icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Μπορεί μια χώρα που δεν έχει σύνορα να εκδίδει διαβατήριο; Μπορεί! Και αυτό είναι το πιο σπάνιο διαβατήριο στον κόσμο

Μια χώρα με δικό της Σύνταγμα, νόμισμα, γραμματόσημα και πινακίδες αυτοκινήτων, εκδίδει το πιο σπάνιο διαβατήριο του κόσμου, παρόλο που δεν έχει…γη.

Το Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα της Μάλτας – γνωστό και ως Ιππότες της Μάλτας – δεν είναι απλώς ένα θρησκευτικό καθολικό τάγμα με ιστορία σχεδόν 1.000 ετών.

Ούτε είναι απλώς μια οργάνωση ανθρωπιστικής βοήθειας με προϋπολογισμό πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, με επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν καταυλισμούς προσφύγων και προγράμματα ανακούφισης από καταστροφές σε περίπου 120 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Είναι επίσης ένα κυρίαρχο έθνος, με καθεστώς παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη και δικό του Σύνταγμα, αλλά, ασυνήθιστα, χωρίς γη.

Εκδίδει πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων -χωρίς να έχει δρόμους για να τα οδηγήσει- και τα δικά του γραμματόσημα, νόμισμα και διαβατήρια.

Τι είναι οι Ιππότες της Μάλτας

Οι ιππότες ξεκίνησαν ως ιπποτικό τάγμα στην Ιερουσαλήμ γύρω στο 1099 και το αρχιπέλαγος της Μάλτας τούς χαρίστηκε το 1530 από τον βασιλιά της Ισπανίας.

Ο Ναπολέων Βοναπάρτης ανάγκασε τους Ιππότες να φύγουν από τη Μάλτα κατά τη γαλλική εισβολή του 1798, και σήμερα το Τάγμα έχει την έδρα του στη Ρώμη.

Ο Daniel de Petri Testaferrata, πρόεδρος του Τάγματος, λέει στο CNN ότι μόνο περίπου 100 από τους 13.500 ιππότες, κυρίες και ιερείς, που είναι πλέον διασκορπισμένοι σε όλο τον κόσμο, ζουν στο αρχιπέλαγος της Μάλτας.

Τα πρώτα διαβατήρια εκδόθηκαν από το Τάγμα της Μάλτας το 1300, όταν οι διπλωμάτες του ταξίδευαν σε άλλα κράτη, με έγγραφα που πιστοποιούσαν τον ρόλο τους ως πρεσβευτές.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η χρήση του διπλωματικού διαβατηρίου πήρε χαρακτηριστικά των διαβατηρίων που χρησιμοποιούνταν σε άλλες χώρες.

Σήμερα, κυκλοφορούν μόνο περίπου 500 διπλωματικά διαβατήρια – γεγονός που το καθιστά το σπανιότερο διαβατήριο στον κόσμο.

Ένα πολύ ιδιαίτερο έγγραφο

Το βυσσινί διαβατήριο του Τάγματος (ίσως μια αναφορά στο αίμα του Χριστού) προορίζεται για τα μέλη του Κυρίαρχου Συμβουλίου και τους ηγέτες των διπλωματικών αποστολών και τις οικογένειές τους.

Είναι διακοσμημένο με χρυσά γράμματα, που αναγράφουν το όνομα της οργάνωσης στα γαλλικά, Ordre Souverain Militaire de Malte, και ένα έμβλημα.

Το Τάγμα χορηγεί διαβατήρια στα μέλη της κυβέρνησής του για τη διάρκεια της θητείας τους, λέει ο de Petri Testaferrata.

Τα διαβατήρια των Μεγάλων Μαγίστρων ισχύουν για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς εκλέγονται για 10 χρόνια, μπορούν να υπηρετήσουν δύο θητείες και πρέπει να αποσυρθούν στα 85 τους χρόνια.

Άλλα διαβατήρια ισχύουν για τέσσερα χρόνια και χρησιμοποιούνται μόνο για διπλωματικές αποστολές.

Τα διαβατήρια έχουν 44 σελίδες με υδατογράφημα τον μαλτέζικο σταυρό χωρίς πολλές άλλες φανφάρες, χωρίς εικόνες ή αποσπάσματα.

Ο Eugenio Ajroldi di Robbiate, πρώην διευθυντής επικοινωνίας του Τάγματος, λέει στο CNN ότι μπορεί να είναι αστείο να βλέπεις την αντίδραση των τελωνειακών υπαλλήλων όταν βλέπουν το διαβατήριο.

«Πιθανότατα δεν έχουν ξαναδεί ποτέ ένα τέτοιο διαβατήριο. Μια φορά όταν έφτασα στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ, ένα πλήθος υπαλλήλων στον έλεγχο διαβατηρίων ήθελε να δει το σπάνιο διαβατήριό μου και να βγάλει μια selfie με αυτό», λέει ο Ajroldi di Robbiate.

Σύμφωνα με τον De Petri Testaferrata, τα δύο τρίτα των μελών του Σένγκεν αναγνωρίζουν το διπλωματικό διαβατήριο και το Τάγμα συνεργάζεται στενά με πολλές χώρες, χωρίς επίσημες διπλωματικές σχέσεις, όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Με πληροφορίες από CNN