icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

«Το Dead Man's Switch είναι ένα έργο τέχνης. Η πολιτική φυλάκιση του Τζούλιαν είναι μία πράξη πραγματικής τρομοκρατίας κατά της δημοκρατίας».

Αριστουργήματα του Πικάσο, του Ρέμπραντ και του Γουόρχολ, απειλεί πως θα καταστρέψει Ρώσος καλλιτέχνης, αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πεθάνει στη φυλακή.

Ο Andrei Molodkin ισχυρίζεται πως έχει συγκεντρώσει 16 έργα τέχνης σε ένα χρηματοκιβώτιο 29 τόνων, μαζί με μία εξαιρετικά διαβρωτική ουσία.

Η συνολική αξία των έργων τέχνη ξεπερνά τα 45 εκατομμύρια δολάρια, όπως εκτίμα ο ίδιος.

Μέσα στο θησαυροφυλάκιο υπάρχουν κουτιά που περιέχουν τα έργα τέχνης και μία αντλία πεπιεσμένου αέρα που συνδέει δύο βαρέλια. Το ένα περιέχει σκόνη οξέος και το άλλο επιταχυντή που θα μπορούσε να προκαλέσει μία χημική αντίδραση αρκετά ισχυρή, ώστε να καταστρέψει το περιεχόμενο του χρηματοκιβωτίου, ισχυρίζεται ο Molodkin.

«Ο Πικάσο μπορεί να κυμαίνεται από 10.000 έως 100 εκατομμύρια, αλλά δεν νομίζω ότι ο αριθμός των μηδενικών τον κάνει πιο σημαντικό όταν μιλάμε για μια ανθρώπινη ζωή»

Ο τίτλος του πρότζεκτ του καλλιτέχνη είναι Dead Man’s Switch ενόψει της εκδίκασης της τελευταίας έφεσης κατά της έκδοσης του Ασάνζ στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες βάσει του νόμου περί κατασκοπείας. Το έργο του Molodkin έχει και την υποστήριξη της συζύγου του Ασάνζ.

Υπενθυμίζεται πως ο ιδρυτής του Wikileaks καταζητείται στην Αμερική για φερόμενη συνωμοσία με σκοπό την απόκτηση και αποκάλυψη πληροφοριών εθνικής άμυνας, μετά τη δημοσίευση εκατοντάδων χιλιάδων εγγράφων που διέρρευσαν σχετικά με τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Από την πλευρά του, ο 52χρονος, ο οποίος κρατείται σε φυλακές του Λονδίνου εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια, αρνείται κάθε αδίκημα. Το Ανώτατο Δικαστήριο πρόκειται να εξετάσει την τελευταία έφεσή του Ασάνζ στις 20 και 21 Φεβρουαρίου.

Σε περίπτωση που ο Αζάνζ εκδοθεί στις ΗΠΑ, θα βρεθεί αντιμέτωπος με 175 χρόνια φυλάκισης. Ο δικηγόρος του, δε, ισχυρίζεται ότι κινδυνεύει ακόμα και η ζωή του σε περίπτωση που η έφεση απορριφθεί.

«Το να καταστρέφεις την τέχνη είναι πολύ μεγαλύτερο ταμπού από το να καταστρέφεις τη ζωή ενός ανθρώπου» δήλωσε ο Molodkin στο Sky News.

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «από τότε που ο Τζούλιαν Ασάνζ βρίσκεται στη φυλακή, η ελευθερία του λόγου και η ελευθερία της πληροφόρησης έχει αρχίσει να καταπιέζεται όλο και περισσότερο».

Τι είναι το Dead Man’s Switch

Ο Ρώσος καλλιτέχνης αρνήθηκε να αποκαλύψει ποια έργα τέχνης βρίσκονται μέσα στο θησαυροφυλάκιο, αλλά ισχυρίζεται ότι περιλαμβάνονται έργα των Πάμπλο Πικάσο, Ρέμπραντ, Άντι Γουόρχολ, Γιάννη Κουνέλλη, Τζάσπερ Τζονς, Ρόμπερτ Ράουσενμπεργκ, Σάρα Λούκας, Σαντιάγκο Σιέρα, Τζέικ Τσάπμαν, αλλά και του ίδιου.

«Πιστεύω ότι αν συμβεί κάτι και σβήσουμε κάποιο αριστούργημα, θα σβηστεί και από την ιστορία. Κανείς δεν θα ξέρει τι είδους έργο ήταν» υπογραμμίζει, συμπληρώνοντας πως «έχουμε όλα τα τεκμήρια και τα έχουμε φωτογραφίσει».

