icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Εκεί που οι ήχοι φαντασμάτων αντηχούν στους διαδρόμους και αναμειγνύονται με παιδικές φωνές.

Κατάφερε να τρομάξει ακόμα και τον «βασιλιά του τρόμου». Το Stanley Hotel είναι το πραγματικό ξενοδοχείο πίσω από το Overlook Hotel, που ενέπνευσε τον Stephen King να γράψει τη «Λάμψη», ένα από τα συναρπαστικότερα θρίλερ όλων των εποχών.

Ένα πραγματικό στολίδι τρόμου, το οποίο ανοίγει τις πόρτες του για να φιλοξενήσει μια έκθεση πολύ διαφορετική από τις συνηθισμένες. Μια έκθεση που υπόσχεται να σου προκαλέσει ανατριχίλα, αν και το ίδιο το επιβλητικό και σκοτεινό Stanley δεν χρειάζεται ενισχύσεις.

Φωτογραφία του ξενοδοχείου Stanley
Το 1974 ο Στίβεν Κινγκ έμεινε για ένα βράδυ στο ξενοδοχείο. Και ήταν αρκετό / Πηγή: Flickr

Πολλοί μπορεί να πήραν μια ιδέα από την κλασική πλέον ταινία τρόμου του Στάνλεϊ Κιούμπρικ που βγήκε στις αίθουσες το 1980. Η ταινία βασιζόταν στο ομώνυμο βιβλίο του ταλαντούχου Στίβεν Κινγκ (Stephen King), το οποίο είχε γραφτεί το 1977.

Σχεδόν 45 χρόνια μετά την πρεμιέρα του διαχρονικού θρίλερ, η νέα έκθεση ξυπνά μνήμες, αλλά κυρίως εφιάλτες στον ίδιο τον τόπο που γεννήθηκε.

Ποια είναι όμως η πραγματική ιστορία πίσω από το απόλυτο ξενοδοχείο του τρόμου;

Βραδινή φωτογραφία του ξενοδοχείου Stanley
Ο Στίβεν Κινγκ έμεινε για ένα βράδυ στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο / Πηγή: Flickr / John Reese

Ιστορίες για φαντάσματα, αλλά πραγματικές

Όλα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 1974, όταν ο συγγραφέας Στίβεν Κινγκ και η σύζυγός του βρέθηκαν στο απομονωμένο Stanley, λίγο πιο έξω από το Κολοράντο. Οι δυο τους έμειναν εκεί για ένα βράδυ και συγκεκριμένα στο δωμάτιο 217, το οποίο μάλιστα πρωταγωνιστεί σε μία από τις πολλές ιστορίες που στοίχειωσαν το ξενοδοχείο.

Το Stanley έκανε εγκαίνια το 1909 και ανήκε στον επιχειρηματία Freelan Oscar Stanley. Το 1911 μία έκρηξη που προκλήθηκε από άναμμα φανού τραυμάτισε την Ελίζαμπεθ Γουίλσον, μία οικονόμο που έμενε στο δωμάτιο 217. Από εκείνη τη στιγμή και μετά οι μεταφυσικές ιστορίες άρχισαν να οργιάζουν.

Μαρτυρίες για περίεργους ήχους και φωνές στην αίθουσα χορού / Πηγή: Flickr / John Reese

Αν και η Γουίλσον επέζησε από το συμβάν, λέγεται πως το πνεύμα της εξακολουθεί να περιφέρεται στο δωμάτιο, μετακινώντας αποσκευές και διπλώνοντας ρούχα.

Παράλληλα, περίεργοι ήχοι και φωνές ακούγονται από την αίθουσα χορού, με τον μύθο να λέει πως πρόκειται για το φάντασμα της συζύγου του Stanley, η οποία ήταν πιανίστρια. Άλλοι ισχυρίζονται πως έχουν δει άτομα να στέκονται μέσα στη νύχτα ακίνητα και να τους κοιτούν συνέχεια.

Υπήρξαν επίσης αρκετοί άλλοι μάρτυρες, οι οποίοι περιέγραφαν ανεξήγητους θορύβους και φιγούρες, ενώ παραπονέθηκαν για σπασμένα και κλεμμένα προσωπικά αντικείμενα.

Παρόλο που ο Κινγκ και η σύζυγός του ήταν οι μόνοι επισκέπτες, ίδιος ισχυρίστηκε πως είχε δει ένα νεαρό αγόρι πηγαίνοντας στο δωμάτιο του. Υποστήριξε, μάλιστα, πως εκείνο το βράδυ είδε στον ύπνο του κι έναν εφιάλτη, ο οποίος ήταν η αφορμή να σκεφτεί το σενάριο του βιβλίου του.

Το Stanley θεωρείται ένα από τα πιο στοιχειωμένα μέρη σε ολόκληρη την Αμερική, με τους ντόπιους να ισχυρίζονται πως έχει καταληφθεί από πνεύματα. Όλο αυτό το μεταφυσικό πέπλο μυστηρίου που καλύπτει μέχρι και σήμερα το συγκεκριμένο ξενοδοχείο, οδήγησε τον Κινγκ να εμπνευστεί την πλοκή του βιβλίου του.

Φωτογραφία πιάνου στο ξενοδοχείο Stanley
Πολλές καταγγελίες επισκεπτών για κλεμμένα ή σπασμένα προσωπικά αντικείμενα / Πηγή: Flickr / John Reese

Η μεταφορά στο σινεμά

Η Λάμψη του Κινγκ αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας, η οποία πηγαίνει τον χειμώνα στο βουνό για να μείνει σε ένα ξενοδοχείο. Σύντομα η οικογένεια θα βιώσει έναν εφιάλτη, καθώς εξαιτίας του χιονιά θα αποκλειστεί στο ξενοδοχείο. Εκεί θα ανακαλύψει πως ο χώρος είναι στοιχειωμένος.

Στην κινηματογραφική μεταφορά από τον Κιούμπρικ, ο Τζακ Νίκολσον, ένας οικογενειάρχης, αναλαμβάνει τη διαχείριση του ξενοδοχείου. Σταδιακά, τα φαντάσματα που στοιχειώνουν το ξενοδοχείο τον κάνουν να χάσει την επαφή με τον πραγματικό κόσμο, προσπαθώντας να σκοτώσει την οικογένειά του.