Οι ρωσικές Αρχές είχαν θέσει εκβιαστικό δίλημμα στη μητέρα του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, είτε να συμφωνήσει σε μυστική κηδεία είτε να ταφεί στην σωφρονιστική αποικία όπου πέθανε

Εννέα ημέρες μετά τον ξαφνικό και μυστηριώδη θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, στη φυλακή, στον Αρκτικό κύκλο, όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης 19 ετών, η σορός του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης παραδόθηκε στη μητέρα του.

Σύμφωνα με το BBC, οι Αρχές υποστήριζαν ότι έπρεπε πρώτα να γίνουν κάποιες -άγνωστης φύσης- «χημικές εξετάσεις» για να διαπιστωθεί η αιτία του θανάτου.

Την πληροφορία μετέφερε η εκπρόσωπος του αντιφρονούντα ηγέτη. «Ευχαριστούμε πολύ όσους το ζήτησαν μαζί μας», έγραψε ακόμα η Κίρα Γιάρμις στην πλατφόρμα Χ.

Διευκρίνισε επίσης ότι δεν γνωρίζει αν οι αρχές θα επιτρέψουν την τέλεση κηδείας «με τον τρόπο που επιθυμεί η οικογένεια και όπως αξίζει στον Αλεξέι».

Σημειώνεται πως η επιστροφή της σορού του Ναβάλνι έγινε μετά το εκβιαστικό δίλημμα που έθεσαν στη μητέρα του ηγέτη οι ρωσικές Αρχές. Είτε θα τελεστεί μια «μυστική κηδεία» του γιου της, χωρίς κάποιο δημόσιο χαρακτήρα, είτε ο Ναβάλνι θα ταφεί στη σωφρονιστική αποικία όπου όπου πέθανε. Υποχρεώθηκε επίσης να υπογράψει πιστοποιητικό θανάτου που ανέφερε ως αιτία θανάτου τα «φυσικά αίτια».

Για την ώρα παραμένει άγνωστο πότε θα τελεστεί η κηδεία του Ναβάλνι.

Σατανιστής ο Πούτιν

Νωρίτερα, η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι, η Γιούλια Ναβάλναγια, ζήτησε σήμερα από τις ρωσικές αρχές να παραδώσουν τη σορό του συζύγου της για να ταφεί και κατηγόρησε τον «δαιμονικό», όπως τον χαρακτήρισε, Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «βασανίζει» τη σορό του.

Σε ένα βίντεο διάρκειας έξι λεπτών, το οποίο ανέβασε στο YouTube, η Ναβάλναγια κατηγορεί τον Πούτιν ότι κρατάει «όμηρο» τη σορό του συζύγου της και αμφισβητεί τη χριστιανική πίστη του Ρώσου προέδρου, την οποία συχνά ο ίδιος επικαλείται.

Η μητέρα του Ναβάλνι, η Λουντμίλα, δήλωσε χθες ότι Ρώσοι ερευνητές αρνούνται να παραδώσουν τη σορό του από το νεκροτομείο της απομακρυσμένης πόλης της Αρκτικής, του Σάλεκαρντ, μέχρι να συμφωνήσει εκείνη να τον θάψει ιδιωτικά.

Φωτογραφία του Alexei Navalny

Η ίδια είπε ότι αξιωματούχος της ζήτησε να συμφωνήσει με τα αιτήματα των αρχών καθώς το πτώμα του Ναβάλνι έχει ήδη αρχίσει να αποσυντίθεται.

Σήμερα, οι συνεργάτες του Ναβάλνι είπαν ότι οι αρχές απείλησαν να τον θάψουν στην απομακρυσμένη σωφρονιστική αποικία όπου πέθανε αν η οικογένειά του αν δεν συμφωνήσει με τους όρους τους.

Στο βίντεο, συγκινημένη η χήρα του Ναβάλνι υποστηρίζει ότι ο Πούτιν ευθύνεται προσωπικά για το πού βρίσκεται η σορός του συζύγου της και ότι «βασανίζει» τον Ναβάλνι μετά θάνατον όπως τον βασάνιζε και όσο ζούσε.

«Ήδη γνωρίζουμε ότι η πίστη του Πούτιν ήταν ψεύτικη. Αλλά τώρα το βλέπουμε πιο καθαρά από ποτέ. Κανένας αληθινός χριστιανός δεν θα έκανε αυτό που κάνει ο Πούτιν με τη σορό του Αλεξέι» λέει η Γιούλια στο βίντεο ντυμένη στα μαύρα.

Από τότε που επέστρεψε στην προεδρία της χώρας του το 2012, ο Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίζει εαυτόν ως υπερασπιστή των παραδοσιακών, συντηρητικών αξιών ενάντια αυτού που χαρακτηρίζει διαβρωτικό δυτικό φιλελευθερισμό.

Επίσης διατυμπανίζει την εγγύτητά του προς τη ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εμφανιζόμενος συχνά σε λειτουργείες και μιλώντας για την πίστη του.

Όπως είπε η Γιούλια, ο σύζυγός της υπήρξε ένας πιστός χριστιανός, ο οποίος πήγαινε στην εκκλησία και νήστευε ακόμη και μέσα από τη φυλακή και ότι ο πολιτικός ακτιβισμός του ήταν εμπνευσμένος από χριστιανικές αξίες.

«Δώσε μας πίσω τη σορό του συζύγου μου. Θέλουμε να κάνουμε τη νεκρώσιμη τελετή και να τον θάψουμε με ανθρώπινο τρόπο, στη γη, όπως είναι το έθιμο στην ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία», καταλήγει στο βίνετο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