icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Η νέα εκπομπή θα αναδεικνύει θέματα ταμπού, όπως η γυναικεία περίοδος και η ενασχόληση των γυναικών στην πολιτική – Το νέο τηλεοπτικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει συμβολικά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου

Η μοναδική αμιγώς γυναικεία ομάδα των μέσων ενημέρωσης της Σομαλίας, η Bilan, εγκαινιάζει την πρώτη τηλεοπτική εκπομπή επικαιρότητας της χώρας που θα παρουσιάζεται από γυναίκες.

Η εκπομπή θα έχει τη μορφή talk show και αναμένεται να είναι το πρώτο τηλεοπτικό πρόγραμμα της σομαλικής τηλεόρασης, στο οποίο πάνω από το 50% του πάνελ θα αποτελείται από γυναίκες.

Επιπλέον, θα είναι η πρώτη εκπομπή που θα θίγει θέματα που θεωρούνται ταμπού, όπως οι κρίσιμες ελλείψεις γυναικών εκπαιδευτικών, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που προσπαθούν να μπουν στην πολιτική, καθώς και περιβαλλοντικά ζητήματα.

Η εκπομπή θα ξεκινήσει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, ενώ θα έχει παρόμοια μορφή με το Question Time του βρετανικού BBC, καθώς θα περιοδεύει σε όλη τη χώρα και θα καλεί το κοινό να συμμετάσχει.

«Είχε περίοδο και νόμιζε ότι πέθαινε»

Στη διάρκεια του πιλοτικού προγράμματος τον Δεκέμβριο, το οποίο στέφθηκε με επιτυχία, στο επίκεντρο της εκπομπής τέθηκε το ζήτημα της ελλιπούς εκπαίδευσης στα σχολεία για την περίοδο των γυναικών.

Οι αντιδράσεις ήταν πολύ θετικές, δήλωσε η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια της εκπομπής, Naima Said Salah, αποκαλύπτοντας τον αντίκτυπο που έχει στα κορίτσια η έλλειψη γνώσης.

«Μια νεαρή γυναίκα στο ακροατήριο μοιράστηκε τη δική της εμπειρία. Θυμόταν την ακριβή ώρα και ημέρα που ξεκίνησε η περίοδός της, επειδή δεν είχε ιδέα τι συνέβαινε. Νόμιζε ότι πέθαινε. Μόνο όταν το είπε στη μεγαλύτερη αδελφή της, κατάλαβε», είπε.

Η δημοσιογράφος πρόσθεσε ότι ήταν περήφανη που έφερε στη δημόσια συζήτηση το θέμα της περιόδου. Οι γυναίκες σαν την ίδια, όπως αποκάλυψε, δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να μάθουν για την περίοδο, καθώς ακόμα και οι μανάδες δεν συζητούν γι΄ αυτό με τις κόρες τους. «Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτό είναι ταμπού, αλλά είναι γεγονός. Υπάρχει και δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά η Naima Said Salah.

Από την μεριά του, ο διευθυντής του δικτύου σχολείων του Μογκαντίσου, Cabdulqaadir Maxamed Xasan ανέφερε ότι «δεδομένης της έλλειψης γυναικών εκπαιδευτικών, τα νεαρά κορίτσια συχνά δυσκολεύονται κατά τη διάρκεια της περιόδου τους να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Η συζήτηση αυτή υπογράμμισε τη σημασία της υποστήριξης της κοινότητας κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου, ιδίως κατά την έναρξη της εφηβείας» είπε, δηλώνοντας ευχαριστημένος που μια εκπομπή έθιξε αυτό το ζήτημα.

«Θα μιλήσουν οι γυναίκες»

Η γυναικεία ομάδα δημοσιογράφων Bilan ιδρύθηκε το 2022 με την υποστήριξη του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, με έξι δημοσιογράφους υπό την καθοδήγηση της Nasrin Mohamed Ibrahim, μίας από τις λίγες γυναίκες παραγωγούς ειδήσεων στη χώρα.

Έχει την έδρα της στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου, στο Dalsan media, έναν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης της Σομαλίας. Αφού λάβει χρηματοδότηση από την ΕΕ για τα επόμενα τρία χρόνια, σχεδιάζει να επεκταθεί σε άλλα ομοσπονδιακά κρατίδια το 2024, προσλαμβάνοντας 20 νέες δημοσιογράφους και προσφέροντας επιχορηγήσεις για ερευνητικά ρεπορτάζ σε άλλες 10.

Οι ιστορίες των γυναικών σπάνια αναδεικνύονται στα σομαλικά μέσα ενημέρωσης γιατί ότι οι περισσότεροι δημοσιογράφοι είναι άνδρες

Ο τομέας των μέσων ενημέρωσης της Σομαλίας είναι ανδροκρατούμενος, με μεγάλη έμφαση στην πολιτική. Και τα έξι ιδρυτικά μέλη της Bilan έχουν αντιμετωπίσει διακρίσεις και παρενοχλήσεις στην καριέρα τους.

Επομένως, το εγχείρημα δημιουργήθηκε για να προσφέρει στις γυναίκες μια ασφαλή συνθήκη κατά την οποία θα μπορούν να πουν τις ιστορίες τους, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούν να αναδειχθούν ιστορίες και γεγονότα, τα οποία δεν έχουν καλυφθεί δημοσιογραφικά επαρκώς, όπως οι Σομαλοί που ζουν με τον ιό HIV, η παιδική κακοποίηση και η επιλόχειος κατάθλιψη.

«Ένας λόγος για τον οποίο οι ιστορίες των γυναικών σπάνια αναδεικνύονται στα σομαλικά μέσα ενημέρωσης είναι ότι οι περισσότεροι δημοσιογράφοι είναι άνδρες. Η Bilan θα το αλλάξει αυτό» δήλωσε η Nasrin Mohamed Ibrahim.

«Οι γυναίκες θα μας μιλήσουν, γιατί είμαστε κι εμείς γυναίκες. Θα μας επιτρέψουν να μπούμε στα σπίτια τους, στις αίθουσες προσευχής τους και στους ιδιωτικούς τους χώρους» κατέληξε.

Με πληροφορίες από Guardian