icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

«Θέλω ο Πούτιν και όλοι του οι φίλοι στην κυβέρνηση να γνωρίζουν ότι θα λογοδοτήσουν για ο,τι έχουν κάνει στη χώρα, στην οικογένεια και στον σύζυγό μου».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και οι συνεργάτες του δεν θα μείνουν ατιμώρητοι, υποστήριξε από το Μόναχο, η σύζυγος του αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι (που έχασε τη ζωή του σε φυλακή στον Αρκτικό Κύκλο όπου κρατείτο), Γιούλια Ναβάλναγια.

Μιλώντας από το Μόναχο, όπου βρίσκεται προσκεκλημένη στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια, η Ναβάλναγια ανέφερε πως δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τις πληροφορίες θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι, καθώς μεταδίδονται «μόνο από από κυβερνητικές πηγές της Ρωσίας».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να «θεωρηθεί προσωπικά υπεύθυνος» και να «τιμωρηθεί για τις κτηνωδίες που διαπράχθηκαν σε βάρος του Αλεξέι Ναβάλνι», τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας με εμφανή τη συγκίνησή της:

«Όλοι γνωρίζουν πως δεν μπορούμε να πιστέψουμε τον Πούτιν και την κυβέρνησή του, λένε πάντα ψέματα. Εάν αυτή είναι η αλήθεια, θα ήθελα ο Πούτιν, όλο το προσωπικό του, όλο το περιβάλλον του, όλη η κυβέρνησή του, οι φίλοι του, να γνωρίζουν ότι θα τιμωρηθούν γι΄ αυτό που έκαναν στη χώρα μας, στην οικογένειά μου και στον σύζυγό μου. Θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και αυτή η ημέρα θα έλθει σύντομα».

Παράλληλα, από το βήμα της Συνόδου του Μονάχου για την Ασφάλεια, η Γιούλια Ναβάλναγια πρόσθεσε, εξηγώντας γιατί δεν ταξίδεψε στη Ρωσία:

«Διερωτήθηκα εάν έπρεπε να μείνω εδώ μπροστά σας ή εάν έπρεπε να επιστρέψω κοντά στα παιδιά μου και αναρωτήθηκα τι θα έκανε ο Αλεξέι εάν βρισκόταν στη θέση μου και είμαι βέβαιη ότι θα παρέμενε εδώ, σε αυτό το βήμα».

Η Ναβάλναγια, η οποία έγινε δεκτή με παρατεταμένα χειροκροτήματα των συμμετεχόντων στη Σύνοδο που συγκεντρώνει κάθε χρόνο την ελίτ της παγκόσμιας διπλωματίας, προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να πολεμήσει το «τρομακτικό καθεστώς» στη Ρωσία και να ζητήσει από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να λογοδοτήσει.

«Θα ήθελα να απευθύνω μία έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα, σε όλους τους λαούς του κόσμου, προκειμένου να συγκεντρωθούν και να πολεμήσουν αυτό το κακό, ενάντια σε αυτό το φρικτό καθεστώς που μαστίζει σήμερα τη Ρωσία και προκειμένου αυτό το καθεστώς και ο Βλαντίμιρ Πούτιν να θεωρηθούν προσωπικά υπεύθυνοι για όλες τις κτηνωδίες που διέπραξαν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια», υπογράμμισε.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τη Γιούλια Ναβάλναγια και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, αν αληθεύουν οι πληροφορίες, υποστηρίζοντας πως η Ρωσία είναι «υπεύθυνη» για τον θάνατο του Ρώσου αντιφρονούντα.

Η μητέρα του Ναβάλνι, Λιουντμίλα Ναβάλναγια, δήλωσε πως δεν θέλει να «ακούσει συλλυπητήρια».

Πολιτική δολοφονία

Από την πλευρά του, ο στενός σύμμαχος του Αλεξέι Ναβάλνι, Ιβάν Ζντάνοφ, δήλωσε ότι ο Ρώσος ακτιβιστής «πολύ πιθανόν» να δολοφονήθηκε στην αποικία κρατουμένων όπου ήταν φυλακισμένος, κατηγορώντας ευθέως τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Είναι «πολύ πιθανόν» ο Ναβάλνι να δολοφονήθηκε, είπε ο Ζντάνοφ. «Δεν πρόκειται για έναν συνηθισμένο θάνατο, είναι μια σκόπιμη πολιτική δολοφονία», συνέχισε, λέγοντας ότι την οργάνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, χωρίς ωστόσο να παράσχει κάποια απόδειξη για τον ισχυρισμό αυτόν.

«Ό,τι κι αν συμβεί, το Ταμείο κατά της Διαφθοράς που είχε ιδρύσει ο Ναβάλνι θα συνεχίσει το έργο του», υποσχέθηκε ο Ζντάνοφ, μιλώντας σε ζωντανή μετάδοση σε ένα κανάλι στο YouTube.

Σημειώνεται πως το Ταμείο κατά της Διαφθοράς έχει τεθεί εκτός νόμου στη Ρωσία, αφού χαρακτηρίστηκε «εξτρεμιστική» οργάνωση.

Τέλος, η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, η Κίρα Γιάρμις, ανέφερε ότι ο δικηγόρος του αντιφρονούντα αναμένεται να φτάσει νωρίς το πρωί του Σαββάτου στη φυλακή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