icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Τα οφέλη του νέου συστήματος πληρωμών που κάνει θραύση και «κερδίζει» τους νέους

Ραγδαία αύξηση των πληρωμών με το νέο σύστημα IRIS παρατηρείται στην Ελλάδα, καθώς όλο και περισσότεροι νέοι γυρνούν την πλάτη στις παραδοσιακές κάρτες και το e-banking.

Και ενώ τα μηχανήματα πληρωμών POS έχουν μπει για τα καλά στις ζωές μας, 1,5 εκατομμύριο πολίτες, ηλικίας 18-34 ετών, δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα τάση που ονομάζεται IRIS, από τη στιγμή που δίνει τη δυνατότητα σε καταναλωτές και ελεύθερους επαγγελματίες να πραγματοποιούν συναλλαγές έως 500 ευρώ, χωρίς κρυφές ή φανερές χρεώσεις.

Η αύξηση, μάλιστα, των συναλλαγών με IRIS το 2023, φλέρταρε με το 300%, σε σχέση με το 2022.

Οι καταναλωτές, αφού ενεργοποιήσουν την υπηρεσία IRIS στο mobile banking, μπορούν να πραγματοποιήσουν τις πληρωμές τους μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, πληκτρολογώντας τον ΑΦΜ ή το κινητό τηλέφωνο του επαγγελματία, στοιχεία τα οποία μπορούν να παρέχονται υπό μορφή QR Code προς σάρωση, για λόγους διευκόλυνσης.

Η αναγραφή του QR Code για πληρωμές IRIS θα αποτυπώνεται στην απόδειξη που εκδίδεται, ώστε αυτή να προηγείται της πληρωμής.

Τα στοιχεία για την εξελικτική πορεία των συναλλαγών το 2023, πριν ακόμα καταστεί υποχρεωτική η χρήση του IRIS για τους ελεύθερους επαγγελματίες από την 1η Ιανουαρίου, είναι εντυπωσιακά.

Σύμφωνα με το σύστημα ΔΙΑΣ, οι χρήστες του IRIS, μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους, ανέρχονταν σε 2,2 εκατομμύρια (οι 102 χιλιάδες νέες εγγραφές τον Δεκέμβριο έσπασαν κάθε ρεκόρ), αριθμός υπερ-τετραπλάσιος από το 2020, ενώ το 70% των χρηστών (περίπου 1,5 εκατομμύριο) ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-34 ετών.

Οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το 2023 ανήλθαν σε 20,4 εκατομμύρια, αριθμός 26 φορές υψηλότερος σε σχέση με το 2020.

Από την πλευρά της αγοράς, οι επαγγελματίες αυξήθηκαν κατά 292%, τον τελευταίο χρόνο, και ανέρχονται πλέον σε 155.000, με τους 30.000 από αυτούς να εγγράφονται λίγο πριν «φύγει» το 2023.

Όσον αφορά στους εγγεγραμμένους εμπόρους/e-shops, ο αριθμός ανέρχεται στους 3.500.

Τα οφέλη για όσους πληρώνουν με IRIS

Μέσω της διατραπεζικής υπηρεσίας IRIS, καταναλωτές και επαγγελματίες μπορούν να πραγματοποιούν γρήγορα μεταφορές χρημάτων, με τη χρήση του αριθμού κινητού ή μιας επαφής αποθηκευμένης στον τηλεφωνικό κατάλογο.

Το όριο συναλλαγών χωρίς χρέωση ανέρχεται σήμερα στα 500 ευρώ ημερησίως, ενώ η μόνη απαραίτητη προϋπόθεση είναι και οι δύο πλευρές να έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία IRIS από το mobile banking της τράπεζάς τους.

Τα οφέλη από τη χρήση του συστήματος αυτού είναι ότι:

  • Δεν χρειάζεται να γνωρίζει ο καταθέτης τον αριθμό λογαριασμού. Μόνο το κινητό τηλέφωνο ή τον ΑΦΜ του δικαιούχου.
  • Η διαδικασία ολοκληρώνεται εντός λίγων δευτερολέπτων και ο δικαιούχος της πληρωμής ενημερώνεται άμεσα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
  • Δεν έχει προμήθεια από την τράπεζα για τη μεταφορά.
  • Η μεταφορά είναι ασφαλής σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σχήμα SEPA Instant Credit Transfer.

Οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων

Βάσει του νέου φορολογικού νόμου, ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι θα πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν, αλλά και να αποδέχονται στιγμιαίες πληρωμές χωρίς κάρτα, με απευθείας μεταφορά χρημάτων στον λογαριασμό του δικαιούχου μέσω κινητού (smartphone), του tablet ή του υπολογιστή του πελάτη/καταναλωτή.

γυναίκα αγοράζει λαχανικά

Για να συμβεί αυτό, ο επαγγελματίας θα πρέπει, είτε μέσω e-banking, είτε από την εφαρμογή της τράπεζας στο κινητό του, να δηλώσει τον επαγγελματικό λογαριασμό του, ώστε να μπαίνουν σε αυτόν τα χρήματα που εισπράττει.

Αντίστοιχα και ο καταναλωτής πρέπει, με τον ίδιο τρόπο, να έχει δηλώσει, πριν χρησιμοποιήσει την υπηρεσία, από ποιον λογαριασμό του θα δεσμεύονται τα χρήματα που θέλει να μεταφέρει ή να πληρώσει.

Στα φυσικά καταστήματα ή γραφεία, ο καταναλωτής μπαίνει στην τραπεζική εφαρμογή από το smartphone και καταχωρεί ΑΦΜ, κινητό ή email του επαγγελματία ή της επιχείρησης την οποία πρέπει να πληρώσει. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα ο πελάτης να σκανάρει απλά έναν κωδικό QR εφόσον γίνει διαθέσιμος από την επιχείρηση.