icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

«Πέντε μήνες προσπαθούν να δολοφονήσουν τον χαρακτήρα μου και δεν μπορούν, όπως έκαναν με τον Αλέξη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως «όσα food pass και market pass και να δώσουν, ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά», αλλά και προαναγγέλλοντας «τέλος στη βουλευτική ασυλία αν γίνουμε κυβέρνηση»

Το γάντι που του πέταξε ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε ο Στέφανος Κασσελάκης, προκαλώντας όποιον θέλει να αναμετρηθεί μαζί του στις εσωκομματικές κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην παρέμβαση του προκατόχου του ήταν άμεση από το βήμα του Συνεδρίου του κόμματος, τονίζοντας: «Βρείτε αντίπαλο και πάμε για εκλογές».

«Θέλετε να συνεχίσουμε να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας; Δεν υπάρχει, φίλες και φίλοι. Απέναντι στη δική σας ανιδιοτέλεια, που αφήνετε τις δουλειές σας, τα σπίτια σας, τις οικογένειές σας για να είστε από σήμερα ως και την Κυριακή εδώ, υπάρχουν δυστυχώς ορισμένα τεράστια “εγώ” που θέτουν τους εαυτούς τους πάνω από το “εμείς”, ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του, προσθέτοντας:

«Και βάζουν προθεσμίες ευρωεκλογών σε έναν Πρόεδρο εκλεγμένο με 56% πριν από τέσσερις μήνες. Και περιμένουν την αποτυχία μου ξεχνώντας τα απλά μαθήματα πολιτικής Ιστορίας που παρέδωσε ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τέσσερις μήνες: Πού κατέληξαν οι υπονομευτές του Αλέξη Τρίπρα; Στα αζήτητα, να παρακαλούν το ΠΑΣΟΚ να τους πάρει μήπως αποκτήσουν ξανά καριέρα.

Μήπως στις επόμενες εκλογές ανταλλάξουν τις κλεμμένες τους έδρες με πράσινες έδρες. Ας το καταλάβουν όλοι καλά: Στην Αριστερά οι υπονομευτές δεν εκλέγονται αρχηγοί. Δεν το επιτρέπει η ηθική του κόσμου της Αριστεράς. Πέντε μήνες προσπαθούν να δολοφονήσουν τον χαρακτήρα μου και δεν μπορούν, όπως έκαναν με τον Αλέξη.

Αν δεν είμαι εγώ απέναντι στους νέους επίδοξους υπονομευτές, θα είναι κάποιος άλλος. Εκείνοι θα τον λένε “ουρανοκατέβατο”, όμως θα τον έχει φέρει η κοινωνία, όπως έφερε εμένα. Κάποιοι νομίζουν ότι με συνεχείς αντιπαραθέσεις, διαφοροποιήσεις και διαρροές στα κοράκια της μιντιακής προπαγάνδας, θα καταφέρουν τη συντριβή μου στις Ευρωεκλογές για να έρθουν ως σωτήρες. Καταλάβατε λάθος. Στην Ελλάδα έχουμε προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Οι πολίτες ψηφίζουν κόμματα υπό την ηγεσία προσώπων, όχι πρόσωπα υπό την τρικλοποδιά του κόμματός τους. Αν ήταν διαφορετικά, ο Αλέξης Τσίπρας θα ήταν ακόμα στο 32%, όχι στο 18%. Και θα ήταν τώρα εδώ, στη θέση από την οποία σας μιλώ».

«Νομίζουν ότι βυθίζουν εμένα, βυθίζουν το καράβι»

«Ποιος θα ψηφίσει ηγέτη χωρίς κόμμα; Ποιος θα ψηφίσει Έναν χωρίς το όλον; Νομίζουν ότι βυθίζουν εμένα. Βυθίζουν το καράβι, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι είναι συνεπιβάτες, την ίδια ώρα που θέλουν να γίνουν καπετάνιοι.

Σε ποιο πλοίο, φίλες και φίλοι; Σε αυτό που θα έχουν βυθίσει; Τους δικαιολογώ, ως ένα βαθμό. Κάποιοι νόμιζαν ότι θα έχουν τον “ξένο”, τον “μικρό” του χεριού τους. Ότι θα έχουν έναν Πρόεδρο – αχυράνθρωπο. Ότι θα εξουσιάζουν δι’ αντιπροσώπου.

Ότι θα ζητάει ο εκλεγμένος Πρόεδρος την άδεια για το πότε θα συνομιλήσει με τα μέλη του κόμματος. Ότι ο πρόεδρος που είπε στα μέλη “θα σας δώσω φωνή” και “δε θα σας προδώσω ποτέ” θα αθετήσει τις υποσχέσεις που τους έδωσε. Λάθος πρόσωπο ψάχνατε. Σ’ εμένα δε θα το βρείτε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει σε καταστατικό συνέδριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κόμμα σύγχρονο, ψηφιακό, ευρωπαϊκό, με εσωτερική δημοκρατία. Τα όργανα δεν είναι πάνω από τα μέλη. Ο πρόεδρος δεν είναι πάνω από τα μέλη. Όλοι είμαστε εδώ όσο είμαστε φωνή δική σας. Είμαστε δικά σας ηχεία. Όχι φωνές του “εγώ” μας», συνέχισε.

