Μερικοί είναι μάλιστα πεπεισμένοι πως τον όρισε ο Θεός για να εμποδίσει την Αμερική να βυθιστεί στην αιώνια κόλαση.

Σύγχρονο Μεσσία θεωρούν τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, οι ευαγγελικοί χριστιανοί* της χώρας, οι οποίοι αποτελούν ένα από τα πιο κρίσιμα εκλογικά σώματα για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Ο Τραμπ, ο οποίος έχει δηλώσει πως είναι «πολύ υπερήφανος που είμαι χριστιανός», έχει υπάρξει ιδιοκτήτης καζίνο, έχει παντρευτεί τρεις φορές και έχει καταδικασθεί στα αστικά δικαστήρια για σεξουαλική επίθεση. Ωστόσο, εδώ και χρόνια παραμένει ένα απροσδόκητο πρότυπο για τους ευαγγελικούς χριστιανούς.

Πολλοί απ’ αυτούς τους θρησκευόμενους πολίτες βλέπουν στον πρώην πρόεδρο, ο οποίος τούς προσέφερε μια μεγάλη νίκη στη μάχη τους εναντίον των αμβλώσεων, ως την καλύτερη επιλογή για τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Μερικοί είναι μάλιστα πεπεισμένοι πως τον όρισε ο Θεός για να εμποδίσει την Αμερική να βυθιστεί στην αιώνια κόλαση.

Την Πέμπτη (22/2), απευθυνόμενος σε ένα φόρουμ χριστιανικών ραδιοσταθμών στο Νάσβιλ, ο υποψήφιος για το χρίσμα των ρεπουμπλικάνων, βάλθηκε να κολακέψει την κοινότητα των ευαγγελιστών, η οποία αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τέταρτο του αμερικανικού εκλογικού σώματος.

«Έρχομαι ενώπιόν σας σαν φίλος, σύμμαχος και χριστιανός για να ζητήσω τη βοήθειά σας, την υποστήριξή σας και τις προσευχές σας γι’ αυτή τη χώρα» δήλωσε στη διάρκεια του φόρουμ National Religious Broadcasters. Μάλιστα, σύγκρινε το διακύβευμα των φετινών εκλογών με την Ημέρα της απόβασης των συμμάχων στη Νορμανδία και με τη μάχη των Αρδεννών ενώ πρόσθεσε πως χρειάζεται η επέμβαση του Θεού για να σωθεί η χώρα.

«Στη διάρκεια της πρώτης θητείας μου, έδωσα μάχη για τους χριστιανούς περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο πρόεδρο προηγουμένως» και «θα πολεμήσω ακόμα περισσότερο για τους χριστιανούς» υποσχέθηκε εφόσον επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

«Σήμερα βρισκόμαστε σε άλλον έναν αγώνα για την επιβίωση του έθνους μας» δήλωσε ακόμα ο Τραμπ. «Αυτή τη φορά η μεγαλύτερη απειλή δεν έρχεται απ’ έξω από τη χώρα μας, πραγματικά το πιστεύω. Έρχεται από μέσα».

Ο Τραμπ επιχείρησε να συμπήξει κοινό μέτωπο με το κοινό του, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να καταδιώξει τους χριστιανούς και τις οργανώσεις τους, παρά το γεγονός ότι δεν επικαλέσθηκε κανένα στοιχείο για να υποστηρίξει ένα τέτοιο ισχυρισμό.

«Οι χριστιανοί δεν έχουν την πολυτέλεια να μείνουν στο περιθώριο αυτής της μάχης» δήλωσε ο πρώην πρόεδρος. «Η ριζοσπαστική Αριστερά έρχεται εναντίον όλων μας επειδή ξέρουν πως δεν είμαστε πιστοί σ’ αυτούς. Η πίστη μας είναι στη χώρα μας και η πίστη μας είναι στο δημιουργό μας».

«Η Αριστερά προσπαθεί να ντροπιάσει τους χριστιανούς, προσπαθεί να μας ντροπιάσει. Εμάς» πρόσθεσε κάνοντας μία παύση. «Είμαι υπερήφανος που είμαι χριστιανός».

Βάρβαροι

Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ, με τους τρεις γάμους του και τη σχέση του με μία πορνοστάρ, την οποία προσπάθησε να κρύψει, διεξήγε την πρώτη εκστρατεία του το 2015 για το Λευκό Οίκο, δεν φαινόταν να έχει πολλά να προσφέρει στη θρησκευτική δεξιά της χώρας.

