icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Πού οφείλεται αυτή η ζεστασιά που από τη μια αποτελεί ένα απρόσμενο δώρο για την τσέπη των πολιτών της χώρας μας, η οποία μάχεται με την ενεργειακή κρίση για τρίτο συνεχόμενο χειμώνα, ωστόσο από την άλλη δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην αγροτική παραγωγή, με αποτέλεσμα οι τιμές των προϊόντων να παίρνουν την ανηφόρα;

Οι προβλέψεις για τη δραματική αλλαγή του καιρού, με την άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι τον Μάρτιο σηματοδοτούν ένα πράγμα: το τελευταίο καρφί στο φέρετρο ενός χειμώνα που δεν ήρθε ποτέ και που δεν μοιάζει με κανέναν άλλο.

Η ασυνήθιστη για την εποχή ζέστη, το ανύπαρκτο χιόνι και ο εξαφανισμένος πάγος έχουν «θολώσει» τα όρια μεταξύ χειμώνα και άνοιξης για ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη.

Παρά το σύντομο, αλλά σημαντικό ξέσπασμα του αρκτικού αέρα στα μέσα Ιανουαρίου και κάποιες λίγες ψυχρές ημέρες, οι ήπιες συνθήκες ήταν ο κανόνας.

Η μέση τιμή των μέγιστων ημερήσιων θερμοκρασιών στη χώρα μας φλερτάρει με ακραία υψηλά επίπεδα, καθώς ο πολικός αεροχείμαρρος περιόρισε τις αέριες μάζες να μετακινηθούν από τα βόρεια προς τα νότια.

Ατμοσφαιρική ρύπανση από κίνηση στους δρόμους του Μιλάνου

Ο χειμώνας μάς αποχαιρετά και επίσημα σε λίγες ημέρες, ωστόσο όχι μόνο δεν ήρθε ποτέ, αλλά δεν μας χτύπησε καν την πόρτα. Και πώς όχι όταν οι δύο πρώτοι μήνες (Δεκέμβριος – Ιανουάριος) του φετινού χειμώνα ήταν ιδιαίτερα θερμοί.

Παρά την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, κάτι ανάλογο αναμένεται και για τον Φεβρουάριο, καθώς ο υδράργυρος δεν έχει πέσει αισθητά.

Σύμφωνα με το δίκτυο 52 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), τον φετινό Δεκέμβριο η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε ακραία υψηλά επίπεδα, σχεδόν στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 15 ετών.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία από τους σταθμούς της ΕΜΥ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη είναι εντυπωσιακά ανησυχητικά. Ενώ η μέση μέγιστη θερμοκρασία του χειμώνα για την Αθήνα είναι 14,2 βαθμούς Κελσίου και για τη Θεσσαλονίκη 10,4 βαθμούς Κελσίου, φέτος θα είναι 16,7 βαθμοί Κελσίου και 13,8 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα. Δηλαδή, 2,5 βαθμοί πάνω για την Αθήνα και 3,4 βαθμούς Κελσίου πάνω για τη Θεσσαλονίκη. Κάτι που επίσης μαρτυρά ότι ο φετινός χειμώνας είναι ο πιο ζεστός των τελευταίων 25 ετών.

Πού οφείλεται ωστόσο αυτή η ζεστασιά που από τη μια αποτελεί ένα απρόσμενο δώρο για την τσέπη των πολιτών μιας χώρας, η οποία μάχεται με την ενεργειακή κρίση για τρίτο συνεχόμενο χειμώνα, ωστόσο από την άλλη δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην αγροτική παραγωγή, με αποτέλεσμα οι τιμές των προϊόντων να παίρνουν την ανηφόρα;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ασυνήθιστα ζεστός χειμώνας στις χώρες της κεντρικής και νότιας Ευρώπης οφείλεται στο γεγονός βρεθήκαμε εκτός πολικής δίνης ( των αέριων μαζών που κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα).

Στην περίπτωση της Ελλάδας όπως και σε άλλες χώρες της κεντρικής και νότιας Ευρώπης ο πολικός αεροχείμαρρος περιόρισε τις αέριες μάζες να κινηθούν από τα βόρεια προς τα νότια.

