Τα τρακτέρ πολιορκούν την Ευρώπη. Επίκεντρο των κινητοποιήσεων είναι οι Βρυξέλλες, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου το αγροτικό ζήτημα θα συζητηθεί, εκτός ατζέντας

Με μπλόκα σε μεγάλες οδικές αρτηρίες της Ευρώπης και άλλα κομβικά σημεία διακίνησης εμπορευμάτων απαντούν οι αγρότες στις διαβεβαιώσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για τη λήψη μέτρων σχετικά με τα αιτήματά τους.

Το αγροτικό κίνημα δυναμώνει κι έχει ήδη εξαπλωθεί σε Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα. Επίκεντρο των κινητοποιήσεων σήμερα Πέμπτη (01/02) είναι οι Βρυξέλλες.

Αγρότες εκτόξευσαν αυγά και πέτρες εναντίον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, άναψαν φωτιές κοντά στο κτίριο και έριξαν πυροτεχνήματα για να ασκήσουν πίεση στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών να κάνει περισσότερα για να τους βοηθήσει με τους φόρους και τα αυξανόμενα κόστη.

Διαδηλωτές προσπάθησαν να ρίξουν τους φράκτες που είχε υψώσει η αστυνομία μπροστά από το κοινοβούλιο -λίγα τετράγωνα από το χώρο διεξαγωγής της Συνόδου Κορυφής-, όμως οι αστυνομικοί τους απώθησαν με εκτοξευτήρες νερού. Οι αστυνομικοί έκαναν επίσης χρήση δακρυγόνων.

Τοπικός αξιωματούχος είπε ότι ένα άγαλμα στην παλτεία κοντά στο κοινοβούλιο, στην οποία συγκεντρώθηκαν οι αγρότες με τα τρακτέρ τους, υπέστη ζημιές.

Μείζονες οδικές αρτηρίες στις Βρυξέλλες, την καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν αποκλεισθεί από περίπου 1.300 τρακτέρ, σύμφωνα με εκτίμηση της αστυνομίας.

Αγρότες από την Ιταλία, την Ισπανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχουν επίσης στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Προσωπικό των δυνάμεων ασφαλείας με εξάρτυση για την αντιμετώπιση ταραχών φυλάει τα φράγματα που έχουν στηθεί γύρω από το χώρο όπου συναντώνται οι ηγέτες στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα πρώτα κονβόι τρακτέρ κατέφθασαν ήδη από το βράδυ της Τετάρτης (31/1) στις Βρυξέλλες με προορισμό την Ευρωπαϊκή Συνοικία, ενώ κάποια σημεία εξόδου και εισόδου της πόλης είναι ήδη κλειστά. Η πλειοψηφία κατευθύνθηκε κοντά στην πλατεία Σουμάν όπου βρίσκονται τα κτίρια της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και προς την πλατεία Λουξεμβούργου έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου θα πραγματοποιηθούν συμβολικές δράσεις και ομιλίες.

Βέλγοι, αλλά και αγρότες από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ρουμανία, Πολωνία) έχουν ξεσηκωθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες καταγγέλλοντας, μεταξύ άλλων, «την ασυνέπεια των ευρωπαϊκών πολιτικών», τη συσσώρευση περίπλοκων περιβαλλοντικών κανόνων, τον αθέμιτο ανταγωνισμό από το εξωτερικό και τα χαμηλά εισοδήματά τους.

Γενικός αποκλεισμός στις Βρυξέλλες

Στην μεγάλης κλίμακας διαδήλωση των Βρυξελλών έχουν δηλώσει συμμετοχή αγροτικά σωματεία από την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία για να ενώσουν τις φωνές τους με αυτές των Βέλγων αγροτών.

Ο «γενικός αποκλεισμός» των Βρυξελλών, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της FJA, αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Στην μεγάλης κλίμακας διαδήλωση των Βρυξελλών έχουν δηλώσει συμμετοχή αγροτικά σωματεία από την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία για να ενώσουν τις φωνές τους με αυτές των Βέλγων αγροτών / Πηγή: REUTERS/Yves Herman

Ωστόσο, οι πρόεδροι της FJA και της αγροτικής ομοσπονδίας Fugea προειδοποιούν ότι εάν οι αγρότες δεν κερδίσουν αυτά που ζητούν κατά τη διάρκεια της Πέμπτης, οι ενέργειές τους θα συνεχιστούν και την επόμενη μέρα στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Εν τω μεταξύ οι αστυνομικές αρχές της πρωτεύουσας των Βρυξελλών προειδοποιούν για σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία, τόσο στο κέντρο όσο και στα περίχωρα της πόλης, και συνιστούν στους κατοίκους να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με τα αυτοκίνητα και να προτιμούν το μετρό ως μέσο μαζικής μεταφοράς.

Πλησιάζουν στο Παρίσι τα τρακτέρ

Στη Γαλλία η κατάσταση είναι έκρυθμη. Οι αγρότες έχουν αποκλείσει με τα τρακτέρ τους οκτώ οδικούς άξονες γύρω από το Παρίσι, υπό το βλέμμα των δυνάμεων ασφαλείας που έχουν κινητοποιηθεί μαζικά.

