icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Δεν υπάρχει κανένα ζητούμενο αμφισβήτησης, υπάρχει ξεκάθαρη εντολή να προχωρήσω στις αλλαγές που έχει ανάγκη το κόμμα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως ένα ολόκληρο συνέδριο «σείονταν» για χάρη του

«Το συνέδριο έδρασε ακριβώς όπως έπρεπε να δράσει», εκτίμησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, σε συνέντευξή του στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, υποστηρίζοντας ότι «προφανώς έχω βγει ενισχυμένος».

«Νομίζω είδατε ένα ολόκληρο στάδιο το οποίο πραγματικά σειόταν και έλεγε “κάτω τα χέρια από τον Κασσελάκη”. Δεν υπάρχει κανένα ζητούμενο αμφισβήτησης. Υπάρχει ξεκάθαρη εντολή να προχωρήσω στις δομικές αλλαγές που έχει ανάγκη το κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μετασχηματιστεί, πρέπει να ολοκληρώσει τον μετασχηματισμό τον οποίο είχε αρχίσει ο Αλέξης Τσίπρας πριν από χρόνια και να γίνει μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία, η οποία θα ενώσει όλον τον κόσμο της Κεντροαριστεράς και θα κερδίσει τη δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Ο κ. Κασσελάκης ανέφερε ότι «κυρίαρχη εκτίμηση είναι η εκτίμηση των μελών, οι οποία είχαν εκπροσώπους στο Ταε Κβο Ντο και οι οποίοι έδωσαν έναν πάρα πολύ μεγάλο σήμα ότι ‘φτάνει πια ο Στέφανος είναι ο πρόεδρός μας’». Πρόσθεσε ότι «μάλιστα η απόφαση η οποία πέρασε έλεγε ακριβώς αυτό, ότι υπό την ηγεσία του προέδρου θα πάμε στις εκλογικές αναμετρήσεις, αρχίζοντας από τις ευρωεκλογές, άρα δεν τίθεται κανένα θέμα ζήτημα αμφισβήτησης και μάλιστα έχουμε ξεκάθαρη εντολή να κάνουμε τις ριζικές αλλαγές που έχουν να γίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ».

«Ξεκάθαρα. Το στάδιο το είπε ξεκάθαρα. Θα παραμείνω αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις εθνικές εκλογές, έχω τεράστια εντολή», απάντησε στο ερώτημα αν θεωρεί ότι έχει πάρει εντολή να πάει σε επόμενες εκλογές και όχι μόνο στις ευρωεκλογές.

Λάθος να μην εμφανιστεί ο Τσίπρας

Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι δεν τους είχε ενημερώσει ο Αλέξης Τσίπρας και πως «ο διευθυντής του γραφείου του πήρε τον διευθυντή του γραφείου μου ένα λεπτό πριν από την ανάρτηση του Αλέξη στο facebook».

«Εγώ σέβομαι την πρωτοβουλία του τέως προέδρου. Νομίζω ότι ήταν λάθος να μην εμφανιστεί στο συνέδριο, μιλάμε για χιλιάδες μέλη τα οποία έχουν ιδρώσει τη φανέλα για το κόμμα τα οποία θα ήθελαν πάρα πολύ να ακούσουν από εκείνον αυτοπροσώπως», σχολίασε. Είπε ότι «πέρα από αυτό μπορείτε να ρωτήσετε τον ίδιο τον Αλέξη τι σκέφτεται και τι θέλει να κάνει από δω και πέρα. Πάντως εγώ δεν πρόκειται να σταματήσω. Θεωρώ ότι έχει υπάρξει μία ξεκάθαρα εντολή ο Σύριζα να αρχίσει ένα νέο κύκλο υπό την ηγεσία μου και αυτό θα κάνω».

«Η κ. Γεροβασίλη δεν ήθελε να γίνει πρόεδρος»

Ερωτηθείς για την υποψηφιότητα της Όλγας Γεροβασίλη ισχυρίστηκε ότι η «ίδια δεν επιθυμούσε να γίνει πρόεδρος του κόμματος», ενώ χαρακτήρισε ανούσια την διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών.

«Ας είμαστε ειλικρινείς. Η κ. Γεροβασίλη στην παρουσίαση που έκανε χθες μπροστά στους συνέδρους, στην ουσία είπε ότι δεν επιθυμούσε να είναι πρόεδρος του κόμματος. Προσωπικά επιθυμώ να είμαι πρόεδρος του κόμματος και ηγέτης της παράταξης για να μπορέσουμε να κυβερνήσουμε τον τόπο»

Άρα λοιπόν, από τη στιγμή που ένας σύντροφος, μια συντρόφισσα, ένα ιστορικό στέλεχος δεν επιθυμεί ντε φάκτο να είναι υποψήφιος και συγχρόνως έχεις ένα ολόκληρο συνέδριο το οποίο εκφράζει τη βούληση των μελών να σου λέει “πάμε μπροστά” να σου λέει ότι “σε στηρίζουμε χωρίς κανέναν αστερίσκο”, “κάτω τα χέρια από τον Κασσελάκη”, κυριολεκτικά αυτό φώναζαν 5.000 άτομα. Άρα είναι ξεκάθαρη η εντολή» είπε.

Τι είπε για ενδεχόμενη διάσπαση

Σχετικά με το αν είναι αναπόφευκτη μια νέα διάσπαση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε πως «βεβαίως και μπορεί», σημειώνοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ενωμένος θα είναι, αλλά πρέπει να είναι και διευρυμένος. Ένα κόμμα του 17% δεν κυβερνά τη χώρα».

«Παρέλαβα ένα κόμμα το οποίο δεν ήταν κυβερνητικό κόμμα. Και πρέπει λοιπόν να το κάνουμε κυβερνητικό κόμμα. Πώς το κάνουμε αυτό; Με ένα νέο σύγχρονο μοντέλο κόμματος, με ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι είμαστε η μία παράταξη η οποία θα ενώσει όλο τον κόσμο της Κεντροαριστεράς, με μία πολιτική πρόταση η οποία είναι η σύγχρονη αριστερά για τα σύγχρονα προβλήματα».

Βέλη κατά Μητσοτάκη

Για το αν το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου είναι στη σωστή κατεύθυνση είπε « 100%. Δεν το προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου. Οι πράξεις του κυρίου Μητσοτάκη το προκάλεσαν και το γεγονός ότι υπάρχουν στο Σύνταγμά μας προνόμια και ασυλίες βουλευτών, οι οποίες καλύπτουν τις πολιτικές ευθύνες υπουργών, οι οποίοι με την αμέλειά τους οδήγησαν σε ένα έγκλημα στα Τέμπη. Και υπάρχει ατιμωρησία αυτή τη στιγμή. Κανείς δεν έχει αναλάβει πολιτική ευθύνη, κανείς».

Για το αν τον απασχολεί ότι μπορεί να αποτελέσει λόγο (το ψήφισμα) να μην πάρουμε χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση είπε «Είναι υπό αίρεση αυτό το ψήφισμα. Εφόσον επιθυμεί ο κύριος Μητσοτάκης να διορθώσει αυτά τα οποία έχει πράξει, μπορεί να αποφύγουμε αυτό το σενάριο. Στα χέρια του είναι».