icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Η Γροιλανδία θερμαίνεται με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, ενώ δεν σταματά να ψηλώνει

Με ταχύτατους ρυθμούς υποχωρεί ο πάγος από το έδαφος στη Γροιλανδία, το μεγαλύτερο νησί του κόσμου, δίνοντας τη θέση του στη βλάστηση.

Εκτιμάται ότι τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, περισσότερα από 28.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα ή αλλιώς το 1,6% του στρώματος πάγου και των παγετώνων της Γροιλανδίας έχουν λιώσει.

Στη θέση του παγωμένου εδάφους, έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους βράχοι, υγρότοποι, και θάμνοι, όπως προκύπτει από μία μεγάλη ανάλυση ιστορικών δορυφορικών αρχείων.

Η Γροιλανδία αποτελεί μέρος της Αρκτικής και η έκτασή της είναι περίπου 2,1 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το μεγαλύτερο μέρος της καλύπτεται από πάγο και παγετώνες, ενώ φιλοξενεί σχεδόν 57.000 ανθρώπους. Από τη δεκαετία του 1970, η αραιοκατοικημένη αυτή περιοχή θερμαίνεται με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Μία ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Λιντς, παρακολούθησε τις περιβαλλοντικές αλλαγές σε ολόκληρη τη Γροιλανδία από τη δεκαετία του 1980 ως τη δεκαετία του 2010. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η απώλεια πάγου επικεντρώνεται τόσο γύρω από τις άκρες των σημερινών παγετώνων, όσο και στα βόρεια και νοτιοδυτικά της Γροιλανδίας.

Σχεδιάγραμμα με σύγκριση μεταξύ της κάλυψης γης στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στα τέλη της δεκαετίας του 2010, που αποκαλύπτει την επέκταση της φυτοκάλυψης, ιδίως στα νοτιοδυτικά και βορειοανατολικά.
Η κάλυψη του εδάφους της Γροιλανδίας από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στα τέλη της δεκαετίας του 2010 / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Jonathan Carrivick

Υψηλά επίπεδα απώλειας πάγου καταγράφονται επίσης και σε τοπικές περιοχές στα δυτικά, στα μέσα της βορειοδυτικής και στη νοτιοανατολική πλευρά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η υποχώρηση των πάγων προκαλείται από τον θερμότερο αέρα, ο οποίος με τη σειρά του προκαλεί περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας. Κάτι τέτοιο έχει αντίκτυπο και στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και στη σταθερότητα του τοπίου. Η επιστημονική έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

Και πρασινίζει και ψηλώνει

Την ίδια ώρα, η Γροιλανδία, η οποία συνεχίζει να λιώνει λόγω της κλιματικής κρίσης (το φύλλο πάγου της χάνει περίπου 262 γιγατόνους πάγου κάθε χρόνο), ψηλώνει.

Και αυτό γιατί η ροή των παγετώνων στα άκρα της Γροιλανδίας αναγκάζει τη στεριά να υψώνεται σαν στρώμα αποσυμπίεσης. Η υποχώρηση του πάγου αφαιρεί βάρος από τη Γροιλανδία, ανυψώνοντάς την, μια διαδικασία γνωστή ως παγετώδης ισοστατική ανάκαμψη.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Geophysical Research Letters», η απώλεια πάγου από τους παγετώνες συμβάλλει σημαντικά στην ανάδυση του βράχου της Γροιλανδίας. Σε ορισμένες περιοχές μάλιστα, η απώλεια παγετώνων είναι υπεύθυνη για σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής κατακόρυφης κίνησης της γης.

«Η μέγιστη ανύψωση της γης είναι εκεί όπου έχουμε τη μεγαλύτερη απώλεια μάζας και αυτό είναι πιο κοντά στους μεγαλύτερους παγετώνες στη Γροιλανδία», δήλωσε ο Ντάνγιαλ Μπεργκ διδακτορικός φοιτητής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Ο Μπεργκ και η ομάδα του μελέτησαν τα δεδομένα από 58 οθόνες GPS που είχαν εμφυτευθεί σε βράχους γύρω από τη Γροιλανδία για να μετρήσουν την κατακόρυφη κίνησή της από το 2007. Ακολούθως, προσδιόρισαν τι ποσοστό της κίνησης αυτής οφειλόταν στην τρέχουσα και πρόσφατη απώλεια πάγου και τι στη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η απώλεια πάγου από τους παγετώνες ήταν υπεύθυνη για την ανύψωση μεγάλων τμημάτων της Γροιλανδίας – 32% και 27,9% της συνολικής ανάκαμψης σε δύο λεκάνες απορροής στο βόρειο και ανατολικό τμήμα του μεγαλύτερου νησιού της Γης.

Ο μεγαλύτερος ρυθμός ανάκαμψης του θεμελιώδους βράχου παρατηρήθηκε κοντά στον παγετώνα Kangerlussuaq στη νοτιοανατολική Γροιλανδία, όπου το έδαφος ανεβαίνει περίπου 8 χιλιοστά ετησίως. Αυτός ο παγετώνας έχει υποχωρήσει 10 χιλιόμετρα από το 1900 και έχει αραιώσει κοντά στο τέρμα του κατά εκατοντάδες μέτρα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και livescience