Οι αγρότες έχουν αποκλείσει με τα τρακτέρ τους οκτώ οδικούς άξονες γύρω από το Παρίσι, υπό το βλέμμα των δυνάμεων ασφαλείας που έχουν κινητοποιηθεί μαζικά / Πηγή: REUTERS/Abdul Saboor

Μάλιστα η γαλλική κυβέρνηση έστειλε και τεθωρακισμένα οχήματα για να προστατεύσει μια αγορά τροφίμων στην πρωτεύουσα.

Οι Ισπανοί και οι Ιταλοί αγρότες ενώνουν κι εκείνοι τις δυνάμεις τους με το κίνημα των διαμαρτυριών, το οποίο έχει επίσης δυναμώσει τη Γερμανία και στοχεύει να ασκήσει πιέσεις στις κυβερνήσεις, προκειμένου να χαλαρώσουν τους περιβαλλοντικούς κανόνες και να προστατεύσουν τους αγρότες από τα αυξανόμενα κόστη και τις φθηνές εισαγωγές.

Ανυποχώρητοι οι αγρότες

Με όλα τα βλέμματα στραμμένα στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, που έχει προγραμματιστεί για σήμερα Πέμπτη (01/02), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να περιοριστούν οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία και να χαλαρώσουν ορισμένοι «πράσινοι» κανόνες.

Ωστόσο, αυτό είναι απίθανο να θεωρηθεί αρκετό για να κατευνάσει την οργή των αγροτών, οι οποίοι λένε πως θα συνεχίσουν τους αποκλεισμούς δρόμων και λιμανιών μέχρι τα αιτήματά τους ικανοποιηθούν.

«Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή προκύπτει από τη συσσώρευση κανόνων τους οποίους αρχικά αποδέχεσαι, μέχρι η κατάσταση να γίνει υπερβολική», δήλωσε ο Αρνόντ Ρουσό, επικεφαλής της πανίσχυρης συνδικαλιστικής ένωσης της Γαλλίας FNSEA.

Αν και στο μεγαλύτερο μέρος τους οι κινητοποιήσεις μέχρι στιγμής είναι ειρηνικές, παρότι οι Γάλλοι αγρότες έχουν ρίξει υγρή κοπριά σε δημοτικά κτίρια και έχουν πυρπολήσει λάστιχα αυτοκινήτων, η αστυνομία έχει προχωρήσει στη σύλληψη 18 ανθρώπων.

Τα τρακτέρ οργώνουν την Ευρώπη

12 Images

Οι συλληφθέντες οδηγούσαν τρακτέρ και επιχειρούσαν να αποκλείσουν την αγορά τροφίμων στο Ρουνζίς στο Παρίσι, ένα κομβικό σημείο για τους παραγωγούς στη Γαλλία.

Προς το παρόν, η αστυνομία έχει αφήσει τους αγρότες να στήνουν μπλόκα σε αυτοκινητόδρομους χωρίς να επεμβαίνει.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν έχει προειδοποιήσει πως, ενώ οι διαμαρτυρίες των αγροτών στους αυτοκινητοδρόμους θα γίνουν ανεκτές, η αστυνομία δεν θα επιτρέψει στους αγρότες να αποκλείσουν αεροδρόμια ή την αγορά του Ρουνζίς. Σύμφωνα με τον ίδιο, συνολικά υπάρχουν περίπου 100 μπλόκα.

Το τέλος του πολιτισμού

Το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV μετέδωσε πλάνα από περιοχή κοντά στον ποταμό Λίγηρα, όπου η αστυνομία σταματά τρακτέρ αποτρέποντάς τα να προσεγγίσουν το Παρίσι. Επιπλέον, έδειξε εικόνες με τρακτέρ να αποχωρούν από τους δρόμους και να πηγαίνουν μέσα από χωράφια, ώστε να παρακάμψουν τις αστυνομικές δυνάμεις.

Οι αγρότες καταγγέλλουν πως δεν αποζημιώνονται επαρκώς, τούς «πνίγουν» οι φόροι και οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί και βρίσκονται αντιμέτωποι με αθέμιτο ανταγωνισμό από το εξωτερικό.

Μπλόκα και στο Βέλγιο

Βέλγοι αγρότες εξοργισμένοι από τα αυξανόμενα κόστη και αντιδρώντας στις περιβαλλοντικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις εισαγωγές φτηνών τροφίμων μπλόκαραν το βελγικό λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων του Ζεεμπρίγκε.

«Εάν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι, το τέλος του αγροτικού τομέα θα σημάνει το τέλος του πολιτισμού», δήλωσε ο 28χρονος αγρότης από το Βέλγιο Αντελάν Ντέσμεστ, επιρρίπτοντας ευθύνες στους υπερβολικούς κανονισμούς και στη γραφειοκρατία.

Οι Βέλγοι αγρότες διέκοψαν επίσης την κυκλοφορία κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία στον αυτοκινητόδρομο E19, ενώ κομβόι από τρακτέρ κατευθύνθηκε προς το λιμάνι της Αμβέρσας, μετέδωσε το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTBF.

