icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Εκρηκτικό το κλίμα στην Ινδία – Οι αγρότες, οι οποίοι απεργούν εδώ και μια εβδομάδα, κατευθύνονται προς το Νέο Δελχί - Περικυκλωμένη η Ινδική πρωτεύουσα από δυνάμεις ασφαλείας - Ένας 22χρονος διαδηλωτής έχασε τη ζωή του από σφαίρα

Με κεντρικό σύνθημα «θέλουμε αξιοπρέπεια» οι αγρότες της Ινδίας κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας νέα συμφωνία με την κυβέρνηση και κατηγορώντας προσωπικά τον πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι, ότι έχει αθετήσεις τις υποσχέσεις του.

Οι αγροτικές ενώσεις απεργούν από τις 13 Φεβρουαρίου και ζητούν τον καθορισμό μιας ελάχιστης τιμής στήριξης για τις καλλιέργειές τους. Οι διαδηλωτές προσπαθούν να πραγματοποιήσουν πορεία προς την πρωτεύουσα της Ινδίας, το Δελχί, από τα γειτονικά κρατίδια Παντζάμπ, Χαριάνα και Ούταρ Πραντές.

Όμως οι αρχές έχουν αποκλείσει την πρόσβαση με συρματοπλέγματα και τσιμεντόλιθους για να τους σταματήσουν. Τα κρατίδια Χαριάνα και Ούταρ Πραντές, τα οποία κυβερνά το κυβερνών κόμμα Bharatiya Janata (BJP), έχουν επίσης αναπτύξει αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις προκειμένου να εμποδίσουν τους αγρότες να φτάσουν στο Δελχί.

Υπενθυμίζεται ότι το 2020, οι αγρότες είχαν προχωρήσει σε ανάλογη διαμαρτυρία και είχαν παραμείνει στα σύνορα του Δελχί για μήνες, οπότε η κυβέρνηση δεν θέλει να επαναληφθεί κάτι τέτοιο.

Οι αγρότες τρέχουν να καλυφθούν εν μέσω δακρυγόνων που έριξε η αστυνομία για να διαλύσει τη συγκέντρωση στο φράγμα Shambhu / Πηγή: REUTERS/Adnan Abidi

Χθες κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών που θέλησαν να πορευτούν προς το Νέο Δελχί, καθώς οι συνομιλίες με την κυβέρνηση απέτυχαν να τερματίσουν το αδιέξοδο σχετικά με τα αιτήματά τους για εγγυημένες τιμές των καλλιεργειών.

Ένας άνδρας περπατά μέσα από τους καπνούς των δακρυγόνων
Ένας άνδρας περπατά μέσα από τους καπνούς των δακρυγόνων / Πηγή: REUTERS/Anushree Fadnavis

Οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν σε εκτατεταμένη χρήση χημικών και δακρυγόνων, ενώ πολλοί αγρότες τραυματίστηκαν.

Την Τετάρτη, ένας 22χρονος διαδηλωτής έχασε τη ζωή του μετά από επίθεση της αστυνομίας. Οι αρχές του κρατιδίου Πουντζάμπ δήλωσαν στο BBC ότι η αιτία θανάτου ήταν «τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι».

Κατεβαίνουν αναρτήσεις από την πλατφόρμα X

Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ ανακοίνωσε σήμερα ότι, έπειτα από εντολή της ινδικής κυβέρνησης, κατέβασε ορισμένους λογαριασμούς και αναρτήσεις που- σύμφωνα με ρεπορτάζ τοπικών μέσων ενημέρωσης- συνδέονται με τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες αγροτών για τις χαμηλές τιμές πώλησης των καλλιεργειών τους.

Αγρότες στέκονται πάνω από έναν εκσκαφέα κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στο φράγμα Shambhu
Αγρότες στέκονται πάνω από έναν εκσκαφέα κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στο φράγμα Shambhu / Πηγή: REUTERS/Francis Mascarenhas

Η πλατφόρμα (πρώην Twitter) δεν παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με το μπλοκάρισμα των λογαριασμών, αλλά ανέφερε ότι διαφωνεί με την κίνηση αυτή και ότι συνιστά περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης.

Η κίνηση αυτή υπογραμμίζει και πάλι τον αγώνα που δίνουν οι ξένοι τεχνολογικοί κολοσσοί που λειτουργούν στην Ινδία υπό την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, η οποία έχει συχνά επικρίνει τις Google, Facebook και Twitter επειδή δεν έπραξαν αρκετά για να πατάξουν πλαστό ή «αντιινδικό» περιεχόμενο, όπως το χαρακτήρισε.

Το Χ ανακοίνωσε ότι η θέση του επί του ζητήματος συμφωνεί με την συνεχιζόμενη νομική πρόκληση εναντίον της εντολής μπλοκαρίσματος του περιεχομένου από την ινδική κυβέρνηση.

Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της αστυνομίας πετάει πάνω από τους αγρότες
Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της αστυνομίας πετάει πάνω από τους αγρότες / Πηγή: REUTERS/Anushree Fadnavis

«Θα κατεβάσουμε αυτούς τους λογαριασμούς και τις αναρτήσεις μόνο στην Ινδία. Ωστόσο, διαφωνούμε με αυτές τις ενέργειες και υποστηρίζουμε ότι η ελευθερία της έκφρασης θα πρέπει να εφαρμόζεται και σε αυτές τις αναρτήσεις», έγραψε σε ανάρτησή της η αρμόδια διεύθυνση του Χ χωρίς να κατονομάζει τους λογαριασμούς.

Η ανακοίνωση γίνεται έπειτα από μια εβδομάδα διαδηλώσεων χιλιάδων Ινδών αγροτών, οι οποίοι έχουν καταλύσει 200 χιλιόμετρα βόρεια από το Δελχί αφότου η αστυνομία εμπόδισε την πορεία τους προς την πρωτεύουσα και έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον του πλήθους που επιχείρησε να προχωρήσει.

Η εφημερίδα Hindustan Times έγραψε ότι οι “έκτακτες” εντολές για μπλοκάρισμα των λογαριασμών δόθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την κυβέρνηση και αφορούν λογαριασμούς κάποιων αγροτικών οργανώσεων και υποστηρικτών τους.

Τα υπουργεία Εσωτερικών Υποθέσεων και Τεχνολογίας της Πληροφορίας δεν απάντησαν άμεσα σε αίτημα να σχολιάσουν.

Με πληροφορίες από BBC