icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Με την έρευνα για απάτη σε βάρος της Chiara Ferragni να βρίσκεται σε εξέλιξη, η ίδια και άλλοι αστέρες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα βρίσκονται πλέον κάτω από συνεχή έλεγχο

Εκτός από την πώληση του παραδοσιακού κέικ παντόρο, η εισαγγελία του Μιλάνου ερευνά τώρα και άλλες δύο υποθέσεις της Κιάρα Φεράνι. Η μία έχει να κάνει με την πώληση πασχαλινών αυγών για τη στήριξη φιλανθρωπικής εκστρατείας, και η άλλη με τη διάθεση, μέσω διαδικτύου, μιας κούκλας που έμοιαζε ακριβώς στη δημοφιλή Ιταλίδα influencer. Οι έρευνες, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, αφορούν ενδεχόμενη διάπραξη απάτης.

Ο ιταλικός Τύπος επισημαίνει ότι θα πρέπει να εξακριβωθεί αν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις της εταιρείας που έχει δημιουργήσει η Κιάρα Φεράνι, καθώς και το ακριβές ποσό των χρημάτων που δόθηκαν για τη στήριξη φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών.

H εταιρεία της Φεράνι υπογράμμισε ότι σεβάστηκε όλα όσα είχαν ανακοινωθεί μέσω Instagram, και ότι με τις πωλήσεις της κούκλας Trudi στηρίχθηκε η δράση συνδέσμου που καταπολεμά το bullying.

Το αμαρτωλό Pandoro

Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν, η Φεράνι έχει κατηγορηθεί ότι εξαπάτησε τους followers της, καθώς τα έσοδα από την πώληση των χριστουγεννιάτικων κέικ Pandoro x Chiara Ferragni δεν δόθηκαν ποτέ – όπως είχε ισχυριστεί στα social media – στο νοσοκομείο για παιδιά στο Τορίνο

Στην Ιταλίδα influencer και την Balocco, την εταιρεία με την οποία συνεργάστηκε για τα limited edition cakes, επιβλήθηκαν πρόστιμα για αθέμιτη εμπορική πρακτική.

Η Φεράνι, με βίντεο που ανήρτησε στο Instagram, ζήτησε συγγνώμη για το λάθος που, όπως ισχυρίστηκε, εντοπίζεται στη συνολική επικοινωνία αυτής της ενέργειας.

Ωστόσο, χρήστες των social media δεν σταμάτησαν τα επικριτικά σχόλια προς το πρόσωπό της, με αποτέλεσμα, η ίδια να δεσμευθεί να δωρίσει 1 εκατ. ευρώ από δικά της χρήματα στο νοσοκομείο παίδων Regina Margherita στο Τορίνο.

«Ήμουν πάντα πεπεισμένη ότι όσοι είναι πιο τυχεροί έχουν ηθική ευθύνη να κάνουν το καλό», δήλωσε η Φεράνι σε βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της στο Instagram. «Αυτό είναι που διδάσκω στα παιδιά μας. Όπως επίσης ότι μπορεί κανείς να κάνει λάθη και ότι, όταν συμβαίνει αυτό, πρέπει να το παραδεχτεί και, αν είναι δυνατόν, να τα διορθώσει. Αυτό είναι που θέλω να κάνω τώρα – να ζητήσω συγγνώμη και να κάνω μια συγκεκριμένη χειρονομία».

Νέοι κανόνες για τους Influencers στην Ιταλία

Οι ιταλικές αρχές ενέκριναν αυστηρούς νέους κανόνες, παρόμοιους με εκείνους που ισχύουν για τα ΜΜΕ, με στόχο τη βελτίωση της διαφάνειας στις αναρτήσεις των social media που δημοσιεύουν οι influencers με πάνω από ένα εκατομμύριο followers.

Οι διαφημίσεις πλέον θα πρέπει να έχουν σαφή σήμανση, έτσι ώστε να αντιλαμβάνεται όποιος βλέπει τις αναρτήσεις ότι αφορούν σε διαφημιστικό περιεχόμενο. Σε αντίθετη περίπτωση, οι influencers κινδυνεύουν με πρόστιμα που θα φτάνουν και τα 600.000 ευρώ.

Παρόμοια τακτική ακολουθεί από το 2023 και η Γαλλία, όπου θεσπίστηκε νόμος που ρυθμίζει το περιεχόμενο επί πληρωμή.

Οι κανονισμοί θα επεκταθούν στην πορεία και σε influencers με λιγότερους ακολούθους, δήλωσε ο Τζιάκομο Λασορέλα, επικεφαλής της AGCOM, της ιταλικής ρυθμιστικής αρχής επικοινωνίας.

«Η AGCOM επεξεργάζεται τους νέους κανόνες εδώ και πάνω από ένα χρόνο και δεν στόχευε συγκεκριμένα στη Φεράνι», δήλωσε ο Λασορέλα στη la Repubblica.

«Κινούμαστε εντός ενός ευρωπαϊκού πλαισίου. Ο ψηφιακός κόσμος τρέχει και οι κανόνες τον ακολουθούν. Αλλά αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για τη ρύθμιση αυτού του τομέα», ανέφερε στον Guardian.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι influencers θα πρέπει να σέβονται τον κώδικα δεοντολογίας που εφαρμόζεται σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, ο οποίος απαιτεί αμερόληπτη επικοινωνία, αποφυγή ψευδών ειδήσεων και αναρτήσεων με διακρίσεις ή ρατσισμό.


Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Guardian, Reuters