«Χρειαζόμαστε χρόνο και ομοψυχία»

«Καθαρά λοιπόν: Όποιος νομίζει ότι μπορεί να ανορθώσει ένα κόμμα που συνετρίβη και διασπάστηκε δύο φορές μέσα σε λίγους μήνες, ας έρθει να αναλάβει. Ζητούν να λογοδοτήσω για τις κακές δημοσκοπήσεις όσοι δε λογοδότησαν ποτέ για τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ από το 32% στο 18%. Ντρέτα λοιπόν, όπως πάντα: Χρειάζομαι χρόνο. Χρειαζόμαστε χρόνο. Χρόνο και ομοψυχία.

Χρόνο να ξεπεράσουμε τη συλλογική θλίψη της συντριβής του 2023. Χρόνο να αναστήσουμε ένα παρηκμασμένο, δυσλειτουργικό, γραφειοκρατικό, αναποτελεσματικό κόμμα. Χρόνο να συνθέσουμε προτάσεις κοστολογημένες -όχι τσιτάτα στον αέρα- για να πούμε στους πολίτες: Αυτοί είμαστε, αυτά πιστεύουμε, τόσο κοστίζουν, δώστε μας τη δύναμη να τα πετύχουμε.

Εγώ πρόεδρος υπό προθεσμία δεν γίνομαι, και το δήλωσα ήδη από την Τρίτη. Θα κριθώ -και πολύ σκληρά- στις πρώτες εθνικές εκλογές. Θα συνεχίσω να βλέπω βιογραφικά, να φέρνω δίπλα μου τους καλύτερους της κοινωνίας, να βρίσκομαι από τη μία γωνιά της χώρας στην άλλη. Θα συνεχίσω να δουλεύω 24 ώρες το 24ωρο για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Θα συνεχίσω να κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια έχοντας τη γλυκιά κούραση ότι και σήμερα υπερέβαλα εαυτόν, ότι μια μέρα ακόμα βρέθηκα παντού, στην πρώτη γραμμή, ότι και σήμερα αγωνίστηκα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως ένας ίσον κανένας», συνέχισε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται επανίδρυση»

Καταλήγοντας, ο Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε: Χρειάζομαι τα ικανά στελέχη, τα φωτεινά μυαλά δίπλα μου. Και ευτυχώς υπάρχουν πολλά. Και ευτυχώς προχωράμε μαζί. Απέναντι σε όσους συνεχίζουν και έχουν αυταπάτες, σήμερα εμείς αντικρίζουμε την πραγματικότητα: O ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται επανίδρυση. Η επανίδρυση χρειάζεται ενότητα. Η ενότητα χρειάζεται έναν πρόεδρο που να μην αμφισβητείται.

Όσοι πίστεψαν ότι φυτεύτηκα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα θα δουν τις δικές μου ρίζες. Προσφεύγω στις ρίζες μου: Στα μέλη και στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Με έναν πλήρη οδικό χάρτη για επανεκλογή, επανίδρυση και επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνώσα παράταξη. Ως τη μόνη απάντηση σε ένα σάπιο, διεφθαρμένο και διαπλεκόμενο πολιτικό σύστημα.

Δε με κρατάει κανείς. Μόνο ο κόσμος. Ο κόσμος που στάθηκε στις ουρές. Και θα ξανασταθεί, για να έχει φωνή και ελπίδα. Είμαι εδώ. Είμαι όρθιος. Είμαι έτοιμος. Να τελειώνουμε με τα μικρά για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα, τη Δεξιά του Μητσοτάκη. Βρείτε μου αντίπαλο. Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε».

Νωρίτερα, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡIΖΑ έκανε λόγο για υπονόμευση του κράτους δικαίου και χαρακτήρισε εικονική πραγματικότητα το «success story» της ελληνικής οικονομίας.

«Η Ελλάδα παραμένει τελευταία στις επενδύσεις ως προς το ΑΕΠ», είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι το παραγωγικό μοντέλο της χώρας παραμένει το ίδιο με εκείνο πριν από τη χρεοκοπία.

Παράλληλα, μίλησε για τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων και των εταιρειών ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ επιτέθηκε και προσωπικά στον Άδωνι Γεωργιάδη, κάνοντας λόγο για απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Χαρακτήρισε, επίσης, «κοροϊδία» τα ιδιωτικά πανεπιστήμια-«franchise», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, καταγγέλλοντας ότι παραβιάζεται το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων.

«Θα στηρίξουμε τον αγώνα των φοιτητών για δημόσια Παιδεία», υπογράμμισε, ενώ, απαντώντας σε συνθήματα, τόνισε: «Όσα food pass και market pass και να δώσουν, ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά»

Στη συνέχεια, αφού κάλεσε να μην ξεχαστεί η τραγωδία των Τεμπών και οι 57 χαμένες ζωές, καθώς και η προσπάθεια της ΝΔ να κλείσει άρον άρον τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής, πρόσθεσε:

«Έχω ξαναπεί ότι αν είμαστε κυβέρνηση, θα καταργήσουμε τη βουλευτική ασυλία».