icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Το 2022, τέσσερα εκατομμύρια λιγότεροι έφηβοι γράφτηκαν σε πανεπιστήμιο σε σχέση με το 2012

Αλλαγή δεδομένων τόσο στην Παιδεία, όσο και στην παγκόσμια αγορά εργασίας, φέρνει η στάση της γενιάς Ζ (Gen Z), απέναντι στην ανώτατη εκπαίδευση, καθώς προκύπτει πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1998 και 2015, «γυρίζουν την πλάτη» στα Πανεπιστήμια και τα Κολέγια.

Τέσσερα εκατομμύρια λιγότεροι έφηβοι εγγράφηκαν σε κολέγιο το 2022 σε σχέση με το 2012 και οι κύριες αιτίες για αυτή τη μείωση φαίνεται πως είναι αφενός το αυξανόμενο κόστος της φοίτησης στην ανώτατη εκπαίδευση και αφετέρου, η πανδημία του κορωνοϊού.

Ενδεικτική είναι η ιστορία του Rushil Srivastava, ο οποίος μετά από μόλις έξι μήνες φοίτησης στο Κολέγιο συνειδητοποίησε πως η πραγματικότητα απείχε από τις προσδοκίες του.

«Ως παιδί, πάντα φαντάζεσαι ότι το Κολέγιο θα είναι μια εμπειρία που θα σου αλλάξει τη ζωή και ότι στο πρώτο έτος σπουδών σου θα έχεις την ευκαιρία να ανακαλύψεις τον εαυτό σου», εξομολογήθηκε μιλώντας στο Βusinessinsider, ωστόσο τελικά τα πράγματα ήρθαν αλλιώς, αφού -στον απόηχο του Covid-19- αναγκάστηκε να παρακολουθήσει μαθήματα μέσω διαδικτύου, κάτι που είχε μεγάλο αντίκτυπο και στην κοινωνική ζωή του Πανεπιστημίου.

Έτσι, λίγους μόλις μήνες μετά την εγγραφή του, το φθινόπωρο του 2021, αποφάσισε να εγκαταλείψει το UC Berkeley, όπου είχε πάει για να σπουδάσει την επιστήμη των υπολογιστών και αμέσως αποφάσισε να δημιουργήσει μια startup, με σκοπό να βοηθήσει όσους βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας.

Δύο χρόνια μετά, κι ενώ οι περισσότεροι από τους συνομηλίκους του ξεκινούν το τελευταίο έτος του Κολεγίου, εκείνος έχει πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια σε χρηματοδότηση από επιχειρηματικό κεφάλαιο.

Ο Srivastava είναι ένας από τους ολοένα και περισσότερους εκπροσώπους της Gen Z που αποφάσισαν να παραλείψουν εντελώς το Πανεπιστήμιο, λόγω και του αυξανόμενου κόστους των διδάκτρων. Το 2022, τέσσερα εκατομμύρια λιγότεροι έφηβοι γράφτηκαν σε πανεπιστήμιο σε σχέση με το 2012.

Ο ρόλος των μισθών

Ταυτόχρονα, απογοητευτικά είναι και τα νούμερα σε ό,τι αφορά τους μισθούς που μπορούν να προσδοκούν να διεκδικήσουν μετά την αποφοίτησή τους από μια πανεπιστημιακή σχολή. Μια έκθεση του 2019 από το Κέντρο Ερευνών Pew διαπίστωσε ότι οι αποδοχές των νέων εργαζομένων με πανεπιστημιακή εκπαίδευση παρέμειναν ως επί το πλείστον αμετάβλητες τα τελευταία 50 χρόνια.

Τα πανεπιστήμια μοιάζουν να χάνουν την αίγλη τους

Τέσσερα χρόνια μετά την αποφοίτησή τους, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, το ένα τρίτο των φοιτητών κερδίζει λιγότερα από 40.000 δολάρια – λιγότερα δηλαδή από τον μέσο μισθό των 44.356 δολαρίων που κερδίζουν οι εργαζόμενοι με απολυτήριο μόνο γυμνασίου.

Το χάσμα αυτό κάνει εν πολλοίς τα πανεπιστήμια να χάσουν την αίγλη τους για τους εκπροσώπους της Gen Z, όπως καταδεικνύει έρευνα του 2022 από τη Morning Consult, σύμφωνα με την οποία μόλις το 41% των εκπροσώπων της γενιάς αυτής εμπιστεύεται τα κολέγια και τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, το χαμηλότερο ποσοστό από οποιαδήποτε γενιά.

Πλέον, οι νέοι που αποφασίζουν να φοιτήσουν στο κολέγιο, το κάνουν με έναν και μοναδικό σκοπό, να βρουν μια καλή δουλειά, κάτι που με τη σειρά του μεταμορφώνει τα ίδια τα κολέγια, καθώς τα περισσότερα εγκαταλείπουν πλέον μαζικά τις Τέχνες και τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες και προτείνουν πτυχία που οδηγούν σε καλύτερα αμειβόμενες σταδιοδρομίες, όπως Πληροφορική, Επιστήμη των Δεδομένων, Τεχνητή Νοημοσύνη και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Ο ρόλος του covid-19

Παράλληλα, και η πανδημία έπαιξε τον ρόλο της σε αυτή την μεταστροφή, καθώς οι μαθητές και οι φοιτητές αναγκάστηκαν να επανεξετάσουν τη ζωή και την καριέρα τους, αφιερώνοντας πλέον τον ελεύθερο χρόνο τους στο να βελτιστοποιήσουν τις προοπτικές σταδιοδρομίας τους.

Κάνουν εργαστήρια για να κατανοήσουν καλύτερα την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, εγγράφονται σε πρόσθετα διαδικτυακά μαθήματα και ενημερώνονται διαρκώς για τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας.

Πολλοί επιλέγουν πλέον την τηλεκπαίδευση ως τρόπο εξοικονόμησης χρημάτων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν την πανδημία, περίπου το ένα τρίτο της πανεπιστημιακής διδασκαλίας γινόταν διαδικτυακά, είτε μέσω προηχογραφημένων διαλέξεων, είτε μέσω βίντεο-διδασκαλιών, είτε μέσω ψηφιοποιημένου αναγνωστικού υλικού.

Σήμερα, ορισμένες σχολές έχουν στραφεί αποκλειστικά στη διαδικτυακή εκπαίδευση, ενώ άλλες εκμεταλλεύονται την τρέχουσα τάση, ξεκινώντας επιχειρηματικά προγράμματα που είναι εξ ολοκλήρου online.

Το 2011, 300.000 φοιτητές εγγράφηκαν σε μαζικά ανοικτά διαδικτυακά μαθήματα, τα οποία προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα μαθημάτων δωρεάν. Μέχρι το 2021, ο αριθμός αυτός είχε εκτοξευθεί στα 220 εκατομμύρια. Οι φοιτητές εξακολουθούν να θέλουν πτυχίο κολεγίου.

Απλώς θέλουν να το αποκτήσουν γρηγορότερα – και φθηνότερα.

Με πληροφορίες από: Businessinsider