icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Το Icon of the Seas έχει μήκος μεγαλύτερο από τον Πύργο του Άιφελ και μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 7.000 επιβάτες - Έκδηλη η ανησυχία ότι θα επιβαρύνει το περιβάλλον.

To Icon of the Seas, το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο, ξεκίνησε το Σάββατο το πρώτο του ταξίδι προς το Μαϊάμι εν μέσω διθυράμβων για την κατασκευή του αλλά και εν μέσω ανησυχιών για το ενδεχόμενο να αποτελεί απειλή για το περιβάλλον.

Το κρουαζιερόπλοιο της Royal Caribbean International έχει μήκος μεγαλύτερο από τον Πύργο του Άιφελ: έχει μήκος 365 μέτρα και μπορεί να φιλοξενήσει έως 7.600 επιβάτες, με πλήρωμα 2.350 ατόμων.

Διαθέτει συνολικά 20 καταστρώματα, 40 εστιατόρια, επτά πισίνες και οκτώ περιοχές ψυχαγωγίας, μεταξύ των οποίων, το AquaDome, το Thrill Island, το Chill Island, το Surfside και το The Hideaway. Οι χρωματιστές τσουλήθρες στο επάνω κατάστρωμα του αποτελούν το “Thrill Island”, το μεγαλύτερο πλωτό θαλάσσιο πάρκο, ενώ διαθέτει έναν εσωτερικό καταρράκτη 17 μέτρων.

The Icon of the Seas

9 Images

Το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο Το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο Το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο Το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο

Για τους τολμηρούς, το Icon of the Seas διαθέτει επίσης το Crown’s Edge που επεκτείνεται πέραν του πλοίου και κρέμεται 47 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Πρόκειται για μια κατασκευή με σκοινιά, στην κορυφή της οποίας οι επιβάτες μπορούν να «τεστάρουν» τα όρια τους στα ύψη και να απολαύσουν τη θέα.

Το πλοίο θα πραγματοποιεί επτά διανυκτερεύσεις στην Ανατολική και Δυτική Καραϊβική από το Μαϊάμι όλο το χρόνο. Οι παραθεριστές στο πλοίο θα κάνουν island hop από προορισμούς όπως ο βραβευμένος ιδιωτικός νησιωτικός προορισμός της Royal Caribbean, Perfect Day at CocoCay, στις Μπαχάμες, το Κοζουμέλ, στο Μεξικό, το Philipsburg, στο St Maarten και το Roatan, στην Ονδούρα.

Ανησυχία για το περιβάλλον

Η Royal Caribbean έχει αναφερθεί ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το κρουαζιερόπλοιο λειτουργεί με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), περιγράφοντάς το ως το «καθαρότερο καύσιμο ναυτιλίας». Ωστόσο, ο Bryan Comer, διευθυντής του θαλάσσιου προγράμματος του Διεθνούς Συμβουλίου για τις Καθαρές Μεταφορές, μιλώντας στον Guardian, ανέφερε ότι η χρήση αυτού του καυσίμου μαρτυρά ότι η βιομηχανία «επενδύει σε ψεύτικες λύσεις για το κλίμα».

«Διπλασιάζουν τις προσπάθειές τους, αποκαλώντας το LNG πράσινο καύσιμο, όταν ο κινητήρας εκπέμπει 70% έως 80% περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ανά ταξίδι από ό,τι αν χρησιμοποιούσε κανονικό ναυτιλιακό καύσιμο» δήλωσε. «Το Icon διαθέτει τις μεγαλύτερες δεξαμενές υγροποιημένου φυσικού αερίου που έχουν εγκατασταθεί ποτέ σε πλοίο. Πρόκειται για οικολογική πλύση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η χρήση LNG αντί άλλων ναυτιλιακών καυσίμων μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά το ένα τέταρτο. Αλλά ένα κρουαζιερόπλοιο που χρησιμοποιεί LNG εκπέμπει συνολικά περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, εξαιτίας αυτού που ονομάζεται «ολίσθηση μεθανίου» δήλωσε ο Comer. Αυτό συμβαίνει όταν κάποιο φυσικό αέριο δεν καίγεται, με αποτέλεσμα την εκπομπή μεθανίου, ενός αερίου πολύ πιο ισχυρού από το διοξείδιο του άνθρακα. Το μεθάνιο παγιδεύει περίπου 80 φορές περισσότερη θερμότητα από το CO2 κατά τη διάρκεια των 20 ετών μετά την απελευθέρωσή του στην ατμόσφαιρα.

Τα πλοία θα έπρεπε να χρησιμοποιούν κυψέλες καυσίμου και ανανεώσιμο υδρογόνο ή μεθανόλη, τα οποία εκπέμπουν λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου, είπε.

Πόσο «πράσινο» είναι το κρουαζιερόπλοιο;

Όταν σχεδιάστηκε το Icon πριν από επτά χρόνια, το LNG θεωρούνταν το «πιο πολλά υποσχόμενο καύσιμο» δήλωσε ο Nick Rose, αντιπρόεδρος της Royal Caribbean. «Το θεωρούμε ένα μεταβατικό καύσιμο που συμβάλλει στην ευελιξία του σχεδιασμού των πλοίων μας και μας βοηθά επίσης να προσαρμοζόμαστε ευκολότερα σε διαφορετικούς τύπους καυσίμων καθώς η αγορά εξελίσσεται και εισάγονται άλλες εναλλακτικές λύσεις».

Το Icon, όπως είπε, κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει κυψέλες καυσίμου, οι οποίες παράγουν ηλεκτρική ενέργεια χωρίς καύση, που θα χρησιμοποιηθούν για την τροφοδοσία των ανελκυστήρων, αλλά οι μπαταρίες δεν έχουν εγκατασταθεί λόγω προβλήματος με τους προμηθευτές. Ο αντιπρόεδρος της εταιρίας δήλωσε ότι η εταιρεία δεσμεύεται να βρει και να εφαρμόσει εναλλακτικές πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των κυψελών καυσίμου.

«Το υγροποιημένο φυσικό αέριο είναι ένα μέρος της στρατηγικής μας για τα εναλλακτικά καύσιμα, μαζί με τα βιοκαύσιμα, τη μεθανόλη και άλλες πηγές ενέργειας, όπως η ενέργεια από την ξηρά» είπε.

Με πληροφορίες από Royal Caribbean, Guardian