icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Με μια επτασέλιδη επιστολή της προς τους βουλευτές, η Ιερά Σύνοδος υποστηρίζει ότι η «ομόφυλη γονεϊκότητα, συγκρούεται με την χριστιανική ανθρωπολογία»

Επιστολή προς τους βουλευτές ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για τον πολιτικό γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια απέστειλε η Ιερά Σύνοδος προκειμένου να τους γνωστοποιήσει «τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος ως προς το νομοσχέδιο περί γάμου, υιοθεσίας και υπό όρους αναγνώρισης της παρένθετης κύησης υπέρ των ομόφυλων ζευγαριών».

Στην επτασέλιδη επιστολή της, η Ιερά Σύνοδος θεωρεί ότι το «νομοσχέδιο καταργεί την πατρότητα και την μητρότητα, ουδετεροποιεί τα φύλα στο πλαίσιο της σχέσης γονέων και παιδιών, μετατρέπει τους γονείς από πατέρας και μητέρα σε ουδετερόφιλους κηδεμόνες και τοποθετεί τα δικαιώματα των ομοφυλόφυλων ενηλίκων πάνω από τα συμφέροντα των μελλοντικών παιδιών, που θα επιτρέψει να έχουν ως γονείς ομόφυλα ζευγάρια και θα μεγαλώσουν χωρίς πατέρα ή μητέρα, σε ένα περιβάλλον σύγχυσης των ρόλων των δύο φύλων».

«Η Εκκλησία της Ελλάδος διαφωνεί με τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών για τον πρόσθετο λόγο ότι οδηγεί σε ομόφυλη γονεϊκότητα, η οποία συγκρούεται με την χριστιανική ανθρωπολογία και την ανάγκη προστασίας και ορθής ανάπτυξης των παιδιών» αναφέρει, ενώ θεωρεί ως στόχο του νομοσχεδίου να ικανοποιήσει «παράλογες ιδεολογικές απαιτήσεις, υιοθετώντας εφεξής μια ισοπεδωτική ιδεολογία περί φύλου».

Υποστηρίζει επίσης ότι είναι «αναληθές ότι στην Ελλάδα υπάρχει ανισότητα σε βάρος των ομόφυλων ζευγαριών» λέγοντας πως τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών ικανοποιούνται μέσω του συμφώνου συμβίωσης.

Για το γεγονός ότι η Εκκλησία διαφωνεί με το γάμο των ατόμων του ίδιου φύλου, υποστηρίζει ότι δεν «αποτελεί στέρηση του δικαιώματος γάμου, αλλά περιορισμό επιλογών κατά την άσκησή του» και ότι με το νομοσχέδιο δεν αποκαθίσταται η ισότητα αλλά αλλάζουν οι έννοιες του γάμου και του γονέα.

«Το ετερόφυλο ζευγάρι είναι φορέας της αναπαραγωγικής ικανότητα και το κατάλληλο γονεϊκό περιβάλλον για την ανατροφή των παιδιών. Το ομόφυλο ζευγάρι δεν είναι φορέας αυτών των ιδιοτήτων» αναφέρει, σημειώνοντας πως «δεν μπορεί η απόκτηση παιδιών να γίνει εργαλείο αντιρατσιστικής ή εξισωτικής πολιτικής υπέρ των ομοφυλόφιλων ατόμων».

Στη Βουλή το νομοσχέδιο

Την ίδια στιγμή, σήμερα κατατίθεται στη Βουλή, το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τετάρτης ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση επί του νομοσχεδίου. Τα σχόλια μάλιστα των πολιτών ξεπέρασαν τις 7.000, εκφράζοντας τη στήριξή τους στο νομοσχέδιο.

δύο γυναικες κρατιούνται χέρι χέρι μαζί με τη σημαία pride

Την ερχόμενη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου, το νομοσχέδιο εισάγεται προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ενώ την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου θα κληθούν στην επιτροπή οι αρμόδιοι φορείς. Τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου και θα εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 14 και 15 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους της γαλάζιας παράταξης και παραμένει άγνωστος Χ ο αριθμός των βουλευτών που θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου έχει θέσει ως πήχη τον αριθμό των 120 βουλευτών, ενώ αναμένεται αρκετοί βουλευτές να επιλέξουν το δρόμο της αποχής από την ψηφοφορία. Άλλωστε ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν θα επιβάλλει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.

Όπως όλα δείχνουν υπέρ του νομοσχεδίου τάσσονται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΠΑΣΟΚ και η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ δριμεία επίθεση με ομοφοβικές κορώνες έχουν εξαπολύσει τα κόμματα της Ελληνικής Λύσης, των Σπαρτιατών και της Νίκης.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε και το ΚΚΕ υποστηρίζοντας πως το νομοσχέδιο προωθεί την «εμπορευματοποίηση της τεκνοποίησης και της τεκνοθεσίας» και ότι με τις νέες ρυθμίσεις «παρακάμπτεται το κοινωνικό δικαίωμα του παιδιού στη σχέση μητρότητας – πατρότητας, ως μια εξελισσόμενη βιοκοινωνική σχέση».