Όμως ο πρώην σταρ των τηλεοπτικών ριάλιτι εξασφάλισε την υποστήριξή τους, κυρίως διορίζοντας στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δικαστές που τάσσονται κατά των αμβλώσεων. Και επιλέγοντας για αντιπρόεδρο τον Μάικ Πενς, έναν υπερσυντηρητικό πρώην ραδιοφωνικό παραγωγό, ο οποίος δηλώνει πιστός χριστιανός.

Όταν οι Αμερικανοί πήγαν στις κάλπες το Νοέμβριο 2016, 77% των λευκών ευαγγελικών ψήφισαν τον Ντόναλντ Τραμπ και όχι την Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με το ινστιτούτο Pew Research. Η υποστήριξη αυτή αυξήθηκε στο 84% στις εκλογές του 2020.

Όμως μετά το τέλος της συνταγματικής εγγύησης του δικαιώματος στην άμβλωση, που αποφασίσθηκε το 2022 από ένα Ανώτατο Δικαστήριο, στο οποίο ο Τραμπ είχε διορίσει τρεις συντηρητικούς δικαστές, τι μπορεί να ελπίζει ακόμα το συγκεκριμένο εκλογικό σώμα από έναν άνθρωπο ο οποίος δεν είναι γνωστός επειδή περνάει τα κυριακάτικα πρωινά του στην εκκλησία;

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Τιμ Αλμπέρτα, η ευαγγελική δεξιά φοβάται ότι βρίσκεται σε κατάσταση θανάσιμου κινδύνου σε μία χώρα όπου οι θέσεις της υποχωρούν.

«Αν πιστεύεις ότι οι βάρβαροι βρίσκονται προ των πυλών, τότε λες: ‘Ίσως να χρειαζόμαστε έναν βάρβαρο για να μας προστατέψει» συνοψίζει.

Χριστιανικός εθνικισμός

Γι’ αυτή την κοινότητα η οποία αποτελεί το 14,5% του πληθυσμού, και το 28% του εκλογικού σώματος, το γεγονός ότι ο μεγιστάνας των ακινήτων δεν είναι θρησκευόμενος δεν έχει σημασία. Αισθάνονται ότι είναι με το μέρος τους.

«Οι άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι τους καταλαβαίνει. Ακόμα κι αν ορισμένες πλευρές της ζωής του δεν ανταποκρίνονται στον δικό τους τρόπο ζωής ή στην ηθική τους» δήλωσε στην USA Today ο Τρόι Μίλερ, επικεφαλής του φόρουμ National Religious Boradcasters.

Για έναν εξωτερικό παρατηρητή, μπορεί να φανεί εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο μη θρησκευόμενος Ντόναλντ Τραμπ είναι μακράν αυτός που προτιμούν οι θρησκευόμενοι χριστιανοί. Ο Τζο Μπάιντεν από την άλλη, είναι ένας ένθερμος καθολικός που όμως υποστηρίζεται μόνο από το 14% των λευκών ευαγγελικών, σύμφωνα με το Pew Research.

Ακόμα και Ρεπουμπλικανοί που ανήκουν στους ευαγγελικούς, χάνουν στις μονομαχίες τους με τον δισεκατομμυριούχο Τραμπ. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντεσάντις, και ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας,Τιμ Σκοτ, απέτυχαν αμφότεροι στη διαδικασία των προκριματικών του κόμματος και τάσσονται πλέον πίσω από τον πρώην πρόεδρο.

Για τον Τιμ Αλμπέρτα, αυτή η υποστήριξη έχει τις ρίζες της σ’ έναν χριστιανικό εθνικισμό, ο οποίος έχει ταυτίσει τη βιβλική έννοια του παραδείσου με την ίδια την ιδέα της Αμερικής.

«Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι σ’ αυτή τη χώρα που πιστεύουν αληθινά, βαθιά μέσα τους, ότι η Αμερική διατηρεί μία ειδική σχέση με τον Θεό» δήλωσε ο Αλμπέρτα. «Κατά συνέπεια, το να μάχεται κανείς για την Αμερική, σημαίνει να μάχεται για τον Θεό».

«Και αυτός ο τύπος, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν συμμερίζεται καμιά από τις αξίες τους, είναι έτοιμος να πάει στον πόλεμο για αυτούς» συνοψίζει ο δημοσιογράφος.

*Ο Ευαγγελικός Χριστιανισμός είναι ένα παγκόσμιο διακονηματικό κίνημα μέσα στον προτεσταντικό χριστιανισμό που διατηρεί την πεποίθηση ότι η ουσία του Ευαγγελίου αποτελείται από το δόγμα της σωτηρίας με χάρη μέσω της πίστης στην εξιλέωση του Ιησού Χριστού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