icon zoom-in

Μεγέθυνση κειμένου

Α Α Α

Η UNRWA αποτελεί τον μεγαλύτερο φορέα ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Περισσότερες από δέκα χώρες ανέστειλαν τη χρηματοδότηση του οργανισμού του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), η οποία θεωρείται σανίδα σωτηρίας των κατοίκων της πολύπαθης Λωρίδας της Γάζας.

Η απόφαση των κρατών να διακόψουν προσωρινά τη χρηματοδότηση, ήρθε έπειτα από κατηγορίες του Ισραήλ για εμπλοκή προσωπικού του οργανισμού στην πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Σε ανακοίνωσή του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έκανε λόγο για εξαιρετικά σοβαρές καταγγελίες, ενώ ανέφερε πως το Γραφείο Υπηρεσιών Εσωτερικής Εποπτείας του ΟΗΕ (OIOS), έχει ήδη ενεργοποιηθεί και ερευνά την υπόθεση.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, στην υπόθεση εμπλέκονται 12 άτομα, από τα οποία τα εννέα έχουν αναγνωριστεί και απομακρυνθεί.

Ο Γκουτέρες ξεκαθάρισε πως «οι αποτρόπαιες φερόμενες πράξεις αυτών των μελών του προσωπικού πρέπει να έχουν συνέπειες. Αλλά οι δεκάδες χιλιάδες άνδρες και γυναίκες που εργάζονται για την UNRWA, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται σε ορισμένες από τις πιο επικίνδυνες καταστάσεις για τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, δεν πρέπει να τιμωρηθούν. Οι τρομερές ανάγκες των απελπισμένων πληθυσμών που εξυπηρετούν πρέπει να ικανοποιηθούν».

Την ίδια στιγμή, σε ανακοίνωσή της, η UNRWA δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να συνεχίσει τις επιχειρήσεις της στη Λωρίδα της Γάζας και στην περιοχή εν γένει, μετά το τέλος Φεβρουαρίου αν δεν επαναληφθεί η χρηματοδότησή της.

Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση του εκπροσώπου του οργανισμού, , ο οποίος ανέφερε πως «αν δεν επαναληφθεί η χρηματοδότηση, η UNRWA δεν θα μπορεί να συνεχίσει τις υπηρεσίες και τις επιχειρήσεις της στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας, μετά το τέλος Φεβρουαρίου».

Η παύση των δραστηριοτήτων του οργανισμού, θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των Παλαιστίνιων, καθώς η UNRWA αποτελεί τον μεγαλύτερο ανθρωπιστικό φορέα στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, 3.000 από τους 13.000 υπαλλήλους του στη Γάζα, συνεχίζουν να εργάζονται παρά τον πόλεμο. Ωστόσο, ύστερα από την αναστολή της χρηματοδότησης, η παρουσία και η δράση τους βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο γενικός επίτροπος του οργανισμού, Φιλίπε Λαζαρίνι, σε ανάρτησή του στο X, «είμαι σοκαρισμένος που τέτοιες αποφάσεις λαμβάνονται με βάση τη φερόμενη συμπεριφορά μερικών ατόμων και καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, οι ανάγκες βαθαίνουν και η πείνα απειλείται».

Το Ισραήλ από τη δική του πλευρά, ανακοίνωσε ότι ελπίζει να «τερματιστούν» όλες οι δραστηριότητες της UNRWA, ενώ πρόσθεσε πως δεν επιθυμεί η υπηρεσία να διαδραματίσει κάποιον ρόλο στη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου.

Για την Παλαιστινιακή Αρχή, η UNRWA έχει ανάγκη «τη μέγιστη στήριξη» και όχι «να της κόψουμε τη στήριξη και τη βοήθεια».