Ενδεικτικό είναι άλλωστε πως πριν από λίγες ημέρες το βρετανικό δίκτυο The Guardian δημοσίευσε μια μελέτη σύμφωνα με την οποία ο Φεβρουάριος, που μας αφήνει σε λίγα 24ωρα, αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ ζέστης αφού η παγκόσμια θέρμανση που οφείλεται και στον ανθρώπινο παράγοντα, αλλά και στη φάση Ελ Νίνιο, ανεβάζουν τις θερμοκρασίες στην ξηρά και τους ωκεανούς σε όλο τον κόσμο.

Την ίδια ώρα, ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες παρατηρούνται και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ / Πηγή: CNN Weather

Θα ξεπεραστούν 200 ρεκόρ θερμοκρασίας;

Η ζέστη πρόκειται να αυξηθεί κατά πολύ αυτή την εβδομάδα. Από το Ντάλας έως τη Μινεάπολη και ανατολικά έως την Φιλαδέλφεια, η θερμοκρασία θα φτάσει σε επίπεδα που θα μοιάζουν περισσότερο με τον Μάιο ή τον Ιούνιο, παρά με τέλη Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται να να ισοφαριστούν ή ακόμα και να ξεπεραστούν τουλάχιστον 200 ημερήσια ρεκόρ θερμοκρασίας, καθώς οι ημερήσιες μέγιστες θερμοκρασίες θα ανεβαίνουν τόσο που δεν θα προλαβαίνουν να μειωθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η ραγδαία αλλαγή του καιρού θα ξεκινήσει από τις κεντρικές ΗΠΑ και θα κορυφωθεί τη Δευτέρα.

Κάθε μήνας της περσινής χρονιάς από τον Ιούνιο και μετά ήταν ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ

Η Δευτέρα θα είναι πιθανότατα η θερμότερη ημέρα του έτους μέχρι στιγμής για πόλεις όπως το Σεντ Λούις, το Ντάλας και το Σικάγο. Το ίδιο θα ισχύσει και στις πιο ψυχρές των κεντρικών ΗΠΑ. Οι υψηλές θερμοκρασίες εκεί θα μπορούσαν να είναι έως και 30 βαθμούς πάνω από το κανονικό.

Ο πυρήνας της ασυνήθιστης για την εποχή ζέστης εξαπλώνεται ανατολικά την Τρίτη για να καλύψει μεγάλο μέρος των Μεγάλων Λιμνών και της κοιλάδας του Οχάιο. Υψηλές θερμοκρασίες της τάξης των 60 βαθμών είναι πιθανές από το Σικάγο έως το Κλίβελαντ, ενώ το Σεντ Λούις μπορεί να πλησιάσει τους 80 βαθμούς.

Η ζέστη φτάνει στην Ανατολική Ακτή μέχρι την Τετάρτη. Η Φιλαδέλφεια και η Νέα Υόρκη μπορεί να φτάσουν τους 60 βαθμούς. Η ακτή του Κόλπου και η νοτιοανατολική χώρα θα συνεχίσουν να καίνε.

Και καταιγίδες

Με την ανοιξιάτικη ζέστη έρχεται και ο ανοιξιάτικος καιρός. Μια καταιγίδα που προβλέπεται να αναπτυχθεί κοντά στις Μεγάλες Λίμνες την Τρίτη, θα μπορούσε να προκαλέσει βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος των ανατολικών ΗΠΑ έως και την Πέμπτη. Η σύγκρουση του θερμού, υγρού αέρα με το ισχυρό ψυχρό μέτωπο της καταιγίδας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εκδήλωση ισχυρών καταιγίδων σε πεδιάδες αλλά και στις μεσοδυτικές πολιτείες.

Η ραγδαία αλλαγή του καιρού ξεκινά από τις κεντρικές ΗΠΑ και θα κορυφωθεί τη Δευτέρα

Ο θερμότερος χειμώνας

Υποτίθεται ότι η ζέστη και ο χειμερινός καιρός δεν τα πάνε καλά. Ωστόσο πλέον ο χειμώνας έχει γίνει η εποχή που θερμαίνεται ταχύτερα σχεδόν το 75% των ΗΠΑ, ενώ οι χιονοπτώσεις μειώνονται σε όλο τον κόσμο και οι θερμοκρασίες αυξάνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο.

Δυστυχώς, ο φετινός χειμώνας αναμένεται να είναι ένας από τους θερμότερους που έχουν καταγραφεί ποτέ σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από CNN