Για έλλειψη ενημέρωσης από την πλευρά των Αρχών, λόγω φόβου, έκανε λόγο η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, κατά την απολογία της στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων

«Δεν ειπώθηκε λέξη για νεκρούς στον πρωθυπουργό κατά την ενημέρωση στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ)». Αυτό υποστήριξε κατά την απολογία της στο πλαίσιο της δίκης για την τραγωδία στο Μάτι, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, παρέχοντας πλήρη κάλυψη στον τότε πρωθυπουργό, ο οποίος δεν έκανε καμία αναφορά σε νεκρούς το μοιραίο βράδυ.

Όπως περιέγραψε, εκείνο το βράδυ πήγε η ίδια στο ΕΣΚΕ, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση, αλλά και να είναι παρούσα, σε περίπτωση που προέκυπτε ανάγκη συνδρομής από την Περιφέρεια Αττικής.

Ο Αλέξης Τσίπρας στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής το βράδυ της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι
Ο Αλέξης Τσίπρας στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής το βράδυ της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Όταν γύρω στις 22:30 ξεκίνησε η ενημέρωση του τότε πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, πριν την συνέντευξή του, «δεν υπήρξε εμπεριστατωμένη ενημέρωση για την κρατούσα κατάσταση. Η αίσθηση μου είναι, ότι γνώριζαν, αλλά φοβήθηκαν να περιγράψουν την τραγικότητα της κατάστασης. Έχουμε καταστροφή στο Μάτι και η ενημέρωση του πρωθυπουργού ξεκινά από τη φωτιά στο Ζεμενό. Δεν ειπώθηκε λέξη για νεκρούς. Από τότε μέχρι σήμερα προσπαθώ να καταλάβω, γιατί υπήρξε αυτή η ενημέρωση. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έγινε έτσι, αφού οι νεκροί ήταν θέμα χρόνου-όπως και έγινε-να αποκαλυφθούν».

Φόβος, ανησυχία, παγωμάρα στην ατμόσφαιρα

Αναφερόμενη στις πρώτες της εντυπώσεις μετά την άφιξή της στο ΕΣΚΕ στις 20:00 το μοιραίο βράδυ, σημείωσε πως, όλοι τής έλεγαν πως ήταν δύσκολη η κατάσταση.

Υπήρχε πιθανότητα να είχα εισήγηση από την Πυροσβεστική και να μην την εφάρμοζα;

«Η εικόνα που έχω και με συνοδεύει μέχρι σήμερα, είναι ότι υπήρχε ένας φόβος, μία ανησυχία, μία παγωμαρα. Και ήταν εμφανέστατο στην ατμόσφαιρα, πως κάτι τραγικό-αν δεν είχε ήδη συμβεί-επρόκειτο να συμβεί».

Όπως εξήγησε «η αγωνία μου για ενημέρωση αφορούσε το πλήθος των πληγέντων, που θα έπρεπε να φροντίσουμε. Γύρω στις 21:30 παρακολούθησα την συνεδρίαση, αν και δεν είναι μέλος ο περιφερειάρχης Αττικής. Ακόμα και εκείνη την ώρα δεν μπορούσε να γίνει κατανοητό, ποια ήταν η πραγματική εικόνα και κατάσταση. Αν η φωτιά είχε φτάσει στην θάλασσα και αν είχε σβήσει στη θάλασσα».

Διαβεβαιώσεις από την Πυροσβεστική

Σύμφωνα με την κατηγορουμένη από περίπου τις 17:00 εκείνο το απόγευμα σε αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα από την Περιφέρεια, ο αρμόδιος αξιωματικός της Πυροσβεστικής απαντούσε πως «δεν χρειάζεται η συνδρομή μας».

Καμένα αυτοκίνητα στην Αργυρά Ακτή στο Μάτι,
Καμένα αυτοκίνητα στην Αργυρά Ακτή στο Μάτι, συνέπεια της φονικής πυρκαγιάς του Ιουλίου 2018 / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Περιγράφοντας κάποια από τα δραματικά λεπτά εκείνης της ημέρας η Ρένα Δούρου είπε: «Στις 19:21 τηλεφώνησα στο Νίκο Τόσκα. Τον ρωτώ τι συμβαίνει. Μου απαντά, ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και γίνεται προσπάθεια να σώσουν τον κόσμο. Εκφράζω την ανησυχία μου για τη θολή εικόνα και τις πολλές εστίες φωτιάς. Μου είπε ότι δεν χρειάζονταν κάτι από Περιφέρεια. Εγώ πήγα στα γραφεία του ΕΣΚΕ για να έχω καλύτερη εικόνα. Η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη. Ο τότε Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής, Χαράλαμπος Χιώνης (κατηγορούμενος) με τον οποίο μίλησε υπάλληλος της Περιφέρειας, όταν τον ρώτησε αν χρειάζεται κάτι από την Περιφέρεια είχε απαντήσει “τι να θέλω εδώ γίνεται κόλαση”. Δεν περιμένετε από εμένα να σας πω ότι το θεσμικό πλαίσιο ορίζει τον αξιωματικό πυροσβεστικής ως υπεύθυνο. Η Περιφέρεια δεν προβλέπεται, ούτε μπορούσε να συνδράμει στο διασωστικό έργο. Αλλα εμείς μόνοι μας ρωτούσαμε αν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι».

Η Περιφέρεια δεν ήταν ανέτοιμη

Απαντώντας στην κατηγορία που αφορά τη μη κινητοποίηση για οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών είπε πως «η αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στην Πυροσβεστική. Η Περιφέρεια έκανε τεράστια προσπάθεια να ενημερωθεί για την πορεία και την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Αυτοί που όφειλαν να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους έμειναν εκτός κάδρου και βρεθήκαμε της τοπικής αυτοδιοίκησης, κατηγορούμενοι. Σε όλα τα στάδια, προληπτικό, αυξημένης ετοιμότητας και κατάσβεση φωτιάς η Περιφέρεια Αττικής επιτέλεσε το έργο της και σωστά δεν κατηγορήθηκαν άλλα μέλη της. Υπήρχε πιθανότητα να είχα εισήγηση από την Πυροσβεστική και να μην την εφάρμοζα; Η Περιφέρεια δεν ήταν ανέτοιμη. Είχε σχέδιο».

Διευκρίνισε ακόμη ότι από όλη την πληγείσα περιοχή, αρμοδιότητα της Περιφέρειας ήταν η συντήρηση των 5 χιλιομέτρων της λεωφόρου Μαραθώνος, της οποίας η νησίδα δεν έχει δέντρα παρά μόνο σε ελάχιστες διασταυρώσεις. «Από τα 13 χιλιάδες στρέμματα που κάηκαν, η αρμοδιότητα της Περιφέρειας είναι περίπου 200 τετραγωνικά μέτρα», τόνισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