Ποιες χώρες έχουν αναστείλει τη χρηματοδότηση

ΗΠΑ

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν εξαιρετικά για τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες 12 εργαζόμενοι στην UNRWA ενδέχεται να εμπλέκονται στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου», επεσήμανε ο Μάθιου Μίλερ εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Υπενθυμίζοντας «τον ζωτικής σημασίας ρόλο» της UNRWA στην παροχή βοήθειας στους Παλαιστίνιους, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέμεινε ότι είναι σημαντικό η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ «να απαντήσει στις κατηγορίες αυτές και να λάβει όλα τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα».

Ιαπωνία

Η Ιαπωνία δηλώνει «εξαιρετικά ανήσυχη» και αποφάσισε να «αναστείλει κάθε επιπλέον χρηματοδότηση της UNRWA προς το παρόν», το διάστημα που η υπηρεσία «διενεργεί έρευνα» και «εξετάζει μέτρα για να απαντήσει στις κατηγορίες», επεσήμανε την Κυριακή (28/1), το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών. Το Τόκιο διευκρίνισε ότι «θα συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες για τη βελτίωση της κατάστασης, παρέχοντας στήριξη σε άλλες διεθνείς οργανώσεις».

Καναδάς

Ο Καναδός υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Άχμεντ Χούσεν, ανακοίνωσε την Παρασκευή (26/1) ότι η χώρα του «αναστέλλει προσωρινά κάθε επιπλέον χρηματοδότηση της UNRWA για όσο διάστημα εκείνη διεξάγει έρευνα σε βάθος για τις κατηγορίες αυτές».

«Ο Καναδάς λαμβάνει εξαιρετικά σοβαρά υπόψη του τις κατηγορίες αυτές και συνεργάζεται στενά με την UNRWA και άλλους δωρητές για το θέμα αυτό», πρόσθεσε, τονίζοντας ωστόσο ότι η Οτάβα «ανησυχεί βαθιά για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα».

Αυστραλία

Η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών, Πένι Ουόνγκ, δήλωσε το Σάββατο (27/1) «βαθιά ανήσυχη» για τις κατηγορίες.

«Χαιρετίζουμε την άμεση αντίδραση της UNRWA (…) καθώς και την ανακοίνωση έρευνας για τις κατηγορίες εις βάρος της οργάνωσης» επεσήμανε, τονίζοντας τον αντίκτυπο του «ζωτικής σημασίας έργου» της υπηρεσίας στους κατοίκους της Γάζας και «στους περισσότερους από 1,4 εκατ. Παλαιστίνιους που διαμένουν αυτή τη στιγμή στις εγκαταστάσεις της».

Ιταλία

«Η ιταλική κυβέρνηση ανέστειλε τη χρηματοδότησή της UNRWA μετά τη φρικτή επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου», ανακοίνωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι.

«Ο αντισημιτισμός και η Χαμάς είναι τα νέα SS, η νέα Γκεστάπο, διότι η δίωξη των Εβραίων πραγματοποιήθηκε με επιστημονικό τρόπο», σχολίασε ο Ταγιάνι το Σάββατο ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Βρετανία

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι συγκλονισμένο από τους ισχυρισμούς ότι μέλη του προσωπικού της UNRWA συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ, μία αποτρόπαιη τρομοκρατική ενέργεια, την οποία η κυβέρνηση επανειλημμένως έχει καταδικάσει», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το βρετανικό υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «αναστέλλει προσωρινά κάθε μελλοντική χρηματοδότηση της UNRWA μέχρι να εξετάσουμε αυτές τις ανησυχητικές κατηγορίες».

Φινλανδία

Κρίνοντας «σοβαρές» τις καταγγελίες εναντίον εργαζομένων της UNRWA, το φινλανδικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε το Σάββατο (27/1) «ανεξάρτητη και σε βάθος έρευνα».

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ούτε ένα ευρώ φινλανδικών χρημάτων δεν θα φτάσει στη Χαμάς ή σε άλλους τρομοκράτες. Η υποψία ότι εργαζόμενοι μίας οργάνωσης που λαμβάνει ανθρωπιστική βοήθεια εμπλέκονται σε τρομοκρατική επίθεση είναι ο λόγος της αναστολής της χρηματοδότησης», σχολίασε ο Βίλε Τάβιο, υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Ανάπτυξης.

