icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Στο στόχαστρο και οι συγγενείς του. Αφορά τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ενώ αναμένεται να ζητηθούν κρίσιμα έγγραφα από τράπεζες για τις κινήσεις των λογαριασμών.

Τη διενέργεια ποινικής έρευνας, μετά το πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στον «Άλλο Άνθρωπο», διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Αντώνης Ελευθεριάνος.

Η έρευνα αφορά τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται ο ιδρυτής της κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος», Κωνσταντίνος Πολυχρονοπούλος, αλλά και τα συγγενικά του πρόσωπα, σε λογαριασμούς των οποίων φέρεται να είχαν κατατεθεί συγκεκριμένα χρηματικά ποσά.

Τα αδικήματα για τα οποία θα ελεγχθεί ο «Άλλος Άνθρωπος» και οι συγγενείς του είναι συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αλλά και συνέργεια σε αυτό.

Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στο Τμήμα Προστασίας από Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας.

Σημειώνεται ότι με την έναρξη έρευνας αναμένεται να ζητηθούν κρίσιμα έγγραφα, τόσο από τράπεζες για τις κινήσεις των λογαριασμών, όσο και από στοιχηματικές εταιρείες.

Και μέσω Paypal οι δωρεές

Οι Αρχές επιχειρούν να εξακριβώσουν τη διαδρομή του μαύρου χρήματος, συνθέτοντας το παζλ των δοσοληψιών του, καθώς φέρεται να λάμβανε δωρεές με διάφορους τρόπους.

Σύμφωνα με το MEGA, ο κ. Πολυχρονόπουλος έπαιρνε χρήματα για τον «Άλλο Άνθρωπο» με μετρητά, μέσω τραπεζικών λογαριασμών, paypal, αλλά και με ταχυδρομική επιταγή, μέσω ΕΛΤΑ.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως ο λογαριασμός Paypal για τις δωρεές στον «Άλλο Άνθρωπο» φαίνεται να είναι συνδεδεμένος με λογαριασμούς αμερικάνικων τραπεζών.

Η εταιρεία «φάντασμα»

Την ίδια ώρα, στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκεται και μια εταιρεία στην οποία πρόεδρος εμφανίζεται η μητέρα του κ. Πολυχρονόπουλου.

Η έδρα της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Φίλοι του Άλλου Ανθρώπου», η οποία ιδρύθηκε ως «Ανθρώπινες εκφράσεις», βρίσκεται στη λεωφόρο Συγγρού.

Στη διοίκηση μετέχουν και συγγενικά πρόσωπα του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου, ενώ στο καταστατικό της, η εταιρεία έχει θέσει ως σκοπο τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη και διάδοση των γραμμάτων και των τεχνών, τη δημιουργία, εφαρμογή και υλοποίηση προγραμμάτων ανθρωπιστικής δράσης, την ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης και εν γένει δράσης που διέπεται από φιλανθρωπικά συναισθήματα, όπως και την προώθηση της αλληλέγγυας και ανταλλακτικής οικονομίας και της οικολογίας.

Ο ρόλος μητέρας, αδερφής και γαμπρού

Ενεργό ρόλο σε αυτή τη μη κερδοσκοπική εταιρεία φέρονται να έχουν η μητέρα και η αδερφή του κ. Πολυχρονόπουλου, καθώς και ο σύζυγός της Παύλος Τζίτζης, ο οποίος ωστόσο υποστηρίζει πως δεν έχει ιδέα για το πώς βρέθηκε μπλεγμένος.

Ιδιαίτερη εντύπωση πάντως προκαλεί στο καταστατικό, η αναφορά στις σχέσεις που μπορεί να αναπτύξει η πρωτοβουλία με φορείς ακόμα και χωρίς νομική μορφή.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως μπορεί να συμβάλλει «με οποιονδήποτε τρόπο στην εξάλειψη της πείνας και της φτώχειας». Ενδεικτικά, να διαμεσολαβεί για την παροχή τροφίμων μεταξύ οποιουδήποτε φορέα (με ή χωρίς νομική προσωπικότητα) ή/και φυσικού προσώπου που παράγει, διανέμει, πωλεί ή/και διαθέτει εν γένει τρόφιμα, και οποιωνδήποτε φιλανθρωπικών οργανώσεων (με ή χωρίς νομική προσωπικότητα) ή/και ιδρυμάτων ή/και αυτοτελώς αστέγων και απόρων ή/και άλλων προσώπων που πεινούν, υποσιτίζονται ή που έχουν ανάγκη.

Με αρχικό κεφάλαιο μόλις 150 ευρώ και πρόστιμο 89.000 ευρώ

Η εταιρεία φέρεται να μην έχει υποβάλει ποτέ φορολογική δήλωση ούτε εισοδήματος, αλλά ούτε ΦΠΑ, ενώ τη βαρύνει πρόστιμο 89.000 ευρώ.

Το αρχικό, δε, κεφάλαιο της εταιρείας είναι μόλις 150€ (από 50€ που έβαλαν τα 3 μέλη). Παράλληλα, προβλέπεται και η συγκέντρωση χρηματικών κεφαλαίων από χορηγίες επιδοτήσεις του Ελληνικού Κράτους, της Ε.Ε καθώς και από τις δραστηριότητες και τη γενικότερη λειτουργία της εταιρείας.

Πλέον οι Αρχές αναμένεται να ξεψαχνίσουν τα βιβλία ώστε να εντοπίσουν πώς γίνονταν οι οικονομικές δοσοληψίες.