icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Ο αριθμός των οικισμών που κινδυνεύουν από πλημμύρες αυξήθηκε κατά 122% μεταξύ 1985 και 2015

Με την κλιματική κρίση να κλιμακώνεται, η διαπίστωση ότι οικοδομούνται περιοχές που είναι επιρρεπείς σε πλημμύρες, έρχεται να αυξήσει την ανησυχία για την ευαλωτότητα των ανθρώπων στις καταστροφές.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, μεταξύ 1985 και 2015, ο αριθμός των οικισμών – από μικρά χωριά έως μεγαλουπόλεις – με την υψηλότερη έκθεση σε κίνδυνο πλημμύρας αυξήθηκε κατά 122%, Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

«Σε μια εποχή που οι ανθρώπινοι οικισμοί θα έπρεπε να προσαρμόζονται στην κλιματική αλλαγή, πολλές χώρες στην πραγματικότητα αυξάνουν ραγδαία την έκθεσή τους στις πλημμύρες», δήλωσε ο Paolo Avner, ανώτερος οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Πρόκειται για μια ανησυχητική τάση, ιδίως καθώς η κλιματική αλλαγή εντείνει τις καταστροφές από πλημμύρες παγκοσμίως», δήλωσε στο CNN.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα παγκόσμια σύνολα δεδομένων για τους κινδύνους πλημμύρας και τα ετήσια δεδομένα για το αποτύπωμα των οικισμών που κάλυπταν τις τρεις δεκαετίες μεταξύ 1985 και 2015 για να κατανοήσουν τους πληθυσμούς που πλήττονται περισσότερο από τον κίνδυνο πλημμύρας.

Διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καθώς οι οικισμοί στον κόσμο αυξήθηκαν κατά 85%, η αστικοποίηση συνέβη πολύ πιο γρήγορα στις ζώνες υψηλού κινδύνου πλημμύρας από ό,τι στις περιοχές με χαμηλό κίνδυνο πλημμύρας.

Η Φλόριντα είναι μία από τις περιοχές που κινδυνεύουν αρκετά από πλημμύρες
Η Φλόριντα είναι μία από τις περιοχές που κινδυνεύουν αρκετά από πλημμύρες / Πηγή: EPA/GARY BOGDON

Σύμφωνα με την έκθεση, το 2015, πάνω από το 11% των δομημένων περιοχών παγκοσμίως αντιμετώπιζε υψηλό ή πολύ υψηλό κίνδυνο πλημμύρας, δηλαδή περιοχές που κινδύνευαν από πλημμύρες βάθους τουλάχιστον 50 εκατοστών κατά τη διάρκεια πλημμυρικών φαινομένων που συμβαίνουν μία φορά στα 100 χρόνια.

Ο κίνδυνος πλημμυρών έχει αυξηθεί γενικότερα, διαπιστώνει η μελέτη, αλλά εκπέμπει SOS για τις παράκτιες περιοχές, όπου ο κίνδυνος αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι κίνδυνοι πλημμύρας είναι σημαντικοί σε όλες τις περιοχές του κόσμου και σε όλες τις εισοδηματικές ομάδες, αλλά ορισμένοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους από άλλους.

Σύμφωνα με την μελέτη ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στην Ανατολική Ασία και την περιοχή του Ειρηνικού και χαμηλότερη στη Βόρεια Αμερική και την υποσαχάρια Αφρική.

Οι χώρες με ανώτερο μεσαίο εισόδημα είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό νέων οικισμών στις ζώνες με τον υψηλότερο κίνδυνο πλημμύρας.

Τα αποτελέσματα αυτά προήλθαν κυρίως από την Κίνα, η οποία γνώρισε πολύ ταχεία αστικοποίηση και φιλοξενεί σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των νέων οικισμών που χτίστηκαν σε περιοχές υψηλού κινδύνου πλημμύρας μεταξύ 1985 και 2015.

