icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Στον χορό των κινητοποιήσεων, ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, οι φοιτητές - Στο πλευρό τους και οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι

Τσουνάμι αντιδράσεων στη φοιτητική και ακαδημαϊκή κοινότητα έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Εδώ και έναν μήνα δεκάδες σχολές τελούν υπό κατάληψη, καθώς οι φοιτητές πραγματοποιούν κινητοποιήσεις, με αίτημα να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που βάζει, όπως υποστηρίζουν, «ταφόπλακα» στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Στο πλευρό των φοιτητών βρίσκονται και οι καθηγητές, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) να τάσσεται κατά του επίμαχου νομοσχεδίου, οι βασικοί πυλώνες του οποίου παρουσιάστηκαν την Τετάρτη από τον αρμόδιο υπουργό, Κυριάκο Πιερρακάκη.

Υπενθυμίζεται πως με κεντρικό σύνθημα «θα βουλιάξει η Αθήνα» φοιτητικοί σύλλογοι, μαζί με καθηγητές και εργαζόμενους στα ΑΕΙ, πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Πέμπτης πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της πρωτεύουσας.

«Ενώνουμε τις φωνές μας»

«Βρισκόμαστε στον δρόμο σε μια ιδιαίτερα πιεστική συνθήκη, αλλά και αναγκαία ταυτόχρονα, διότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο μεθοδεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Σε αυτές τις συνθήκες, μαζί με καθηγητές και εργαζόμενους στα πανεπιστήμια, ενώνουμε τις φωνές μας για να αντιπαρατεθούμε ενάντια σε ένα νομοσχέδιο που βάζει ταφόπλακα στο δημόσιο πανεπιστήμιο» δήλωσε στο Pride.gr η Κασσιανή Σπίνου, φοιτήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Φοιτητές και μαθητές διαδηλώνουν διαμαρτυρόμενοι ενάντια στο κυβερνητικό σχέδιο για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα

«Οι καθηγητές βρίσκονται στο πλευρό μας» προσθέτει. «Το αποδεικνύει έμπρακτα και η ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ που προκήρυξε 24ωρη απεργία για σήμερα και καλούσε στο συλλαλητήριο» επισημαίνει.

Αναφορικά με την κριτική που ασκεί η κυβέρνηση στους φοιτητές για το γεγονός ότι σε πολλές σχολές η εξεταστική βρίσκεται στον «αέρα» λόγω των συνεχιζόμενων καταλήψεων, η ίδια εκτιμά πως πρόκειται «για ένα μέσο πίεσης προκειμένου να αποδυναμωθεί η δυναμική του φοιτητικού κινήματος».

«Ζήτηματα συνταγματικότητας»

Στον προβληματισμό που υπάρχει αναφορικά με τη συνταγματικότητα των διατάξεων του νομοσχεδίου, αναφέρθηκε μιλώντας στο Pride.gr η Βανέσσα Κατσαρδή, Επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

«Διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα σχετικά με τα ζητήματα συνταγματικότητας. Γι’ αυτό παρουσιάζει συνεχώς νέα επιχειρήματα περί Ανοιχτού Πανεπιστημίου ή περί ενωσιακού δικαιού» επισημαίνει, υπογραμμίζοντας πως το «ενωσιακό δίκαιο δεν μπορεί να είναι πάνω από το Σύνταγμα».

«Επιπλέον, εφευρίσκει νέους όρους για την νομική τους υπόσταση, με τον υπουργό Παιδείας να αναφέρει τον όρο Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστήμια Εκπαίδευσης. Δεν τα ονομάζει πανεπιστήμια» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την επιβολή διδάκτρων στους αλλοδαπούς φοιτητές, οι οποίοι με το νομοσχέδιο θα έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν σε ελληνόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα, η κ. Κατσαρδή υπενθυμίζει την απόφαση του ΣτΕ που αφορά τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά προγράμματα.

«Η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε νόμιμη την επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, ορίζει ρητώς ότι όλα τα προπτυχιακά προγράμματα θα είναι δωρεάν. Επομένως και τα επιχειρήματα για τα δίδακτρα χωλαίνουν» διευκρινίζει.

