icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Στο μικροσκόπιο της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες έχει μπει ο ιδρυτής της κοινωνικής κουζίνας Ο άλλος άνθρωπος, Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες

Ο άλλος άνθρωπος, ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς της χώρας, έχει μπει στο στόχαστρο των Αρχών, καθώς ο ιδρυτής της κοινωνικής κουζίνας, Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, ελέγχεται για απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ποιος είναι ο άλλος άνθρωπος

Η αυτοδιαχειριζόμενη ομάδα Ο άλλος άνθρωπος είναι μια πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης που ξεκίνησε το 2011 στην Αθήνα, με σκοπό να μαγειρεύει φαγητό σε δημόσιους χώρους αποκλειστικά για άπορους. Μέχρι σήμερα έχει προσφέρει εκατομμύρια μερίδες φαγητού σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η δράση της ομάδας είχε αγκαλιαστεί πολύ θερμά από τον κόσμο. Εκατοντάδες εθελοντές, ανάμεσά τους και διάσημοι καλλιτέχνες, ακόμη και πολιτικοί, συμμετείχαν στο μαγείρεμα ή στη διάθεση του φαγητού.

Μάλιστα ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος είχε τιμηθεί και από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με το μετάλλιο του Χρυσού σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος, σε τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου μοιράζει φαγητό, που προετοίμασε η Προεδρία, μαζί με την κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος»
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε συμμετάσχει και η ίδια στο μοίρασμα φαγητού της κοινωνικής κουζίνας Ο Άλλος Άνθρωπος / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ

Όμως τώρα, έναν χρόνο μετά τις αποκαλύψεις για την Κιβωτό του κόσμου, άλλη μία οργάνωση που είχε συγκινήσει με το φιλανθρωπικό της έργο, ελέγχεται από τις διωκτικές Αρχές, με ιδιαίτερα σοβαρές κατηγορίες.

Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, κατηγορεί τον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο, ιδρυτή της κοινωνικής κουζίνας Ο άλλος άνθρωπος, μία συγγενή του κι ακόμη ένα πρόσωπο που εμφανίζεται ως εθελοντής στις δραστηριότητες της ομάδας, για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και απάτη.

Το χρηματικό ποσό που φέρεται να προέκυψε από την δραστηριότητά τους, εκτιμάται σε τουλάχιστον 600.000 ευρώ. Ήδη έχει διαταχθεί η δέσμευση κάθε είδους λογαριασμών, τίτλων, επενδυτικών στοιχείων ή χρηματοπιστωτικών προϊόντων που ανήκουν στους Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο, Παναγούλα Πολυχρονοπούλου και Παύλο Τζίτζη.

Τι αναφέρει το πόρισμα

Το πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, το οποίο επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, υποστηρίζει ότι ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, η Παναγούλα Πολυχρονοπούλου και ο Παύλος Τζίτζης, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2020 και μετά, συγκρότησαν ομάδα με διαρκή εγκληματική δράση και ότι έπεισαν μεγάλο αριθμό προσώπων να δωρίσουν ποσά, παριστάνοντας ψευδώς, ότι αυτά θα διατεθούν αποκλειστικά για κοινωνικό μη κερδοσκοπικό σκοπό μέσω της ομάδας κοινωνικής κουζίνας Ο άλλος άνθρωπος.

Η έρευνα αποκάλυψε και τη διαδρομή των χρημάτων που συγκέντρωναν από τις δωρεές. Σύμφωνα με το πόρισμα, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων το αποκόμιζαν παρανόμως οι ίδιοι, κυρίως μέσω μεταφοράς του σε λογαριασμούς που τηρούνται σε εταιρείες παροχής τυχερών παιχνιδιών, αλλά και μέσω αναλήψεων μετρητών. Με τον τρόπο αυτό διέπρατταν τα αδικήματα της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης ή ένταξης σε αυτή, καθώς και της απάτης.

