. Εκατοντάδες εθελοντές, ανάμεσά τους και διάσημοι καλλιτέχνες, ακόμη και πολιτικοί, συμμετείχαν στο μαγείρεμα ή στη διάθεση του φαγητού.

Μάλιστα ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος είχε τιμηθεί και από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με το μετάλλιο του Χρυσού σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος, σε τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου μοιράζει φαγητό, που προετοίμασε η Προεδρία, μαζί με την κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος»
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε συμμετάσχει και η ίδια στο μοίρασμα φαγητού της κοινωνικής κουζίνας Ο Άλλος Άνθρωπος / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ

Όμως τώρα, έναν χρόνο μετά τις αποκαλύψεις για την Κιβωτό του κόσμου, άλλη μία οργάνωση που είχε συγκινήσει με το φιλανθρωπικό της έργο, ελέγχεται από τις διωκτικές Αρχές, με ιδιαίτερα σοβαρές κατηγορίες.

Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, κατηγορεί τον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο, ιδρυτή της κοινωνικής κουζίνας Ο άλλος άνθρωπος, μία συγγενή του κι ακόμη ένα πρόσωπο που εμφανίζεται ως εθελοντής στις δραστηριότητες της ομάδας, για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και απάτη.

Το χρηματικό ποσό που φέρεται να προέκυψε από την δραστηριότητά τους, εκτιμάται σε τουλάχιστον 600.000 ευρώ. Ήδη έχει διαταχθεί η δέσμευση κάθε είδους λογαριασμών, τίτλων, επενδυτικών στοιχείων ή χρηματοπιστωτικών προϊόντων που ανήκουν στους Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο, Παναγούλα Πολυχρονοπούλου και Παύλο Τζίτζη.

Τι αναφέρει το πόρισμα

Το πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, το οποίο επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, υποστηρίζει ότι ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, η Παναγούλα Πολυχρονοπούλου και ο Παύλος Τζίτζης, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2020 και μετά, συγκρότησαν ομάδα με διαρκή εγκληματική δράση και ότι έπεισαν μεγάλο αριθμό προσώπων να δωρίσουν ποσά, παριστάνοντας ψευδώς, ότι αυτά θα διατεθούν αποκλειστικά για κοινωνικό μη κερδοσκοπικό σκοπό μέσω της ομάδας κοινωνικής κουζίνας Ο άλλος άνθρωπος.

Η έρευνα αποκάλυψε και τη διαδρομή των χρημάτων που συγκέντρωναν από τις δωρεές. Σύμφωνα με το πόρισμα, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων το αποκόμιζαν παρανόμως οι ίδιοι, κυρίως μέσω μεταφοράς του σε λογαριασμούς που τηρούνται σε εταιρείες παροχής τυχερών παιχνιδιών, αλλά και μέσω αναλήψεων μετρητών. Με τον τρόπο αυτό διέπρατταν τα αδικήματα της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης ή ένταξης σε αυτή, καθώς και της απάτης.

Καλά κάνουν και ψάχνουν, η απάντηση του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου

Η αποκάλυψη του πορίσματος βρήκε τον δημιουργό της κοινωνικής κουζίνας Ο άλλος άνθρωπος, στην Πάτρα, όπου μετέβη στο πλαίσιο άλλης μίας δράσης για διάθεση δωρεάν φαγητού.

Μιλώντας στον Alpha, ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος έδωσε τη δική του απάντηση στις κατηγορίες, προτρέποντας τις Αρχές «να το ψάξουνε καλά και να έρθουν να με πάρουνε άμα κάνω ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Να το πω εγώ, γιατί δεν είναι 600.000. Είναι πάνω από 1.500.000 τα τελευταία μόνο δυο-τρία χρόνια. Μόνο το φαγητό που έχουμε μοιράσει, 18 εκατομμύρια μερίδες φαΐ, βάλτε μόνοι σας πόσα λεφτά κάνουν».

Να το ψάξουνε καλά και να έρθουν να με πάρουνε άμα κάνω ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, που τη Δευτέρα προσέρχεται αυτοβούλως στον εισαγγελέα για να απαντήσει στις κατηγορίες, είπε ακόμη: «Εγώ δεν παίζω ποτέ [σ.σ.: τυχερά παιχνίδια]. Έχω έναν φίλο όπου πήγαινα με το POS, έβαζα την κάρτα και έβγαζα χιλιάρικα. Δυο-δυο κατοστάρικα, τρία-τρία. Αυτά όλα ήταν για τον Άλλο Άνθρωπο. Καλά κάνουν και ψάχνουν, δεν έχω θέμα. Καλά κάνουν».

Στον Alpha μίλησε και η αδελφή του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου, η οποία είπε ότι όλες οι δωρεές έμπαιναν στον λογαριασμό της μητέρας της και του συζύγου της, ενώ σημείωσε πως ποτέ δεν ελέγχθηκαν αυτοί οι λογαριασμοί.

Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2011, όταν-άνεργος κι άπορος ο ίδιος- έστησε τη μαρμίτα του στα Εξάρχεια για να μαγειρέψει για όσους έχουν ανάγκη. Οι πρώτες ύλες του ήταν προσφορές από τους πωλητές της λαϊκής αγοράς.

Εθελοντές φίλοι της κοινωνικής κουζίνας Ο άλλος άνθρωπος μοιράζουν φαγητό σε πρόσφυγες αλλά και Αθηναίους που έχουν ανάγκη στον χώρο της κοινωνικής κουζίνας στον Κεραμεικό
Ο άλλος άνθρωπος είναι πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης που ξεκίνησε ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος στην Αθήνα το 2011 / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Κάπως έτσι διαπίστωσε πως είναι εφικτό να προσφέρει φαγητό σε ανθρώπους, βασιζόμενος κυρίως στη γενναιοδωρία των άλλων. Μετέφερε την αυτοσχέδια κουζίνα του αρχικά στο Σύνταγμα κι αργότερα στον Κεραμεικό και βάφτισε το εγχείρημά του Ο άλλος άνθρωπος.

Γεννημένος το 1964 σε μια φτωχογειτονιά του Αιγάλεω και γιος καφετζή, μεγάλωσε κάνοντας διάφορες δουλειές: Σερβιτόρος, βοηθός μικροβιολόγου, εγκαταστάτης υαλοπινάκων, υπάλληλος εμπορίας μοτοσικλετών, επιχειρηματίας στον κλάδο των οικιακών συναγερμών κ.ά.

Με τη δημιουργία της κοινωνικής κουζίνας ο άλλος άνθρωπος, κατάφερε να καθιερωθεί στις συνειδήσεις ως ένας καλός Σαμαρείτης, ως ο άνθρωπος που πρόσφερε ένα πιάτο φαγητό σε όποιον το έχει ανάγκη, χωρίς ανταλλάγματα.