Δύο μέτρα δύο σταθμά

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης κατά την παρουσίαση του νομοσχέδιου ξεκαθάρισε ότι προϋπόθεση για την εισαγωγή στα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι οι υποψήφιοι να «πιάνουν» την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) του επιστημονικού πεδίου που τους ενδιαφέρει, η οποία θα πολλαπλασιάζεται με το συντελεστή 0,8. Τα υπόλοιπα κριτήρια θα τα ορίζουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ο όρος αυτός πρόσβασης, ωστόσο , είναι ο χαμηλότερος μέσος όρος της ΕΒΕ του κάθε πεδίου. Το γεγονός αυτό δεν αποκλείει την εισαγωγή υποψηφίων με 8.000 και 9.000 μόρια.

«Πρόκειται για παραπλάνηση των γονέων και των μαθητών» σημειώνει η Βανέσσα Κατσαρδή καθώς, όπως εξηγεί, θα υπολογίζεται η ΕΒΕ του επιστημονικού πεδίου και όχι του τμήματος. «Δηλαδή ένας υποψήφιος θα εισάγεται με βαθμό 8 στα πανεπιστήμια;» διερωτάται, προσθέτοντας πως δεν πρόκειται ούτε για ισότιμη πρόσβαση ούτε για τα ίδια κριτήρια εισαγωγής με τα δημόσια ΑΕΙ.

Φοιτητές διαδηλώνουν μπροστά στη Βουλή
Φοιτητές και φοιτήτριες έξω από τη Βουλή στη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου / Πηγή: Louiza Vradi/REUTERS

Η Επίκουρη καθηγήτρια χαρακτηρίζει επίσης ως κοινωνική αδικία τη διάταξη που προβλέπει ότι από την ΕΒΕ εξαιρούνται όσοι έχουν αποκτήσει Διεθνές Απολυτήριο (International Baccalaureate) ή αντίστοιχο τίτλο σπουδών που παρέχουν ιδιωτικά σχολεία με πολύ υψηλά δίδακτρα. Σημειώνεται ότι το απολυτήριο αυτό δεν χρειάζεται συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις για να αποκτηθεί, αφού χορηγείται κατόπιν άλλων εξετάσεων, που οργανώνονται από το ίδιο και ελέγχονται από το εξωτερικό.

Νέος σκόπελος στα δημόσια ΑΕΙ

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης ότι η τακτική χρηματοδότηση μειώνεται. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της μείωσης του ποσοστού των «αντικειμενικών κριτηρίων» και της αύξησης του ποσοστού των «δεικτών ποιότητας». Η ισχύουσα ποσόστωση 80% – 20% γίνεται 70% – 30%. Αυτό σημαίνει πως όσα πανεπιστήμια μένουν χαμηλά στους δείκτες ποιότητας θα χάσουν κονδύλια υπέρ όσων βελτιώνονται στους ίδιους δείκτες.

«Συγκριτικά με την περίοδο πριν τα μνημόνια, η χρηματοδότηση στα δημόσια πανεπιστήμια έχει μειωθεί κατά 50%. Επομένως τα πανεπιστήμια επιβιώνουν με ελλειπή χρηματοδότηση» αναφέρει η Βανέσα Κατσαρδή.

«Η αλήθεια είναι βέβαια ότι έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα το 2023 έφτασε τα 130 εκατ. ευρώ. Ξέρετε όμως που πηγαίνει αυτή η αύξηση; Στη ΔΕΗ και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πανεπιστημίων. Διότι μπορεί να αυξήθηκε η χρηματοδότηση, αλλά ταυτόχρονα αυξήθηκαν και οι λογαριασμοί της ΔΕΗ» αναφέρει χαρακτηριστικά και καταλήγει: «Καταλαβαίνω να υπάρχει επιβράβευση με τη μορφή μπόνους των ιδρυμάτων που πιάνουν τους στόχους, αλλά με μειωμένη χρηματοδότηση δεν γίνεται να τιμωρείς τα ιδρύματα που δεν τους πιάνουν».