icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Αναβρασμός στη φοιτητική και ακαδημαϊκή κοινότητα ενόψει της κατάθεσης του επίμαχου νομοσχεδίου – Στις 18 Φεβρουαρίου ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση

Τον δεύτερο μήνα συνεχών κινητοποιήσεων και καταλήψεων διανύουν εκατοντάδες φοιτητικοί σύλλογοι ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Παρά το βροχερό καιρό, δυναμικό «παρών» στο νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο δίνουν το μεσημέρι της Πέμπτης οι φοιτητές στο κέντρο της Αθήνας διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να κάνουν «ούτε βήμα πίσω» από τις διεκδικήσεις τους και την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

Στην πανελλαδική κινητοποίηση, εκτός από τους φοιτητικούς συλλόγους, καλούν πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, εργαζόμενοι στα ΑΕΙ αλλά και μαθητές, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και η Ομοσπονδία των καθηγητών (ΟΛΜΕ) καλώντας του εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να συμμετάσχουν στην πορεία.

Παράλληλα, το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και αυτή την εβδομάδα, προκηρύσσοντας στάση εργασίας από τις 11:00 μέχρι τη λήξη της βάρδιας. «Στηρίζουμε το δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Υπενθυμίζεται ότι το επίμαχο νομοσχέδιο αναρτήθηκε στην δημόσια διαβούλευση, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 18 Φεβρουαρίου.

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσιάζοντας το σχετικό νομοσχέδιο, είπε πως προϋπόθεση για την φοίτηση των υποψηφίων στα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα γίνεται μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς θα πρέπει να καλύψουν την ελάχιστη βάση εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου που τους ενδιαφέρει. Επιπλέον η εγγραφή τους θα γίνεται αφού πληρούν και όλα τα επιπλέον κριτήρια που το μητρικό ξένο πανεπιστήμιο θα έχει θέσει.

Σύμφωνα με τον ο κ. Πιερρακάκη, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις φοιτητών από τον Σεπτέμβριο του 2025, ενώ σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με γνωστά ξένα πανεπιστήμια τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Το ελάχιστο κόστος για την ίδρυση ενός παραρτήματος ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ, το οποίο αναλύεται σε κόστος 500.000 ευρώ για κάθε μία από τις τρεις σχολές που υποχρεωτικά θα ιδρύσει και 500.000 ευρώ για το κόστος των κτηρίων τουλάχιστον. Εξαιρούνται τα 20 πρώτα στη διεθνή κατάταξη πανεπιστήμια του κόσμου που θα έχουν τη δυνατότητα να ιδρύσουν μία σχολή. Τα κριτήρια της ίδρυσης είναι τα πιο αυστηρά σε όλη την Ευρώπη και την τήρηση τους θα την έχει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Τα παραρτήματα θα είναι νομικά πρόσωπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, συνδεδεμένα με ένα μητρικό πανεπιστήμιο το οποίο θα είναι υπεύθυνο για τα προγράμματα σπουδών ενώ δεν θα επιτρέπεται η παράλληλη απασχόληση του διδακτικού προσωπικού των δημοσίων πανεπιστημίων στα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.

Ενστάσεις συνταγματικότητας

Κι ενώ συνεχίζονται οι αντιδράσεις ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου το επόμενο διάστημα στη Βουλή, οκτώ καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου χαρακτήρισαν αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νομοσχεδίου. Σε κοινή τους δήλωση, οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι υπογραμμίζουν πως είναι λανθασμένη η εντύπωση ότι η πλειονότητα των συναδέλφων τους τάσσεται υπέρ της συνταγματικότητας και αναφέρουν σε όσα ορίζει το άρθρο 16.

«Στο άρθρο 16 του Συντάγματος προβλέπεται ρητά ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση, ότι οι καθηγητές τους είναι δημόσιοι λειτουργοί και ότι η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται» επισημαίνουν, προσθέτοντας πως αυτή η απαγόρευση δεν είναι δυνατόν «να παρακαμφθεί με βάση μία σύμφωνη με το ευρωπαϊκό ενωσιακό δίκαιο ερμηνεία του Συντάγματος», όπως υπογραμμίζουν.