Ενώ στις χώρες με υψηλότερο εισόδημα παρατηρήθηκε ως επί το πλείστον σχετικά αργή ανάπτυξη σε ζώνες με υψηλό κίνδυνο πλημμύρας κατά την περίοδο των 30 ετών, πολλές – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Ολλανδίας – είχαν ήδη πολλούς οικισμούς σε περιοχές με υψηλό κίνδυνο πλημμύρας πριν από το 1985 και χρειάστηκε να δαπανήσουν μεγάλα ποσά για την προστασία τους, σύμφωνα με την έκθεση.

Γιατί οικοδομούνται περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρες

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η οικοδόμηση σε εκτάσεις που είναι ευάλωτες σε πλημμύρες αυξάνεται ραγδαία, αλλά οι ελλείψεις είναι ένας σημαντικός παράγοντας.

Η γη που είναι ασφαλέστερη από τις πλημμύρες έχει ήδη οικοδομηθεί σε μεγάλο βαθμό, πράγμα που σημαίνει ότι η νέα οικοδομική ανάπτυξη γίνεται δυσανάλογα σε πλημμυρικές ζώνες και άλλες περιοχές που προηγουμένως θα είχαν αποφευχθεί.

Στο Βιετνάμ, για παράδειγμα, όπου περίπου το ένα τρίτο της παράκτιας γης είναι δομημένο, οι νέες οικοδομές γίνονται αναγκαστικά σε επικίνδυνες εκτάσεις, σύμφωνα με την έκθεση.

Περιοχές στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ, Ανόι, πλημμυρίζουν συχνά
Περιοχές στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ, Ανόι, πλημμυρίζουν συχνά / Πηγή: EPA/STR

Μερικές φορές οι οικονομικές ευκαιρίες υπερτερούν του κινδύνου καταστροφής, όπως για παράδειγμα για μεγάλες πόλεις-λιμάνια, παραθαλάσσιες κοινότητες ή τουριστικές περιοχές.

Άλλοι λόγοι περιλαμβάνουν την έλλειψη δεδομένων για τις πλημμύρες, τον κακό πολεοδομικό σχεδιασμό ή την ανεπαρκή νομοθεσία.

Η νοτιοδυτική Φλόριντα, η οποία κινδυνεύει από ολοένα και σοβαρότερους τυφώνες, είδε έκρηξη στον πληθυσμό της λόγω του ηλιόλουστου καιρού και των σχετικά χαμηλών τιμών.

Εκεί η ανάπτυξη ήρθε καθώς η πολιτεία χαλάρωσε τους κανονισμούς σχετικά με την οικοδόμηση σε περιοχές υψηλού κινδύνου και χαμηλού υψομέτρου.

Η έκθεση συνέστησε μια σειρά δράσεων για τους υπεύθυνους φορείς, συμπεριλαμβανομένων επενδύσεων στην ετοιμότητα για καταστροφές, συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και σχεδίων εκκένωσης σε περιοχές όπου ο κίνδυνος πλημμύρας είναι ήδη υψηλός, καθώς και την αναθεώρηση των σχεδίων χρήσης γης και των οικοδομικών κανονισμών σε περιοχές όπου ο κίνδυνος αυξάνεται.

Ο Robert Nicholls, καθηγητής προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή στο Πανεπιστήμιο της East Anglia, παρότι δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι η μεθοδολογία της ήταν αξιόπιστη και τα ευρήματά της ήταν επικαιροποιημένα, αλλά όχι αναπάντεχα.

Ο κίνδυνος πλημμύρας αυξάνεται όσο αυξάνεται και η ευαλωτότητα. Και η έκθεση δείχνει ότι αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος έκθεσης σε αυτό το φαινόμενο, είπε στο CNN.

Πράγμα ανησυχητικό, καθώς ο κίνδυνος αυξάνεται και χωρίς την κλιματική αλλαγή, η οποία θα επιδεινώσει περαιτέρω τον κίνδυνο στο μέλλον.

Με πληροφορίες από CNN