icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, οι ειδικοί συμβουλεύουν να θέτουμε αυστηρά όρια στις δαπάνες μας – Άλλωστε περισσότερο από το 70% των ρούχων που διαθέτουμε, βρίσκονται κάπου ξεχασμένα μέσα στην ντουλάπα μας

Λατρεύεις τη μόδα; Ακολουθείς τις τάσεις και συμβαδίζεις με τις νέες μάρκες; Σου αρέσει να ανανεώνεις συχνά την γκαρνταρόμπα σου και να αγοράζεις πάρα πολλά ρούχα;

Αν ναι, έχεις σκεφτεί ότι η μόδα και η παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν στην κλιματική κρίση; Η λύση είναι απλή: αγόρασε λιγότερο, αγόρασε πιο ποιοτικό.

Πίσω από την εκστρατεία “Rule of 5” βρίσκεται η δημοσιογράφος, συγγραφέας και συνιδιοκτήτρια του καταστήματος βιώσιμης μόδας Agora στο ξενοδοχείο Six Senses Ιbiza, Tiffanie Darke. Σύμφωνα με την ιδρύτρια της καμπάνιας, με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα συμβάλλουμε όλοι στην επιβράδυνση της κλιματικής κρίσης, αλλά θα βελτιωθεί σημαντικά και η εκτίμησή μας για το στυλ και τη μόδα.

Σύμφωνα με την οργάνωση Wrap, φοράμε μόνο το 20-30% των ρούχων που βρίσκεται στην ντουλάπα μας

«Το πέντε είναι ένας ριζοσπαστικός αριθμός, αλλά είναι επίσης κι απτός. Σας επιτρέπει να ευχαριστηθείτε τις αγορές σας, αλλά απαιτεί από εσάς να σκεφτείτε πιο προσεκτικά τα ρούχα που θα επιλέξετε. Πρέπει να είναι ξεχωριστά, να ταιριάζουν με την γκαρνταρόμπα σας και να τα αγαπάτε πραγματικά» αναφέρει σε άρθρο της στον Guardian, η Tiffanie Darke.

Πώς η ίδια κατάφερε να το εφαρμόσει; «Διασκέδασα με τη μόδα περισσότερο από ποτέ άλλοτε τον τελευταίο χρόνο. Στράφηκα στην ενοικίαση, την αλλαγή, την ανταλλαγή, τον δανεισμό και την επιδιόρθωση. Ξανά κοίταξα την ντουλάπα μου και ανακάλυψα αφόρετους θησαυρούς. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με το Wrap (Waste and Resources Action Programme) φοράμε μόνο το 20-30% των ρούχων που βρίσκεται στην ντουλάπα μας. Παράλληλα, αναγκάστηκα να σκεφτώ το δικό μου προσωπικό στυλ και όχι αυτό που μου υπαγορεύουν οι πασαρέλες ή το Instagram».

Πράγματι, όταν η Tiffanie Darke ανακοίνωσε το σχέδιο της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χιλιάδες γυναίκες αποδέχθηκαν την πρόσκληση.

Η έρευνα και η ιδέα

Η ιδέα προήλθε μετά την έρευνα που υλοποίησε το Ινστιτούτο Hot Or Cool, ενός think tank με έδρα το Βερολίνο. Σύμφωνα με την μελέτη, προκειμένου να περιορίσουμε την παγκόσμια θερμοκρασία κατά 1,5 βαθμό Κελσίου και να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, πρέπει να μειώσουμε τις ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που παράγονται από τις ντουλάπες μας στα 128,7 κιλά.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αγοράζουμε περισσότερα από εννέα νέα ρούχα το χρόνο. Σε άλλες χώρες, όπου ο μέσος όρος των εκπομπών που παράγονται από ένα ρούχο είναι υψηλότερος, ο αριθμός των ενδυμάτων θα πρέπει να είναι πέντε.

Η επαρκής ντουλάπα

Το Ινστιτούτο Hot Or Cool αναφέρει ότι μια «επαρκής» ντουλάπα διαθέτει 74 κομμάτια, που συνθέτουν περίπου 20 σύνολα: έξι για τη δουλειά, τρία για το σπίτι, πέντε για γυμναστική και σπορ, δύο για εορταστικές περιστάσεις και τέσσερα για την ύπαιθρο.

Δεδομένου ότι το 70% των ενδυμάτων που κρέμονται στις ντουλάπες μας είναι «παθητικά» – δηλαδή δεν φοριούνται ποτέ ή μόνο σπάνια – αυτός ο αριθμός μπορεί να εφαρμοστεί άνετα. Σκεφτείτε, επίσης, ότι η μέση γαλλική ντουλάπα στη δεκαετία του 1960 αποτελούνταν από περίπου 40 ρούχα που δεν απαιτούσαν καν ντουλάπες.

«Δεν ζητάμε πραγματικά από τους ανθρώπους να επιστρέψουν στη δεκαετία του ’70 ή του ’60», λέει ο Luca Coscieme, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. «Ακόμα και αν οι άνθρωποι [επέστρεφαν στις ποσότητες που αγόραζαν] το 2010, θα έκανε μεγάλη διαφορά… έχουμε διπλασιάσει [την ποσότητα] που αγοράζουμε σε αυτό το διάστημα» εξηγεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, η fashion editor Lauren Indvic, με άρθρο της στους Financial Times, εξηγεί γιατί το 2024 θα αγοράσει μόνο πέντε ρούχα.

«Πέρυσι αγόρασα 20 νέα πράγματα, τα οποία δεν μου φάνηκαν πολλά μέχρι να τα υπολογίσω όλα. Είναι τουλάχιστον μια βελτίωση σε σχέση με το 2014, όταν, στο αποκορύφωμα της τρέλας της συνεργασίας των σχεδιαστών και της δικής μου ιδιαίτερης γοητείας με το J Crew της Jenna Lyons, αγόρασα 82 νέα ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ σε ένα μόνο χρόνο – και παρόλα αυτά κατάφερα να νιώθω άσχημα ντυμένη. Όταν άλλωστε αγοράζετε 82 πράγματα μέσα σε ένα χρόνο, δεν ξοδεύετε και πολύ χρόνο για να σκεφτείτε τι αγοράζετε» σημειώνει και προσθέτει:

«Δεδομένου του τι διακυβεύεται, η μείωση των αγορών μόδας δεν είναι μεγάλο ζητούμενο. Αν δεν καταφέρουμε να αποτρέψουμε την άνοδο της θερμοκρασίας πάνω από το όριο του 1,5 βαθμού μέχρι το 2030, θα περάσουμε περιβαλλοντικά σε τέτοιο κρίσιμο σημείο καμπής που μετά δεν θα υπάρχει επιστροφή. Οι πόλεις θα πλημμυρίσουν από την άνοδο της στάθμης του νερού, ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος της Αυστραλίας θα εξαφανιστεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ ότι 100 εκατομμύρια άνθρωποι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ακραία φτώχεια» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από Financial Times, Spherelife, Guardian