Ένας εκπρόσωπος Τύπου του λιμανιού της Αμβέρσας είπε πως, αγρότες έχουν επίσης ξεκινήσει να εμποδίζουν φορτηγά από το να αποπλέουν και να καταπλέουν στο λιμάνι της Αμβέρσας, το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης.

Κινητοποιήσεις αγροτών και στην Ελλάδα

Περίπου 300 τρακτέρ και φορτηγά μελισσοκόμων προγραμματίζουν μηχανοκίνητη πορεία από περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας με προορισμό το κέντρο της Θεσσαλονίκης / Πηγή: REUTERS/Giorgos Moutafis

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών κλιμακώνονται και στην Ελλάδα, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη και την πρεμιέρα της 30ης Διεθνούς Έκθεσης Agrotica.

Περίπου 300 τρακτέρ και φορτηγά μελισσοκόμων προγραμματίζουν μηχανοκίνητη πορεία από περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας με προορισμό το κέντρο της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα τον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Στην πορεία θα συμμετάσχουν αγρότες από Χαλκιδική, Σέρρες, Πέλλα, Πιερία, Κιλκίς και Ημαθία.

Τα τρακτέρ αναμένεται να παραταχθούν στο πεζοδρόμιο, στο Νότιο Τόξο της ΔΕΘ, όπου και θα παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της Agrotica, μέχρι και τις 4 Φεβρουαρίου.

Στους δρόμους οι αγρότες και στην Ιταλία

Στην Ιταλία, αγρότες απέκλεισαν την κυκλοφορία με εκατοντάδες τρακτέρ σε εισόδους και εξόδους αυτοκινητόδρομων κοντά στο Μιλάνο, στην Τοσκάνη και σε άλλες περιοχές τις τελευταίες ημέρες / Πηγή: REUTERS/Claudia Greco

Στην Ιταλία, αγρότες απέκλεισαν την κυκλοφορία με εκατοντάδες τρακτέρ σε εισόδους και εξόδους αυτοκινητόδρομων κοντά στο Μιλάνο, στην Τοσκάνη και σε άλλες περιοχές τις τελευταίες ημέρες.

Περίπου εβδομήντα Ιταλοί αγρότες με τα τρακτέρ τους, έστησαν μπλόκο στα διόδια έξω από την πόλη Μπρέσια, στη βόρεια περιφέρεια της Λομβαρδίας.

Διαμαρτύρονται κατά της ευρωπαϊκής πολιτικής στον αγροτικό τομέα, αλλά και της στάσης μεγάλων ιταλικών γεωργικών ενώσεων, διότι θεωρούν ότι δεν κινήθηκαν έγκαιρα προς υπεράσπιση των ζωτικών συμφερόντων τους.

Κύριες διεκδικήσεις των Ιταλών αγροτών, στην φάση αυτή, είναι η αύξηση των τιμών χονδρικής πώλησης των προϊόντων τους και η μείωση της γραφειοκρατίας.

Η αγροτική ένωση Coldiretti είπε πως περισσότερα από 1000 μέλη της θα ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχουν σε μια διαδήλωση που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη (01/02) έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κίνημα οργής στην Ισπανία

Τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα Ισπανών αγροτών ανακοίνωσαν ότι θα ενωθούν με το κίνημα οργής των Ευρωπαίων αγροτών, με μία σειρά κινητοποιήσεων στο σύνολο της χώρας.

Ο αγροτικός τομέας στην Ευρώπη και στην Ισπανία αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη ματαίωση και δυσφορία, λόγω κυρίως της ασφυκτικής γραφειοκρατίας που δημιουργείται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, εξήγησαν σε κοινή ανακοίνωση οι ενώσεις, Asaja, UPA και Coag.

Οι τρεις οργανώσεις λένε πως θέλουν μετριασμό και απλούστευση της κοινής αγροτικής πολιτικής, καθώς και ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης σε επίπεδο ΕΕ, Ισπανίας και ισπανικών περιφερειών.

Οι Ευρωπαίοι αγρότες μάχονται εναντίον μιας απορυθμισμένης αγοράς που εισάγει αγροτικά προϊόντα από τρίτες χώρες σε χαμηλή τιμή, που ρίχνουν τις τιμές των τροφίμων στην ΕΕ και στην Ισπανία, υπογραμμίζουν οι τρεις οργανώσεις που εκπροσωπούν πλειοψηφικά τους Ισπανούς αγρότες.

Η Ισπανία είναι μαζί με τη Γαλλία και την Πολωνία οι μεγαλύτερες γεωργικές δυνάμεις στην Ευρώπη. Η χώρα, που παράγει ένα μεγάλο μέρος των φρούτων και των λαχανικών που καταναλώνονται στην ΕΕ, είναι αντιμέτωπη ωστόσο εδώ και τρία χρόνια με μια ιστορική ξηρασία που έχει αποδυναμώσει μεγάλο αριθμό εκμεταλλεύσεων και έχει προκαλέσει πτώση της σοδειάς, ιδιαίτερα της ελαιοπαραγωγής και των δημητριακών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