Καλά κάνουν και ψάχνουν, η απάντηση του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου

Η αποκάλυψη του πορίσματος βρήκε τον δημιουργό της κοινωνικής κουζίνας Ο άλλος άνθρωπος, στην Πάτρα, όπου μετέβη στο πλαίσιο άλλης μίας δράσης για διάθεση δωρεάν φαγητού.

Μιλώντας στον Alpha, ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος έδωσε τη δική του απάντηση στις κατηγορίες, προτρέποντας τις Αρχές «να το ψάξουνε καλά και να έρθουν να με πάρουνε άμα κάνω ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Να το πω εγώ, γιατί δεν είναι 600.000. Είναι πάνω από 1.500.000 τα τελευταία μόνο δυο-τρία χρόνια. Μόνο το φαγητό που έχουμε μοιράσει, 18 εκατομμύρια μερίδες φαΐ, βάλτε μόνοι σας πόσα λεφτά κάνουν».

Να το ψάξουνε καλά και να έρθουν να με πάρουνε άμα κάνω ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, που τη Δευτέρα προσέρχεται αυτοβούλως στον εισαγγελέα για να απαντήσει στις κατηγορίες, είπε ακόμη: «Εγώ δεν παίζω ποτέ [σ.σ.: τυχερά παιχνίδια]. Έχω έναν φίλο όπου πήγαινα με το POS, έβαζα την κάρτα και έβγαζα χιλιάρικα. Δυο-δυο κατοστάρικα, τρία-τρία. Αυτά όλα ήταν για τον Άλλο Άνθρωπο. Καλά κάνουν και ψάχνουν, δεν έχω θέμα. Καλά κάνουν».

Στον Alpha μίλησε και η αδελφή του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου, η οποία είπε ότι όλες οι δωρεές έμπαιναν στον λογαριασμό της μητέρας της και του συζύγου της, ενώ σημείωσε πως ποτέ δεν ελέγχθηκαν αυτοί οι λογαριασμοί.

Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2011, όταν-άνεργος κι άπορος ο ίδιος- έστησε τη μαρμίτα του στα Εξάρχεια για να μαγειρέψει για όσους έχουν ανάγκη. Οι πρώτες ύλες του ήταν προσφορές από τους πωλητές της λαϊκής αγοράς.

Εθελοντές φίλοι της κοινωνικής κουζίνας Ο άλλος άνθρωπος μοιράζουν φαγητό σε πρόσφυγες αλλά και Αθηναίους που έχουν ανάγκη στον χώρο της κοινωνικής κουζίνας στον Κεραμεικό
Ο άλλος άνθρωπος είναι πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης που ξεκίνησε ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος στην Αθήνα το 2011 / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Κάπως έτσι διαπίστωσε πως είναι εφικτό να προσφέρει φαγητό σε ανθρώπους, βασιζόμενος κυρίως στη γενναιοδωρία των άλλων. Μετέφερε την αυτοσχέδια κουζίνα του αρχικά στο Σύνταγμα κι αργότερα στον Κεραμεικό και βάφτισε το εγχείρημά του Ο άλλος άνθρωπος.

Γεννημένος το 1964 σε μια φτωχογειτονιά του Αιγάλεω και γιος καφετζή, μεγάλωσε κάνοντας διάφορες δουλειές: Σερβιτόρος, βοηθός μικροβιολόγου, εγκαταστάτης υαλοπινάκων, υπάλληλος εμπορίας μοτοσικλετών, επιχειρηματίας στον κλάδο των οικιακών συναγερμών κ.ά.

Με την δημιουργία της κοινωνικής κουζίνας ο άλλος άνθρωπος, κατάφερε να καθιερωθεί στις συνειδήσεις ως ένας καλός Σαμαρείτης, ως ο άνθρωπος που πρόσφερε ένα πιάτο φαγητό σε όποιον το έχει ανάγκη, χωρίς ανταλλάγματα.