Το θησαυροφυλάκιο πρόκειται να κλειδωθεί και να παραμείνει στο στούντιο του Molodkin στη νότια Γαλλία, αλλά ο καλλιτέχνης σκοπεύει να το μεταφέρει σε ένα μουσείο.

«Αν η δημοκρατία νικήσει, η τέχνη θα διατηρηθεί, όπως και η ζωή του Τζούλιαν»

Εξηγώντας τον τρόπο λειτουργίας του Dead Man’s Switch, ο καλλιτέχνης λέει ότι υπάρχει ένα χρονόμετρο με αντίστροφη μέτρηση, το οποίο θα πρέπει να ρυθμίζεται κάθε 24ωρο ώστε να μην μηδενιστεί και απελευθερωθεί η διαβρωτική ουσία.

Αυτό θα γίνεται από «κάποιον που βρίσκεται κοντά στον Ασάνζ», ο οποίος θα επιβεβαιώνει κάθε μέρα ότι είναι ακόμα ζωντανός στη φυλακή, πράγμα που σημαίνει ότι ο χρονοδιακόπτης θα μπορεί να ενεργοποιηθεί ξανά. Αν ο Ασάνζ αποφυλακιστεί, τα έργα τέχνης θα επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους.

Όπως παραδέχεται ο Molodkin, «πολλοί συλλέκτες φοβούνται πραγματικά» μήπως το οξύ αρχίσει να ρέει κατά λάθος. Ωστόσο επιμένει ότι το έργο έχει γίνει «πολύ επαγγελματικά».

Παράλληλα, δηλώνει πως δεν θα αισθανόταν τίποτα αν τα έργα καταστρέφονταν, γιατί «η ελευθερία είναι πολύ πιο σημαντική».

Ο Molodkin δεν είναι μόνος του

Ο Giampaolo Abbondio, ιδιοκτήτης γκαλερί στο Μιλάνο, δήλωσε ότι έχει δώσει ένα έργο τέχνης του Πικάσο στον Molodkin, όμως έχει υπογράψει συμφωνία εμπιστευτικότητας το οποίο τον εμποδίζει να αποκαλύψει ποιο είναι.

«Με έπεισε ότι είναι πιο σημαντικό για τον κόσμο να έχει έναν Ασάνζ παρά έναν επιπλέον Πικάσο, οπότε αποφάσισα να δεχθώ» δήλωσε ο Abbondio στο Sky News.

«Ας πούμε ότι είμαι αισιόδοξος και το έχω δανείσει. Αν ο Ασάνζ αφεθεί ελεύθερος, μπορώ να το πάρω πίσω. Ο Πικάσο μπορεί να κυμαίνεται από 10.000 έως 100 εκατομμύρια, αλλά δεν νομίζω ότι ο αριθμός των μηδενικών τον κάνει πιο σημαντικό όταν μιλάμε για μια ανθρώπινη ζωή».

Ο καλλιτέχνης Franko B έχει δώσει και αυτός με τη σειρά του «ένα από τα καλύτερά μου κομμάτια» όπως είπε στο Sky News.

«Σκέφτηκα ότι ήταν σημαντικό να δώσω κάτι για το οποίο νοιάζομαι. Δεν δώρισα κάτι που βρήκα στη γωνία του στούντιό μου. Χάρισα ένα έργο που μου είναι πολύ αγαπητό και μιλάει για την ελευθερία, τη λογοκρισία. Είναι μία μικρή χειρονομία σε σύγκριση με αυτό που έκανε ο Ασάνζ και με αυτό που περνάει» σημείωσε ο Franko B.

«Το Dead Man’s Switch είναι ένα έργο τέχνης. Η πολιτική φυλάκιση του Τζούλιαν είναι μία πράξη πραγματικής τρομοκρατίας κατά της δημοκρατίας. Οι πραγματικοί στόχοι εδώ δεν είναι μόνο ο Τζούλιαν Ασάνζ, αλλά το δικαίωμα του κοινού να γνωρίζει και το μέλλον της δυνατότητας να θέτει την εξουσία προ των ευθυνών της. Αν η δημοκρατία νικήσει, η τέχνη θα διατηρηθεί, όπως και η ζωή του Τζούλιαν» δήλωσε η Στέλλα Ασάνζ, σύζυγος του Τζούλιαν.

Ο Ασάνζ κρατείται στις φυλακές από τον Απρίλιο του 2019, όταν και εγκατέλειψε την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο τον Ιούνιο του 2012. Η βρετανική κυβέρνηση ενέκρινε την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2022.

Με πληροφορίες από Skynews