icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

«Λυπάμαι για όλα όσα περάσατε», είπε ο Ζούκερμπεργκ, απευθυνόμενος στα μέλη του ακροατηρίου που κρατούσαν φωτογραφίες των αγαπημένων τους προσώπων

Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των παιδιών που έχουν υποστεί κακοποίηση στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας την Τετάρτη 31/01. «Λυπάμαι για όλα όσα περάσατε», είπε ο CEO, απευθυνόμενος στα μέλη του ακροατηρίου που κρατούσαν φωτογραφίες των αγαπημένων τους προσώπων.

«Κανείς δεν θα έπρεπε να περάσει αυτά που υπέστησαν οι οικογένειές σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε επενδύσει τόσα πολλά και πρόκειται να συνεχίσουμε τις κορυφαίες προσπάθειες στον κλάδο για να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα χρειαστεί να περάσει τα πράγματα που υπέστησαν οι οικογένειές σας».

Η συγγνώμη του διευθύνοντος συμβούλου της Meta ήρθε μετά από έντονες ερωτήσεις του γερουσιαστή Τζος Χόλευ , ενός Ρεπουμπλικάνου από το Μιζούρι. Ο Χόλευ ρώτησε επανειλημμένα τον Ζούκερμπεργκ εάν σκόπευε ή αν είχε ήδη αποζημιώσει όσους κακοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις οικογένειές τους.

«Υπάρχουν οικογένειες θυμάτων εδώ σήμερα», είπε ο Χόλευ, απευθυνόμενος στον CEO της Meta. Έχετε ζητήσει συγγνώμη από τα θύματα; Θα θέλατε να το κάνετε τώρα; Είναι εδώ, είστε στην εθνική τηλεόραση. Θα θέλατε τώρα να ζητήσετε συγγνώμη από τα θύματα που έχουν υποστεί βλάβη; […] Θα θέλατε να ζητήσετε συγγνώμη για όσα κάνατε σε αυτούς τους καλούς ανθρώπους;»

«Δεν κάνατε τίποτα για να τους βοηθήσετε», συνέχισε ο Χόλευ, παρά τη συγγνώμη του Ζούκερμπεργκ. «Δεν κάνατε τίποτα για να τους αποζημιώσετε, δεν κάνατε τίποτα για να τα διορθώσετε. Θα μπορούσατε να το κάνετε σήμερα εδώ, και θα έπρεπε να το κάνετε», κατέληξε ο Χόλευ.

Οι CEOs των social προ των ευθυνών τους

Σε σκληρές ερωτήσεις κλήθηκαν να απαντήσουν οι CEOs των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Meta, X, TikTok, Snap και Discord σχετικά με τις προσπάθειές τους να καταπολεμήσουν τη σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών στο διαδίκτυο.

Δεν το θέλατε να γίνει έτσι, αλλά οι εταιρείες εδώ μπροστά μας έχετε αίμα στα χέρια σας

Kατά τη διάρκεια ακρόασης την Τετάρτη 31/01 στην αμερικανική Γερουσία σχετικά με τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών στο διαδίκτυο, o γερουσιαστής Ντικ Ντάρμπιν, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης, επικαλέστηκε στατιστικά στοιχεία από τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση (ΜΚΟ) National Center for Missing and Exploited Children που καταδεικνύουν περιστατικά «σεξουαλικού εκβιασμού» (sextortion). Σε ένα από αυτά μάλιστα, χρήστης εξαπατά ανήλικο για να του στείλει άσεμνες φωτογραφίες και βίντεο.

«Η ανησυχητική αύξηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών οφείλεται σε ένα πράγμα: στις αλλαγές στην τεχνολογία», επισήμανε ο Ντάρμπιν κατά τη διάρκεια της ακρόασης. «Με εκμεταλλεύτηκαν σεξουαλικά στο Facebook», ανέφερε ένα παιδί στο βίντεο, τα χαρακτηριστικά του οποίου δεν διακρίνονταν.

Στην αίθουσα, δεκάδες γονείς στέκονταν όρθιοι εν αναμονή της εισόδου των CEOs, κρατώντας φωτογραφίες των παιδιών τους.

«Κύριε Ζουκερμπεργκ, εσείς και οι εταιρείες εδώ μπροστά μας, γνωρίζω ότι δεν το θέλατε να γίνει έτσι, αλλά έχετε αίμα στα χέρια σας», είπε ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, αναφερόμενος στον διευθύνοντα σύμβουλο της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ. «Έχετε ένα προϊόν που σκοτώνει ανθρώπους».

Η εμφάνιση του CEO του TikTok

Την Τετάρτη είχαμε και την πρώτη εμφάνιση του διευθύνοντος συμβούλου του TikTok, Σου Ζι Τσου, ενώπιον των Αμερικανών γερουσιαστών από τον Μάρτιο, όταν η κινεζική πλατφόρμα κλήθηκε να απαντήσει σε σκληρές ερωτήσεις, μεταξύ άλλων για το αν καταστρέφει την ψυχική υγεία των παιδιών.

Το TikΤok θα δαπανήσει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την ασφάλεια

«Κάνουμε προσεκτικές επιλογές στον σχεδιασμό προϊόντων, προκειμένου να καταστήσουμε την εφαρμογή μας αφιλόξενη σε όσους επιδιώκουν να βλάψουν εφήβους», επισήμανε ο Τσου, συμπληρώνοντας πως οι οδηγίες της κοινότητας του TikTok απαγορεύουν αυστηρά οτιδήποτε «θέτει εφήβους στον κίνδυνο της εκμετάλλευσης ή άλλου κακού και εμείς τους εφαρμόζουμε σθεναρά».

Ο Τσου αποκάλυψε πως πάνω από 170 εκατομμύρια Αμερικανοί χρησιμοποιούν το TikTok κάθε μήνα, δηλαδή 20 εκατομμύρια περισσότεροι σε σύγκριση με όσους ανέφερε η εταιρεία την περασμένη χρονιά.

Απαντώντας στις ερωτήσεις του Γκράχαμ, ο Τσου ανέφερε πως το TikΤok θα δαπανήσει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την ασφάλεια. Ο Ντάρμπιν επισήμανε πως οι πλατφόρμες χρησιμοποιούνται από εγκληματίες για να παγιδεύσουν παιδιά ή να ανταλλάξουν υλικό σεξουαλικής κακοποίησης με ανήλικους.

Αποφασισμένοι να προστατεύουν από την κακοποίηση

«Είμαστε αφοσιωμένοι στο να προστατεύουμε τους νέους ανθρώπους από την κακοποίηση στις υπηρεσίες μας, όμως πρόκειται για μία συνεχή πρόκληση», τόνισε κατά την κατάθεσή του ο Ζούκερμπεργκ, συμπληρώνοντας πως «Καθώς βελτιώνουμε τις άμυνες σε έναν τομέα, οι εγκληματίες αλλάζουν τις τακτικές τους και πρέπει να βρούμε νέες απαντήσεις»

Τέλος, ο CEO της Meta επανέλαβε πως η εταιρεία δεν σχεδιάζει να προχωρήσει στην υλοποίηση μίας ειδικής εκδοχή του Instagram για παιδιά.

Υπενθυμίζεται πως εκτός από τον Ζούκερμπεργκ και τον Τσου, κατά την ακρόαση κατέθεσαν και η CEO του Χ, Λίντα Γιακαρίνο, ο διευθύνων σύμβουλος του Snap, Έβαν Σπίγκελ, και ο επικεφαλής του Discord, Τζέισον Σίτρον.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters, Independent