Ολλανδία

«Είμαστε εξαιρετικά σοκαρισμένοι», δήλωσε το Σάββατο ο Ολλανδός υπουργός Εμπορίου και Ανάπτυξης Τζέφρι βαν Λέουβεν, ανακοινώνοντας το πάγωμα της χρηματοδότησης της UNRWA.

Γερμανία

«Μέχρι να ξεκαθαρίσει αυτό, η Γερμανία σε συμφωνία με άλλες χώρες δωρήτριες δεν θα δώσει προσωρινά την έγκρισή της για νέους πόρους προς την UNRWA στη Γάζα», ξεκαθάρισαν τα γερμανικά υπουργεία Εξωτερικών και Ανάπτυξης.

Αυστρία

Εν αναμονή «διευκρινίσεων», η Αυστρία ανακοίνωσε ότι «αναστέλλει προσωρινά κάθε νέα χρηματοδότηση της UNRWA», συνεχίζοντας να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους στη Γάζα και την περιοχή. Εξάλλου το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε σήμερα να διεξαχθεί «συνολική, γρήγορη και πλήρης έρευνα» για τις καταγγελίες.

Ρουμανία

Η Ρουμανία ακολουθώντας και αυτή το παράδειγμα πολλών άλλων χωρών, ανακοίνωσε πως «εκφράζουμε την πλήρη εμπιστοσύνη μας ότι η έρευνα των Ηνωμένων Εθνών θα αποσαφηνίσει την κατάσταση το συντομότερο δυνατό. Μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, το υπουργείο…δεν θα προβεί σε εθελοντικές συνεισφορές προς την UNRWA».

Από την άλλη, η Νορβηγία, η οποία αποτελεί και μία από τους βασικούς χορηγούς της υπηρεσίας, αποφάσισε να διαχωρίσει τη θέση της από τις υπόλοιπες χώρες και δήλωσε πως θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση.

Φονικές μάχες και διαπραγματεύσεις

Στο μεταξύ, μαίνονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, ιδίως στη Χαν Γιούνις όπου σημειώνονται φονικές εχθροπραξίες.

Το βράδυ της Δευτέρας (29/01), αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς σε τμήματα της κεντρικής και της νοτιάς Λωρίδας της Γάζας, ενώ η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε πως επλήγη το νοσοκομείο Άμαλ (Ελπίδα) στη Χαν Γιούνις.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο διοικείται από τη Χαμάς, μόνο από χθες το βράδυ ως σήμερα το πρωί έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 128 άτομα, δεκάδες στη Χαν Γιούνις, με την κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας να παραμένει κρίσιμη.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκαρί, χαρακτήρισε τη Χαν Γιούνις «πρωτεύουσα» της Χαμάς, διαβεβαιώνοντας πως έχουν σκοτωθεί «πάνω από 2.000 τρομοκράτες».

Την ίδια ώρα, διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς βρίσκονται σε εξέλιξη με συζητήσεις μεταξύ των κρατών που μεσολαβούν και την ισραηλινή κυβέρνηση. Η Χαμάς κατέστησε χθες σαφές πως επιθυμεί «πλήρη κατάπαυση του πυρός», χαρακτηρίζοντάς την αναγκαία προϋπόθεση για την απελευθέρωση των ομήρων.

Μετά τη συνάντηση που είχε την Κυριακή στο Παρίσι με αντιπροσώπους του Κατάρ, της Αιγύπτου και του Ισραήλ, ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς μίλησε πάντως για «σημαντική πρόοδο», ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έκανε λόγο για «πολύ σημαντικό και παραγωγικό έργο», αλλά και για μια «σωστή και ισχυρή πρόταση». Αντίστοιχα, το Ισραήλ χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις συνομιλίες, παρά τις «διαφορές».

Σημειώνεται ότι το σχέδιο προβλέπει ανακωχή δυο μηνών και απελευθέρωση όλων των ομήρων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων φυλακισμένων στο Ισραήλ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